header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Zbraň mediálního ticha

Říká se mlčeti zlato. Je to nepochybně pravda, ale ne jen ve smyslu tohoto rčení. Je drahocenné především jako nástroj manipulace veřejného mínění: jestliže se v denících, v televizních zpravodajstvích v talk show nehovoří o válce, tak ta neexistuje v duších těch, kdo jsou přesvědčeni, že existuje pouze to, o čem hovoří média.

Například, kolik lidí ví, že před týdnem bylo bombardováno hlavní město Súdánu Chartúm? Útok provedly stíhačky, které v noci zasáhly továrnu na výrobu munice. Tu, která podle Tel Avivu zásobovala Palestince v Gaze. 

Pouze Izrael vlastní v oblasti letadla schopná udeřit na vzdálenost 1900 km, uniknout radarům, vyvolat telekomunikační blackout, odpálit rakety a svrhnout bomby naváděné s přesností na cíl ze vzdálenosti desítek kilometrů. Satelitní fotografie ukazují v okruhu 700 metrů od epicentra šest enormních kráterů způsobených mohutnými výbuchy, které měly za následek mrtvé a zraněné. Izraelská vláda zachovává oficiální ticho, když se omezuje na zdůraznění, že Súdán je "nebezpečný teroristický stát, podporovaný Iránem". Hovoří ale naopak strategičtí analytici, kteří považují téměř za jistý důvod vyzkoušení si útoku na iránská jaderná zařízení. Žádost Súdánu, aby OSN odsoudila izraelský útok, a prohlášení arabského parlamentu, který obviňuje Izrael z porušené súdánské suverenity a mezinárodního práva, byly velkými medii ignorovány. Izraelské bombardování Chartúmu tak zmizelo pod rouchem mediálního ticha.

Stejně jako masakr v Bani Walidu, v libyjském městě, na které zaútočily "vládní" milice z Misuráty. Video a fotografie šířené na internetu ukazují hrozivé obrazy masakru civilistů včetně dětí. Na dramatickém video svědectví u nemocnice v Bani Walidu nacházejícím se v obklíčení Dr. Meleshe Shandoly hovoří i symptomech, které ukazují zranění, typická při použití bílého fosforu a dusivých plynů. Ihned poté dorazila zpráva, že lékař byl podřezán. Jsou zde ale i další svědectví, jako například advokáta Afafa Yusefa, že mnozí byli usmrceni bez zásahu projektilů, nebo v důsledku výbuchu.

Těla nedotčená, jakoby byla mumifikována, podobná těm z irácké Faludži, na kterou v roce 2004 zaútočily ozbrojené síly USA se střelami na bázi bílého fosforu a novými uranovými zbraněmi. Další svědci referují o lodi, která dorazila do Misuráty chvílí před útokem na Bani Walid.

Další hovoří o leteckém bombardování, o vraždách , znásilněních, zničených domech s pomocí buldozerů. Ale i jejich hlasy byly pohřbeni pod rouchem mediálního ticha.

Stejně tak zpráva, že Spojené státy během obléhání Bani Walidu zablokovaly v RB OSN ruský návrh vyřešit konflikt mírovými prostředky. Zprávy, které nepřicházejí a stále méně budou přicházet do našich domovů. Globální satelitní síť Intelsat, která má generální štáb ve Washingtonu, zablokoval íránské vysílání do Evropy a stejně tak učinila i evropská satelitní síť Eutelsat.

V epoše "globální informace" musíme poslouchat pouze hlas pána.


Autor: MANLIO DINUCCI

Zdroj: ilmanifesto.it, 30.10.2012

Překlad: Komunistický svaz mládeže

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .