header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

40 let od porážky USA ve Vietnamu

Uzavření pařížské dohody 27. ledna 1973 znamenalo stažení armády USA z Vietnamu a porážku jeho desetiletí trvající agrese. Přímé vojenské nasazení armády USA ve Vietnamu bylo zahájeno incidentem v Tonkinském zálivu roku 1964, který jakožto záminku pro agresi vůči Vietnamské demokratické republice USA zinscenovaly. Následovala brutální imperialistická válka, v níž USA použily kobercové bombardování i chemické zbraně jako byl Agent Orange či napalm. Krvavá válka ve Vietnamu, jejíž obětí se stalo na 1,5 milionu zabitých Vietnamců, zvedla silnou vlnu odporu i v samotných Spojených státech.  

V roce 1975 osvobodila vietnamská národně osvobozenecká armáda i hlavní město jižního Vietnamu a dokončila desítky let trvající zápas za svobodu, který otevřel cestu socialistického rozvoje země. 

Vítězství vietnamského lidu, kterému zásadním způsobem svojí podporou pomohly ostatní socialistické země v čele se Sovětským svazem, včetně Československé socialistické republiky, vstoupilo do dějin jako jedna z nejtěžších porážek imperialismu, příklad odhodlanosti lidu vedeného komunisty v boji za svobodu a mezinárodní solidarity.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .