header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Horor na dobrou noc o Kubě a Číně

Manolo De Los Santos & Kate Gonzalesová, The ColdType

Americké sdělovací prostředky 8. června (2023) doplnily svou dlouhou knihu příběhů, aby odstrašily lidi od normálních vztahů s Kubou. Wall Street Journal (WSJ) v ten den zveřejnil článek, v němž tvrdí, že Čína má v plánu zřídit na Kubě „špionážní základnu“, aby „odposlouchávala“ Spojené státy a „identifikovala potenciální cíle úderů“. WSJ už zveřejnila další dva články od chvíle, kdy rychle rozšířila svůj výklad proti kubánskému státu a vyvolala další paranoiu, když se zpráva rozšířila po hlavních zpravodajských stanicích ve Spojených státech.

Kubánští představitelé mezitím uspořádali 8. června tiskovou konferenci, na níž obvinění popřeli. Kubánský vicepremiér zahraničí Carlos de Cossío prohlásil, že „to všechno jsou klamy propagované s klamným záměrem ospravedlnit bezprecedentní zpřísnění blokády, destabilizaci a agresi proti Kubě a klamání veřejného mínění ve Spojených státech i ve světě“.

Zprávu WSJ popřel dokonce i John Kirby, mluvčí Národní bezpečnostní rady, který býval tiskovým mluvčím Pentagonu, a označil ji za „nepřesnou“.

Je to jen další přírůstek k dlouhému dědictví lží, které Spojené státy spřádají ve snaze i nadále si znepřátelit kubánský lid. Stačí si vzpomenout na „havanský syndrom“, který záhadně postihl diplomaty na Kubě; nejprve byl obviňován z cizích mocností jako z útoku, ale později se ukázalo, že nemá žádné opodstatnění. Nebo možná tvrzení o 20 000 kubánských vojácích, kteří údajně sídlí ve Venezuele, aby tam udrželi vládu, když ve skutečnosti drtivá většina Kubánců přítomných ve Venezuele byli zdravotníci. Nebo možná představa, že kubánští lékaři vyslaní po celém světě jsou zotročeni, když prostě chápou, že jejich povinností vůči lidstvu je poskytovat zdravotní péči těm, kdo ji potřebují. Všechny tyto lži byly vyřčeny jen v posledních několika letech.

Všechny tyto zfalšované příběhy víří v rozdmýchávání atmosféry paranoie a podezíravosti, která brání normálním americko-kubánským vztahům. V důsledku mýtu o havanském syndromu se Trumpovi podařilo přerušit cestu, kterou Obama vykročil k normalizaci, a poté stanovit 243 dodatečných a komplexních sankcí a nadále zabránit ostrovu v uspokojování jeho základních potřeb. Spojené státy těmito lžemi dál žijí své fantazie z dob studené války, a to za cenu životů a blahobytu kubánského lidu.

A přesto si zachovává své pokrytectví. Cossío opatrně poukázal na to, že Kuba by nikdy nedovolila cizí vojenskou základnu na svém ostrově, protože je signatářem Deklarace Latinské Ameriky a Karibiku jako zóny míru. Kuba také v současné době sponzoruje a hostí mírové rozhovory mezi Kolumbií a Národní osvobozeneckou armádou (ELN). Ta souhlasila s příměřím, které ukončí desítky let trvající násilí v zemi. Kuba už tak trpí ilegální americkou okupací Guantánama, aby si ještě více vetřela sůl do rány. Spojené státy tam mají svou nechvalně proslulou vojenskou základnu, která je známá nelidským zacházením a mučením, jež poskytuje svým zajatcům. Zatímco USA obviňují Čínu z vojenské expanze, mají stovky vojenských základen po celé zeměkouli.

Kuba prokázala, že touží po míru v regionu a po normálních vztazích se svým sousedem, Spojenými státy. USA však tento návrh odmítají přijmout. Místo toho vůči malému ostrovu zachovávají nejkomplexnější sankce v historii. Nepravdivě zařazují Kubu na seznam státních sponzorů terorismu, i když je ve skutečnosti sponzorem míru. Místo toho se americká vláda a její mediální aparáty rozhodnou vymýšlet mýty a legendy a vykreslují Kubu jako zlou zrůdu pod postelí. Rozhodují se odstrašit americký lid od možnosti, že ukončení blokády proti Kubě by mohlo být dobré pro lidi z obou zemí. ColdType (www.coldtype.net )

 

Manolo De Los Santos je výkonným spoluředitelem Lidového fóra a je výzkumníkem v Tricontinental: Institute for Social Research. Naposledy spolupracoval na editaci knih Viviremos: Venezuela vs. hybridní válka (LeftWord Books/1804 Books, 2020) a Soudruh revoluce: vybrané projevy Fidela Castra (LeftWord Books/1804 Books, 2021). Je spolukoordinátorem Lidového summitu pro demokracii.  

Kate Gonzalesová je redakční koordinátorkou nakladatelství 1804 Books. Narodila se a vyrostla v New Yorku, pracovala v oblasti rozvoje a vzdělávání pro umělecké a politické organizace a organizovala s lidovými hnutími v Maďarsku a New Jersey. Vystudovala antropologii na Bard College, kde napsala diplomovou práci o filipínském přistěhovaleckém nacionalismu.

Článek původně přineslo vydavatelství Globetrotter (www.ipgbook.com/the-globetrotter-products ).  

Ze čtrnáctideníku The ColdType přeložil VS

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .