header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Znovu opakují „nevyprovokovaný“, tentokrát na obranu Izraele

Jsme svědky toho, jak západní politicko-mediální třída opět jednohlasně mečí slovo „nevyprovokovaný“, tentokrát v narážce na masivní vícestupňovou operaci, již v sobotu (7. října) ráno zahájil Hamás proti Izraeli a při níž údajně zahynuly stovky Izraelců.

„Spojené státy jednoznačně odsuzují nevyprovokované útoky teroristů Hamásu proti izraelským civilistům,“ stojí v prohlášení Bílého domu.

„Ztráty na životech v Izraeli v důsledku násilného, promyšleného a nevyprovokovaného útoku Hamásu jsou srdcervoucí,“ stojí v prohlášení šéfa menšiny ve Sněmovně reprezentantů Hakeema Jeffriese.

Nevyprovokovaný teroristický útok a vraždy nevinných izraelských občanů jsou ostrou připomínkou brutality extremistů podporovaných Hamásem a Íránem,“ stojí v prohlášení kongresmana a člena sněmovny reprezentantů Jima Jordana.

„Tento hanebný, nevyprovokovaný a barbarský útok na Izrael se musí setkat se světovým odsouzením a jednoznačnou podporou práva židovského státu na sebeobranu,“ tweetoval prezidentský kandidát Robert F Kennedy Jr.

„Lt. Gen. Keith Kellogg: Jedná se o »nevyprovokovaný útok na civilisty«“, píše se v nedávné reportáži TV Fox News.

Neprovokovaná agrese teroristů z Hamásu,“ píše se v tweetu bývalého ministra zahraničí Mikea Pompea.

„Důrazně odsuzuji tyto zbabělé, děsivé, nevyprovokované útoky Hamásu na Izrael,“ tweetoval kongresman John Fetterman.

„Tyto útoky Hamásu proti Izraeli byly ohavné a nevyprovokované,“ tweetoval senátor Mark Kelly.

„Jako neochvějný stoupenec a spojenec Izraele jednoznačně odsuzuji nevyprovokovaný a bezprecedentní teroristický útok, který zahájil Hamás, a stavím se za lid Izraele, který se právem brání,“ napsal na twitteru kongresman Richie Torres.

Nevyprovokované útoky Hamásu na Izrael přes Gazu a letecky i po moři jsou naprosto teroristickým útokem,“ napsal na twitteru expert Demokratické strany Ed Krassenstein.

„Jednoznačně odsuzuji děsivé nevyprovokované útoky Hamásu a vyzývám všechny strany, aby podnikly kroky k zabránění civilním škodám,“ napsala na twitteru kongresmanka Sara Jacobsová.

Mohla bych uvést mnoho, mnoho dalších příkladů, ale myslím, že to stačí k tomu, co se snažím naznačit. Není to zvláštní, když se stejná podivně specifická volba slova vkládá znovu a znovu o téže události do prohlášení politiků a expertů, bez ohledu na jejich politickou příslušnost? Když je vyložíte všechny dohromady, začne to znít velmi podezřele, jako když někdo vždy mluví o svém autě jako o „mém autě, které jsem neukradl“, nebo vždy představuje svou manželku jako „mou ženu, kterou nebiju“.

Teď už je jasné, že kdykoliv vidíte, jak se slovo „nevyprovokovaný“ jednotně a důrazně opakuje napříč celou třídou politiků/médií, ať už mluví o čemkoli, bylo to rozhodně masivně vyprovokováno.

Přesně to jsme viděli, když Rusko napadlo Ukrajinu; od samého počátku byla západní politika a média přesycena slovem „nevyprovokovaný“, a stále dokola s tímto poselstvím mlátila západní veřejnost do obličeje, a to navzdory očividnému a nepopiratelnému faktu, že válka na Ukrajině byla zcela určitě vyprovokována.

Jak loni zavtipkoval Noam Chomsky: „Samozřejmě, že byla vyprovokována. Jinak by o ní celou dobu nemluvili jako o nevyprovokované invazi.“

A totéž samozřejmě platí o poslední ofenzívě Hamásu. Existují různé argumenty, které byste o tom mohli legitimně uvést, ale jeden argument, který rozhodně nemůžete obhajovat, je, že to bylo nevyprovokované. Jak uvedl palestinsko-americký spisovatel a komik Amer Zahr na Twitteru 7. října: „75 let etnických čistek. 15 let blokády. Konfiskace palestinských území. Pogromy na palestinská města. Znesvěcení palestinských posvátných míst. Každodenní nájezdy do palestinských domovů. Neustálé ponižování celého lidu. Nic na dnešku není »nevyprovokované«.“

Označovat palestinské násilí proti Izraeli za „nevyprovokované“ je snadno ještě směšnější než označovat ruskou invazi za nevyprovokovanou, protože zneužívání izraelského apartheidu je široké veřejnosti v této chvíli tak dobře známo. Mnohé běžné organizace na ochranu lidských práv obvinily Izrael z toho, že spravuje násilný režim apartheidu, který s Palestinci zachází jako s nižšími lidmi. Palestinci, kteří žijí ve věznici pod širým nebem známé jako Gaza, jsou záměrně vystaveni nepitné vodě, nedostatku potravin, nedostatku energie a bombardovacím kampaním. Ti mimo Gazu jsou vystaveni rasistickému, násilnému policejnímu chování a záboru půdy a žijí podle jiného souboru zákonů než židovští Izraelci. Celý lid byl nucen opustit své domovy, aby uvolnil místo novému státu z důvodů, které s nimi neměly nic společného, a jakýkoli pokus se tomu bránit je viděl zabité coby „teroristy“.

Útok samozřejmě vyprovokovaný byl.

Není zvláštní, že západní politicko-mediální třída začne jednotně prosazovat něco tak snadno vyvratitelného? Tak průhledně nepravdivého? Proč by si v každém případě znovu a znovu vybírali, aby v odsudcích útoků Hamasu používali toto konkrétní slovo „nevyprovokovaný“?

Odpověď zní, že tato volba není ani tak něčím, co říkají, jako něčím, co dělají. Nesnaží se komunikovat se svým publikem, pokoušejí se obejít kritické myšlení svého publika a obelstít jej, aby přijalo nehoráznou nepravdu jako pravdivou.

Šikovní manipulátoři často využívají poznávacího zkreslení známého jako efekt iluzorní pravdy, což je závada ve způsobu fungování lidské mysli, jež nám ztěžuje rozlišovat mezi zážitkem vyslechnutí dobře doloženého faktu a zážitkem vyslechnutí něčeho, co jsme slyšeli vícekrát. Chcete-li, aby veřejnost uvěřila něčemu nepravdivému, nebudete moci použít fakta a důkazy, abyste jim svůj případ objasnili, takže můžete jen něco opakovat znovu a znovu, dokud to nezačne znít jako pravda. Opakujte lež dostatečně často a bum, máte vnímání řízené zápaďáky do pohledu na svět z pochopení, že Izrael neudělal nic, čím by Palestince vyprovokoval k jejich činům.

Poté, co se objevily zprávy o ofenzivě Hamásu, jsem tweetovala: „Přicházejí dny a dny, kdy západní zpravodajská média lstivě obracejí vztah agresor-obránce a informují, jako by násilí začalo ofenzívou Hamásu, spontánně z ničeho nic.“

Ale ani já jsem nečekala, že řízení vjemů bude tak nestoudné.

 

Caitlin Johnstoneová

Překlad z blogu autorky VS

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .