header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Pohled z Itálie: Není co chválit u Ratzingera

Je mi líto, ale kromě lidské úcty nemám u Ratzingera co chválit.

Papež Benedikt XVI. byl hluboce reakční a fundamentalistický, zastánce patriarchátu a společnosti středověkých hodnot, kde Voltaire, Darwin a Marx jsou "zlo".

Skutečnost, že se na levici najdou tací, kteří jeho kritiku materialismu dnešní společnosti zaměňují za kritiku kapitalismu, je jen dalším důkazem zmateného stavu a ztráty nezávislosti myšlení ve zdevastovaném táboře "levice".

Ratzinger byl teologem Jana Pavla II., papeže celosvětové liberalistické kontrarevoluce, úhlavního nepřítele každé pokrokové církve a teologie osvobození.

Joseph Ratzinger byl jistě kultivovaný intelektuál, ale pro mě je to přitěžující okolnost.

Měl prostředky k tomu, aby svět pochopil a porozuměl mu, a místo toho inspiroval a inspiruje katolický náboženský fanatismus. Což je pro lidstvo stejně špatné jako fundamentalismus jakéhokoli náboženství.

Jsem ateista, a proto nejsem ani nekritickým příznivcem papeže Františka, a to i proto, že nevím, co se nyní stane v rozpolcené katolické církvi, v níž Ratzingerova smrt porušila rovnováhu sil mezi progresivisty a konzervativci.

Rozhodně jsem však dosud více oceňoval papeže, který vyjadřoval zármutek a rozhořčení nad vykořisťováním práce, přírody a války, než jeho předchůdce, jehož poslední starostí bylo zřejmě opuštění latinské mše.

Opakuji: pro mě není na Ratzingerovi co chválit.

 

Giorgio Cremaschi

Autor Giorgio Cremaschi (27. září 1948, Řím) je italský odborář. Mluvčí Potere al Popolo! (Moc lidu!) V letech 2010 až 2012 byl předsedou ústředního výboru organizace kovodělníků FIOM (CGIL). Od 12. ledna 2019 do 12. května 2021 byl národním mluvčím Potere al Popolo!
Přetištěno se souhlasem Contropiano, tiskový orgán italské organizace Rete dei comunisti.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .