header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

NEW YORK TIMES řekl naplno pravdu

Letecké a námořní bombardování Gazy mělo za cíl vyzkoušet nové izraelské zbraně vzhledem k blížící se válce s Iránem. Krvavá osmidenní operace byla po měsíce koordinovaná se Spojenými státy.

"Pro Izrael je konflikt v Gaze "testem" pro konfrontaci s Iránem". Toto je titulek analytického článku zveřejněného dnes v New York Times o skutečných motivacích, které vedly Benjamina Netanjahua k rozpoutání deště smrti a ničení proti jeden a půl milionu Palestinců (175 mrtvých, 1400 zraněných). "Konflikt, který skončil, prozatím, zastavením palby mezi Hamásem a Izraelem, vypadal jako poslední epizoda pravidelného měření sil" - napsali Davis E. Sanger a Thom Shanker, autoři analýzy - ale podle amerických a izraelských funkcionářů byl vyjeven jiný důležitý strategický plán. Střet byl něčím, co se podobá praktické preambuli každé budoucí konfrontace s Iránem, ve které budou mít evidentně roli střely schopné zasáhnout Jeruzalém a nové protiraketové systémy schopné je neutralizovat. 

Článek v newyorském deníku snímá dojímavý závoj z propagandistických výmyslů Jeruzaléma snaživě sdílených západními masovými sdělovacími prostředky, podle kterých poslední masakr civilistů v Gaze byl vyvolán nějakou střelou Kassam, která dopadla na židovské osady na okupovaných územích. "Ve skutečnosti - čteme v článku - první úder v osmidenním konfliktu mezi Hamásem a Izraelem byl zcela logicky vypálen před měsícem na Chartúm, hlavní město Súdánu jako další tajemné vzplanutí ve stínové válce proti Iránu". Zdůrazňuje se tak jak súdánské obvinění, podle kterého čtyři izraelské stíhací bombardéry měly zničit sklad raket středního doletu Fajr íránské výroby určené pro Hamás - bylo to pak potvrzeno oficiálními zdroji Spojených států a Izraele. Sanger a Shanker citují pak zdroj, který nelze podezřívat, Miachela B. Orena, vojenského historika a izraelského velvyslance ve Washingtonu: "V kubánské raketové krizi - prohlásil včera jiný diplomat ve Washingtonu - Spojené státy nečelily Kubě, ale Sovětskému svazu. V operaci Pillar of Defense Izrael nečelí Gaze, ale Iránu".

V NYT čteme nesprávnou analogii, protože Sovětský svaz tehdy usiloval o přenesení jaderného arzenálu na Kubu, zatímco v Gaze střely a některé jejich komponenty byly konvenční a jak ukázaly izraelské zdroje velmi nepřesné.

Z analýzy vyplývá, že Izrael úmyslně vyprovokoval odpálení střel Kassam a raket středního doletu Fajr na své území, aby otestoval ve válečné operativní rovině svůj protiraketový systém Iron Dome, rozmístěný v blízkosti jaderného centra v Dimoně (s přibližně 400 hlavicemi, atomovými a vodíkovými a rovněž mezikontinentálními raketami a raketami středního doletu) a kolem Tel Avivu a Jeruzaléma. Systém je tvořen raketami Patriot nové generace, z nichž každá stojí 275 milionů USD, které byly dodány Izraeli z USA, čímž dosáhl americký příspěvek na obranu středomořského spojence částky tři a půl mld. USD. Podle vládních zdrojů z Jeruzaléma Iron Dome fungoval proti 350 střelám odpáleným z Gazy, z nichž žádná nemířila na hustě obývaná centra, bylo zničeno 88 % procent cílů (podle oficiálních zdrojů z Washingtonu systém fungoval pouze na 30 %, vzhledem k nepřesnosti a nepředvídatelnosti trajektorie střel odpálených Hamásem). Analýza NYT ukazuje na těsnou spolupráci mezi Washingtonem a Tel Avivem v přípravách ofenzívy proti Gaze a té mnohem širší proti Iránu, u které se předpokládá, že proběhne v příštích měsících. Jsou uvedena námořní a letecká cvičení USA a Izraele v říjnu s doplňováním paliva za letu u letadel s Davidovou hvězdou a v Perském zálivu za účasti SAE a Saudské Arábie.

Tedy "energické jednání" státní tajemnice Hillary Clintonové k dosažení zastavení palby bylo jen zástěrkou. Také snaha egyptského prezidenta nabývá jiného významu, pokud je pravdou, že cílů při devastaci a ničení v Gaze bylo dočasně dosaženo, protože analýza výsledků vyžaduje nejméně dva týdny, a že mobilizace 75 000 záložníků a rozmístění 200 tanků na jižních hranicích nepředpokládaly invazi na území kontrolované Hamásem, ale byly součástí vojenských manévrů před mnohem katastrofičtějším velkým konfliktem na Středním východě.

Pochopitelně vše v rámci práva židovského státu bránit své občany před agresí teroristů z pásma Gazy, právo exaltované západním tiskem a západními televizními stanicemi. V tomto smyslu uvádíme ztřeštěné titulky a články v Corriere della Sera z 22. listopadu: "Gaza, stop nájezdům a otevření přechodů", "Podpis Egypta na Obamově míru", "Být otcem ve věčně zranitelné zemi (myšlen Izrael) " , "... krev a terorismus", "Izrael je bezpečnější. Hamás je na rozcestí". 

Autor: Lucio Manisco

Zdroj: www.luciomanisco.eu

Překlad: Komunistický svaz mládeže

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .