header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Prohlášení SOF k 28. dubnu, Dnu zdraví a bezpečnosti v práci

Světová odborová federace jménem svých 105 milionů pracujících, kteří žijí, pracují a bojují ve 133 zemích po celém světě, vyjadřuje u příležitosti 28. dubna 2023, Světového dne bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, internacionalistickou solidaritu s pracovníky v celé šíři a délce světa, kteří trpí tváří v tvář trestněprávnímu dopadu nedostatečných ochranných zdravotních a bezpečnostních opatření na pracovišti.

Podle údajů ILO (Mezinárodní organizace práce OSN; pozn. překl.) přijde každý rok přibližně 2,3 milionu lidí o život v důsledku pracovních úrazů nebo nemocí, zatímco 374 milionů lidí je zraněno nebo onemocní v případech souvisejících s bezpečností a ochranou zdraví při práci. Mnoho z těchto úrazů jsou chronická postižení nebo nemoci.

Světová odborová federace je pevně přesvědčena, že odbory by měly mít hlavní úlohu při dohledu nad prováděním opatření v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví na pracovišti. Odbory nesmí být vyloučeny z postupů hlášení a vyšetřování pracovních úrazů, tuto úlohu nemohou hrát zaměstnavatelé, kteří dávají zisky nad životy, zdraví a bezpečnost zaměstnanců.

Je zřejmé, že každoroční opětovný výskyt pracovních úrazů a úmrtí a zmenšování nemocí z povolání u pracujících lidí již nelze chápat jako pracovní úrazy. Tyto incidenty nejsou úrazy; jsou důkazem vědomého obětování zaměstnanců ve prospěch zisku.

V loňském roce přijala ILO během 110. mezinárodní konference práce novou rezoluci o zařazení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) mezi své základní principy a práva při práci. Po tomto rozhodnutí se BOZP stala pátou kategorií, která činí její zavedení povinným pro všechny členské státy ILO bez ohledu na to, zda ji ratifikovaly či nikoli. Samozřejmě se jedná o pozitivní vývoj, ale zaměstnanci potřebují opatření a ne slova. Bezpečnost a ochrana zdraví by měly být realizovány v praxi, na všech pracovištích a ve všech zemích, místo toho, aby byly jen prázdnými slovy na papíře, jako jsou v mnoha případech prokázána ostatní čtyři základní práva ILO.

Od svého založení v roce 1945 zůstává SOF radikálním mezinárodním hlasem dělnické třídy proti kapitalistickému barbarství a bulimii zaměstnavatele, jenž upřednostňuje zisky nad zdravím, bezpečností a – v mnoha případech – samotným životem zaměstnanců. SOF vyzývá třídně orientované odbory po celém světě, aby posílily svůj boj za odpovídající opatření v oblasti zdraví a bezpečnosti ve všech aspektech života lidí.

SOF 27. dubna 2023

Překlad VS

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .