header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Nenechme pošlapávat lidská práva, svobodu a antifašismus!

Postavme se se vší rozhodností za bratry Kononovičovy.

Ve čtvrtek 14. prosince 2023 se u Solomenského soudu v Kyjevě konalo další slyšení v procesu s antifašisty a komunisty Michailem a Alexandrem Kononovičovými, kteří byli obžalováni podle článku 109 ukrajinského trestního zákoníku z „výzvy k násilnému státnímu převratu“. Po více než roce a půl šikany a neopodstatněném držení ve vazbě a domácím vězení prokuratura přečetla bratrům Kononovičovým obžalobu. Ta však neobsahuje obvinění, která dříve v médiích šířila Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU), že jsou bratři agenty ruské FSB a běloruské KGB. Obžaloba tvrdí, že chtěli jednoduše ve dvou lidech převzít státní moc se zbraní v ruce! Michail a Alexander Kononovičovi kategoricky odmítají svou vinu, protože nespáchali žádný zločin! Případ byl režimem zcela vykonstruován. Pokud na Ukrajině není fašismus, tak proč a za co jsou souzeni antifašisté? Michailovi a Alexandrovi hrozí návrat do vězení, až desetiletý trest a zabavení majetku.

Michaila Kononovič pronesl u soudního přelíčení mj.:

My, nezákonně obvinění Michail a Alexandr Kononovičovi, kategoricky odmítáme toto falešné a podvodné obvinění! Obžalobu považujeme za záměrně zfalšovanou a tento případ je politickou odvetou proti opozičním politikům, antifašistům a disidentům. Politicky motivovaná trestní řízení jsou proti nám zahajována od roku 2012, konkrétně od voleb do Nejvyšší rady Ukrajiny, ve kterých jsme byli oficiálně zaregistrováni jako kandidáti na lidové poslance Ukrajiny. Trestní řízení proti nám probíhala v letech 2012, 2015, 2017, 2018, 2019 podle politických článků 109, 110, 111, 258 trestního zákoníku. Všechny tyto uměle vytvořené případy byly odloženy pro svou neopodstatněnost a politickou motivaci.

Jinak je tomu ale v případě aktuálního obvinění, které bylo vykonstruováno během paniky a stanného práva tak, aby vedlo k našemu zatčení a držení v suterénech SBU. Tam jsme byli brutálně mučeni více než tři dny. Měli jsme zlomené nosy, vyražené zuby, zlomená žebra, měli jsme otřes mozku, hematomy, byli jsme zbiti do zvířecího stavu, po kterém jsme se zotavovali měsíce. Ovšem nejstrašnější mučení pro člověka, otce, je ohrožení života jeho dětí. Oficiálně prohlašuji, vědom si odpovědnosti za to, co říkám: důstojníci SBU mi vyhrožovali, že před mýma očima znásilní moji třináctiletou dceru Jekatěrinu. Obracím se na všechny!!! Nedokážete si představit, co všechno se tam skutečně dělo! Během mučení jsme byli nuceni k přiznání, že pracujeme pro KGB a FSB, že jsme vůdci teroristických organizací Komsomol Ukrajiny a Antifašistický výbor Ukrajiny. V mučírně SBU nás nutili pomlouvat naše stranické soudruhy. Nic z toho jsme ale neudělali ani pod hrozbou smrtí. Při nezákonném zatýkání jsme byli okradeni, uvrženi do vyšetřovací vazby v polomrtvém stavu ve spodním prádle, aby nás veřejně ponížili. Ve vězení jsme byli zpočátku drženi na samotce bez hygienických prostředků a teplého oblečení, neustále jsme byli nuceni přiznat vinu. Pak nás hodili do „díry“, kde byli vrazi, recidivisté a nacisté s fašistickým transparentem na zdi. Cela byla malá pro 12 lidí, ale bylo v ní 20 vězňů, střídali jsme se ve spaní v bestiálních podmínkách, měsíc jsem neměl vlastní postel.

Přežili jsme díky solidaritě našich evropských soudruhů, členů Evropského parlamentu, členů Parlamentního shromáždění Rady Evropy, komunistů a antifašistů, kteří pořádali shromáždění po celém světě poblíž ukrajinských diplomatických institucí a požadovali naše propuštění. Právě úsilím Světové federace demokratické mládeže a dalších soudruhů jsme byli přesunuti ze suterénu SBU do vyšetřovací vazby, což nám díky jejich činům a globálnímu tlaku na režim zachránilo život. Nakonec jsme byli propuštěni z vězení do domácího vězení. Akce na naši podporu probíhaly po celé Evropě, na všech kontinentech, na celém světě! Světové a evropské společenství antifašistů a komunistů bedlivě sleduje průběh tohoto hanebného procesu s námi, jako s disidenty Michailem a Alexandrem Kononovičovými.

Ukrajinský režim a SBU prostřednictvím dezinformací ve státních médiích záměrně zveřejnily pomluvy, že jsme špioni a teroristé, agenti KGB a FSB a tato obvinění stále oficiálně neodvolali. Těmito akcemi režim záměrně vyvíjí tlak na soud a společnost.

Rád bych všem účastníkům procesu připomněl nevyhnutelnost potrestání všech těch, kteří se podíleli a podílejí na trestných činech v souvislosti s naší kauzou - všech těch, kdo nás mlátili, mučili, vymýšleli si, lhali, schvalovali naše utrpení, legitimizovali jej a činili vědomě nezákonná rozhodnutí.

Zákony platí pro všechny!“

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .