header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

EU se konečně probudila – a zjistila, že je stejně odsouzena k záhubě

Nakonec se zdá, že Evropská unie konečně přijde k rozumu. Stačilo, aby německé elity pochopily, že přijdou o miliardy a riskují otřesy. Zprávy z MMF, že zastavení dodávek plynu do země bude v roce 2022 stát největší evropskou ekonomiku 1,5 procenta HDP, děsí loutku Olafa Scholze víc než komunistická chytrá holka Sahra Wagenknechtová. Což mě přivádí k zamyšlení, byl komunismus nakonec tak špatný?

A když Německo prozří a bude bědovat nad naprostou pitomostí Washingtonem vedené války proti Rusům? No, když se nad tím zamyslíte, je to trochu předvídatelné. Druhá možnost, globální termonukleární válka, která by jako první srazila Londýn, Paříž i Berlín, se také zdá méně pravděpodobná. To by zahubilo po generace pěstovanou průměrnost. Ale co čekat příště?

Jestli někdo ví, jak Rusové milují dobrý vtip, je to určitě socialistický syn tradičních luteránských rodičů. Scholz umí skvěle vystupovat před lucemburskými elitami a Američany, ale moc dobře ví, že ruská údržba strojů na plynovodu Nord Stream by mohla brzy napodobit moskevskou poštu. Lidé, kteří se ráno smějí při -40C, se jistě smějí nad německými evropskými lídry pobíhajícími po světě a žebrajícími o plyn. Jenomže už žádný plyn neseženou.

Wagenknechtová se dokonce postavila na stranu saského premiéra za CDU Kretschmera proti Scholzovi v tom, že Německo je bez ruské energie vyřízené. Zejména východní Německo je ve velkých potížích, pokud se ruské klišé o mechanické poruchovosti promění ve skutečnost. Jen Rus s velkým hasákem dokáže opravit to, co se v ruském systému rozbije, to ví každý. Ale co současný německý vůdce? Má Scholz v plánu zmást Putina tím, že zradí kolegy z EU?

A právě tady se z absence strategie západu stává opravdová pitomost. Jak se ukazuje, Němci skutečně plánovali ubírat plyn menším státům EU, aby mohli pohánět svou výrobu Volkswagenu. Ne, nedělám si legraci. Stejná země, která se hlásila k Řecku jako ke kolonii, a evropská Florida, plánovala odklonit energii z menších států EU, aby mohla řídit německý průmyslový sektor.

Německé energetické regulační orgány zřídily „prioritní oblasti“, aby získaly chráněný přístup k energii, pokud letos v zimě dojde k vážným výpadkům dodávek plynu, zatímco Brusel vytvořil takzvaný „pakt solidarity“ zahrnující přídělový systém plynu v celé Evropě. Bývalá německá ministryně obrany a současná prezidentka EU Ursula von der Leyenová nedávno v panické reakci na potenciální ruský energetický humor zveřejnila plány, že sníží státům EU příděl plynu o 15 procent.

Prezidentka EU teprve nedávno žebrala o plyn v Ázerbájdžánu. Zhruba ve stejnou dobu byl americký prezident Joe Biden viděn na kolenou před saúdskými princi. Zdá se však, že „svět“, na němž západní elity trvají, že je proti Rusku kvůli demilitarizačnímu procesu na Ukrajině, ve skutečnosti vůbec není proti zemi pana Putina. Když k tomu připočteme skutečnost, že mimo Rusko, Írán a Venezuelu už prostě žádné dodávky nejsou, vidíte, jak šílení jsou západní lídři. Nikdy zde neexistoval plán B. A uvažte prosím, že Saúdská Arábie, Turecko a Egypt plánují v brzké době oslovit BRICS ohledně oficiálního členství.

Co teď, ptáte se. No, dá se očekávat další plazení a fňukání a nějaké snahy, aby Německo zase nažhavilo uhlí na výrobu BMW. Ale vzhledem k tomu, že místa jako sousední Polsko mají nedostatek uhlí… Vy ten háček vidíte, já vím. Experiment EU je určitě v koncích. Ani Spojeným státům tentokrát nemůže uniknout pošetilost manipulátorů Joea Bidena. Rusko dodává 14 až 20 procent světové energie. Dovolte mi to přeformulovat. Rusko představuje téměř pětinu celkové světové energie a světoví výrobci energie už mají maximální kapacitu. Ať dojde.

Aby se v lucemburských bankách a ve východoněmeckých high-tech průmyslových továrnách svítilo bez ruského plynu, musí se stát něco dramatického. Němci přirozeně převedou co nejvíce energie do těžkého průmyslu na západě, takže celý východní okraj země se ponoří zpět do jakési situace dnů železné opony.

Němci budou muset buď vysát energii z domovů občanů EU v Rumunsku a Sofii, nebo ustoupit od rusofobie. Pro Spojené státy je jediným skutečným řešením invaze do Venezuely nebo široký průduch frakovacího průmyslu (výroby plynu štěpením podzemních vrstev; pozn. překl.). A ať se stane cokoliv, ať se stane jaderná válka nebo ne, planeta roztaje, protože nikdy neexistovala zelená iniciativa. Jsme v háji, protože nikdy neexistoval žádný plán. Západní oligarchové si hráli s kouřem a zrcadly a teď my všichni (možná kromě Němců) shoříme v létě zaživa a v zimě zmrzneme.

Dobrá zpráva je, že Putin a Rusové tohle vyhráli dřív, než to vůbec začalo. Špatná zpráva je, že experiment EU a všechny naše demokratické vize záchrany planety jsou fraška. Nikdy nešlo o globální společenství. Byli jsme oklamáni,a nakonec nás vedli nešťastní klauni.

 

04.08.2022  Phil Butler

 

Phil Butler je politický vyšetřovatel a analytik, politický vědec a odborník na východní Evropu. Je autorem nedávného bestselleru »Putin’s Praetorians« (Putinovi pretoriáni) a dalších knih. Píše výhradně pro časopis »New Eastern Outlook«.

 

Zdroj: https://journal-neo.org/2022/08/04/at-last-the-eu-wakes-up-and-finds-out-it-s-doomed-anyhow/

překlad VS

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .