header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Homs v pekle ozbrojených skupin

Obrazy přicházející z Homsu jsou znepokojivé: ukazují prázdné a bojem zničené město. Od 6. února jsme nemohli navázat spojení a ztratili jsme veškerý kontakt s našimi dopisovateli. (*)

Homs není nyní ničím jiným než hrozivým bojištěm, kde vládní vojáci čelí ozbrojeným skupinám, které podle nezávislých svědectví o skutečné povaze povstání střílí dávky naslepo, aby rozsévali teror a smrt. Poté prohlašují, že jsou to právě vládní síly, které tvrdě zasahují město.

Západní média pokračují v šíření prohlášení Místních výborů, které šíří propagandu ozbrojených "odpůrců" v koordinaci se Syrskou pozorovatelskou agenturou pro lidská práva se sídlem v Londýně, což je orgán vytvořený a financovaný silami spojenými s povstalci [1]. Obsah těchto prohlášení má přitom být brán jako důkaz.

Pro pochopení toho, co se odehrává v Sýrii, není tedy možné důvěřovat Syrské pozorovatelské agentuře pro lidská práva nebo jejím bloggerům kteří jsou nedílnou součástí tohoto povstání, zrovna tak jako zvláštním zpravodajům, kteří jak musíme konstatovat, jsou zcela tělem i duchem na straně ozbrojených "odpůrců", které oni kvalifikují jako "hrdiny" a kteří ukazují boj rozdělující syrský lid v zcela manichejském světle: na jedné straně opozice, která "bojuje za demokracii", a na druhé hrozivý diktátor.

Věci ale nyní takto nestojí. Jak bylo v posledním období prokázáno průzkumy veřejného mínění, jakož i mohutnými manifestacemi na podporu ruského a čínského veta v OSN, velká většina syrského lidu nechce tuto ozbrojenou revoltu, kterou se snaží jednostranně legitimizovat mocnosti NATO a ty arabské státy, jež jsou notorický známé svým bojem za "demokracii" jako je Katar.

Pokud je nutné hovořit o "hrdinech" v Sýrii, tedy je třeba pojednat o všech, kteří trpí a ne pouze o tak zvaných "hrdinech" které uznává Západ...

Kolik raket Milan bylo dodáno povstalcům?

Početní jsou syrští občané, kteří vyzývají svého prezidenta, aby vládní síly zasáhly. Především v Homsu, kde je pro široké sektory obyvatel situace alarmující. Byli vzati jako rukojmí těmito skupinami, které okupují celé části města, čtvrtě Baba Amr, Karm el-Zeytoun, Khaldiyeh, odkud lidé měsíce volají do Damašku, aby jim pomohl [2].

Jejich osud se stal ještě více zdrojem úzkosti, když rebelové začali používat protitankové řízené střely Milan, které byly dodány libyjským rebelům během války proti Libyi z Francie a Kataru. Můžeme si připomenout, jak Bernard Henry Levy a Sarkozy v té době obelhali veřejné mínění, když připisovali použití raket Milan, jejichž použití vedlo v této zemi k mnoha obětem, silám věrným Kaddáfímu.

Stejný znepokojivý scénář se opakuje v Sýrii. Politici, tak zvané nevládní organizace a novináři si opět zvolili stranu, jež prosazuje a realizuje válku, kterou skupiny organizované zahraničními mocnostmi vyvolávají. Připisují vládním silám, stejně jako tomu bylo dříve v Libyi bez nejmenšího prověření důkazů barbarské činy, jež provádějí ozbrojení "odpůrci", kteří terorizují většinu obyvatelstva.

Po tři týdny komentátoři opakují, že Homs je pod jednostranným ostřelováním děly vládních jednotek. Naopak kontingenty věrné vládě, napadené raketami Milan utrpěly na začátku svého zásahu četné ztráty. Není jisté, zda autority v Damašku dokáží vypudit tyto skupiny, které jsou vybaveny těžkými zbraněmi ze všech částí města, kam se infiltrovaly.

Mohla syrská vláda nereagovat?

Bylo opakovaně ukázáno, a to již od počátku bojů, že ozbrojení "odpůrci" jsou vycvičeni, sešikováni a zformováni zahraničními specielními jednotkami. Odpůrci mají ve svých řadách jedince provádějící akce podle příkazu cizích mocností, a jejichž přítomnost je zjevná. Syrská televize přenášela v posledních dnech záběry natočené nedávno v Homsu, jejichž autorem je jeden zahraniční "válečný reportér", který sledoval a nafilmoval v jedné městské čtvrti tyto ozbrojené "odpůrce", právě ty, které "velcí reportéři" oslavují, jak odpalují střely a rakety. Záběry vyvolaly pozornost: uvnitř budovy se schodišti potřísněnými krví, zničeným vybavením, trůnil na zdi překvapivý nápis mající velký význam: "Z Misuráty, poté co jsme osvobodili Libyi, jsme přijeli osvobodit Sýrii!"

Kdo je odpovědný za masakry v Homsu a jaké cíle sledují?

Tyto ozbrojené skupiny, jejichž nejzuřivější akce jsou připisovány Assadovým vojákům, kteří jim brání, jsou systematicky prezentovány západním tiskem jako "odpůrci" bojující za "demokracii". Proč "velcí reportéři" nikdy neotisknou svědectví o Syřanech, kteří se stali obětí loupeže, mučení a vražd ze strany těchto ozbrojených "odpůrců"? Proč se ještě nedávno prezident organizace "Lékaři bez hranic" přidal k této intoxikační operaci, když vydával za hodnověrné svědectví anonymních Syřanů se zakrytou tváří, kteří se přiřadili na stranu rebelů a kteří připisovali Assadovým silám a lékařům v nemocnicích nevyslovitelné způsoby mučení zraněných a dětí? [3]

Kdo by mohl věřit, že je v zájmu Bašára Assada mučení jeho lidu, znásilňování dětí a mladých děvčat? Kdo může věřit, že syrský lid bude nadále většinově podporovat Bašara Assada, kdyby byl, jak ho vykresluje západní válečná propaganda, krvavým věznitelem?

Tyto neutuchající kampaně, které brání násilnické odpůrce a ne lid terorizovaný a utlačovaný těmito povstalci, jsou nebezpečné. Jsou zaměřeny na to, aby hnaly vodu na mlýn mocností - Francie, Velké Britanie, Spojených států, podporovaných Katarem a Saudskou Arábií - které měsíce ve skrytu připravují terén pro vojenskou intervenci do Sýrie a nečekají na nic jiného než na zelenou od prezidenta Spojených států Obamy.

Silvia Cattori

24. únor 2012

 

(*) Viz: "Homs, svědek hovoří o teroru: jsou to ozbrojené skupiny a ne Damašek", Silvia Cattori, 10. února 2012. (http://www.silviacattori.net/article2800.html )

[1] Syrská pozorovatelská agentura pro lidská práva, která shromažďuje manipulovaná prohlášení ze Sýrie od různých Výborů, byla mnohokrát obviněna, že není nic jiného než vulgárním nástrojem dezinformace ve službách revolty. I přes četné důkazy, které to potvrzují, zůstává hlavním zdrojem informací ze Sýrie, společně s proslavenými "velkými reportéry", o které se opírá veškerý západní tisk, který den po dní šíří to, o čem referuje tato desinformační agentura.

[2] Viz: "Syřanka, která měla bratra zabitého "odpůrci" v Homsu, svědčí." Vyprávění zaznamenala Nadia Khost 8. února 2012. (http://www.silviacattori.net/article2790.html )

[3] Vrátíme s k úloze nevládních organizací, které přispěly k živení dezinformací dopadajících na Sýrii, čímž se zvyšuje riziko zahraniční intervence. Zejména Amnesty international a Médecins sans frontieres.


Zdroj: http://www.silviacattori.net/article2861.html

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .