header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Britská vláda odmítla vydat vízum Renému Gonzálezovi

Včera v noci, pár hodin před jeho odjezdem, bylo Renému Gonzálezovi, jednomu z hlavních svědků Mezinárodní vyšetřovací komise k případu Kubánské pětice, která se bude konat v Londýně ve dnech 7. a 8. března 2014, zamítnuto vízum pro jeho vstup do Velké Británie. Důvod pro odmítnutí je založen na bodu 320 (2b) zákona o přistěhovalectví, který stanoví, že vstup do země je zakázán osobě, která byla odsouzena k více než čtyřem rokům vězení.

Ačkoli může být udělena za mimořádných okolností výjimka, britská vláda upozornila, že nepovažuje Gonzálezovu pomoc Mezinárodní komisi za dostatečný důvod k ospravedlnění jeho víza.

Rob Miller, ředitel Kampaně solidarity s Kubou, jeden z organizátorů Komise uvedl, že jsou "hluboce zklamáni a překvapeni rozhodnutím o zamítnutí víza Renému Gonzálezovi". "Obdrželi jsme právní pomoc a budeme se proti rozhodnutí odvolávat", řekl. "Tisíce lidí ve Velké Británii, včetně stovek členů, vedli kampaň za svobodu a spravedlnost pro Pětici více než 10 let a doufám, že přivítají Reného", dodal Miller.

Do Londýna mimo jiné přijede nejméně 20 svědků a komisařů, včetně amerického právního týmu, rodinných příslušníků, obětí terorismu proti Kubě a odborníků na mezinárodní právo, aby se zúčastnili jednání.

René González byl propuštěn v loňském roce jako první z Kubánské pětice. Byl uvězněn 15 let, po procesu, který byl Amnesty International označen jako nespravedlivý. Jedním z cílů vyšetřovací Komise je přesně prozkoumat tento aspekt případu. Britská vláda se chová, jako kdyby González znamenal hrozbu pro britskou společnost. Až do teď se můžeme jen dohadovat co je důvodem tohoto rozhodnutí, ale v souvislosti s vysoce zpolitizovaným případem Kubánské pětice, by nemělo být pochyb o tom, že rozhodnutí může být založeno na politických motivech.

 

Zdroj: kubadnes.cz

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .