header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Stovky tisíc lidí v Turecku povstaly!

Tiskové prohlášení Turecké komunistické strany

Odpor týkající se Parku Taksim Gezi trvající několik dní byl přeměněn 31. května na velký pochod. Stovky tisíc lidí vyšly do ulic Istanbulu a v dalších částech Turecka protestovat proti nelidskému a šílenému útoku ze strany vlády AKP. 

Nikdo nemá právo dělat si z lidí blázny, snažit se z událostí vyvozovat irelevantní důsledky či používat jich jako příležitost k získání drobných politických zisků či k osobnímu předvádění se. Včerejší masový historický pochod byl roznětkou lidového hněvu, který vrcholí v jedenáctileté vládě AKP. Lidé, kteří sdílejí tentýž hněv, mají rozdílné politické tendence, ale spojují se na základě své společně reakce proti vládě.

Toto není "Turecké jaro", jak to chtějí nazvat západní média. Tato rostoucí odpověď má antiimperialistický a pro-sekulární charakter. To úzce souvisí s lidovou opozicí vůči vládní politice rozdmýchávající válku v Sýrii a vůči plíživé islamizaci veřejného života. V tom se celá situace liší od všech nepokojů a povstání na Středním východě. 

I přes nespoutanou policejní brutalitu a nedostatek vedení v hnutí lidé odolali provokačním akcím. Od včerejšího rána stovky tisíc lidí nebojácně pochodují ulicemi, ušli tisíce kilometrů a zdržují se jakéhokoli jednání, jež by mohlo pošpinit oprávněný lidový odpor. Během státního teroru včerejšího dne byly tisíce lidí zraněny a stovky zatčeny. Nicméně ani tento fakt nic nezměnil na lidovém odhodlání a rozhodnosti. V současnosti reakce lidu daleko překročila otázku vládního projektu na postavení nákupního střediska v oblasti Parku Gezi na náměstí Taksim. Vláda AKP nese až do tohoto okamžiku plnou odpovědnost za vyvrcholení událostí.

Premiér Recep Tayyip Erdogan se snažil zpochybňovat lid a nyní by měl být připraven čelit hořké pravdě: Lidé se jeho vlády již nebojí a chtějí ji svrhnout, co nejdříve to půjde. V tomto okamžiku bude naše strana okamžitě realizovat nové podněty ke zlepšení koordinace boje proti tomuto nelegitimnímu projektu. Komunistická strana Turecka vyzvala své členy a příznivce, aby se dnes v odpoledních hodinách shromáždili na náměstí Taksim.

Vyzýváme naše členy, aby bojkotovali mainstreamová média, která ignorují, narušují a manipulují zprávy o demonstracích a neustále umenšují údaje o počtu demonstrantů. Lidé by měli podporovat svá alternativní média, která jsou skutečným zdrojem informací. 

Jakmile lid povstal, konec krutovlády je blízko!

Solidarita proti fašismu!

Pryč s diktaturou kapitálu!

Turecká komunistická strana

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .