header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Kurdi - neúspěšné Kosovo

Zveřejňujeme překlad článku italského Aginform, napsaného před domluvou o obraně hranic syrskou armádou. Otázka Aginformu je na místě: "proč všichni podporovatelé válečných zločinů posledního desetiletí povstali proti tureckému útoku na kurdské milice? Proč se všichni ti, co se rozohňují nad "masakry" na hranici mezi Tureckem a Sýrii, se nikdy nepohoršovali nad masakry v Iráku, Afganistánu, v Jemenu, v Palestině nebo v Sýrii?"

Celý západní svět, veškerá imperialistická levice se angažuje v kampani ve prospěch Kurdů, kteří přišli o prapor s hvězdami a pruhy, pod který uprchli, a nyní jsou v situaci, kdy s nimi účtuje turecká armáda. Je nutné mít odvahu, aby bylo možné o této události hovořit jasně a říct, jak se věci mají. Není to poprvé, kdy se jí zabýváme, ale tentokrát je třeba odpovědět bez hnutí brvou těm, kteří by nás chtěli vtáhnout do solidárních akcí, které jsou zcela mimo jakoukoli antimperialistickou logiku.

 

Nejdříve si položme otázku: proč všichni podporovatelé válečných zločinů posledního desetiletí povstali proti tureckému útoku na kurdské milice? Proč se všichni ti, co se rozohňují nad "masakry" na hranici mezi Tureckem a Sýrii, se nikdy nepohoršovali nad masakry v Iráku, Afganistánu, v Jemenu, v Palestině nebo v Sýrii? Není tato solidarita podezřelá? Kdo a za jakým účelem vyzbrojil kurdské milice na syrském území?

Pokud budeme analyzovat fakta, a odvoláme se na historickou paměť, musíme konstatovat, že za rétorikou kurdských milicí, příkladu civilizovanosti a modelu demokracie, existují okolnosti, které popírají takovýto způsob podání věcí. Především si připomeňme, že současným syrským událostem předcházela irácká příhoda. Zde to, co je definováno jako Kurdistán a co je součástí tohoto státu, se po válce proti Saddamovi stalo de-facto kolonií západních velmocí a Izraele, kde ropa a doprava různého druhu zboží charakterizovala moc rodiny Barzaniho, vždy spojená s USA, kteří také použili Kurdy již v době irácké revoluční vlády Kásima. Předchůdce současného vládce Kurdů byl po mnoho let hostem USA.

Můžeme tedy říci, že Kurdové jsou recidivisté ve vztahu k Američanům, kteří využíváním těchto vztahů zabijí dvě mouchy jednou ranou, přímo intervenují v Sýrii pod záminkou Islámského státu, aby oslabili legitimní vládu v Damašku a rozdělili zemi bojující proti kalifátu. Je to špinavá operace Američanů, kteří intervenovali právě ve chvíli, kdy syrská vláda za pomoci Ruska, kdy vítězství nad islámským terorismem bylo nedaleko. Skutečným cílem Američanů byla likvidace šítského vedení ve vládě Iráku a odstranění nezávislé Asadovy Sýrie.

Tato operace, která nám byla prezentována jako zrod kurdské vlády ve skutečnosti recyklovala model Kosovo, kde byla po válce za "nezávislost" vybudována největší vojenská základna USA v Evropě. Problém nezávislosti byl využit pro vytvoření největší americké přítomnosti v oblasti. To všechno, podle našeho názoru, má hodně málo společného s probléme kurdského obyvatelstva. Nakonec se věci se odehrály odlišným způsobem, jak z důvodu rozhodnutí Trumpa o americké budoucnosti na Středním východě, tak i proto, že Turecko nemá vůbec zájem tolerovat kurdské Kosovo u svých hranic. Západní vlády, zejména evropské, vědí dobře, jak se věci mají, a recitují část komedie s hrozbou sankcí Turecku. Papežštější než papež, imperialistická levice vychvalovaná italskými novinami půjde do ulic pro kurdské Kosovo a ne za nezávislost a jednotu Sýrie.


Aginform

12 října 2019

http://www.aginform.org/nota403.html

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .