header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Sýrie v RB OSN: nová provokace proti Rusku a ČLR

4. 2. 2012 proběhlo další zasedání RB OSN o situaci v Sýrii. Tentokrát byly útoky jejich delegátů proti Rusku a ČLR otevřeně provokativní.

Oficiálně je autorem návrhu protisyrské rezoluce Maroko, ke spoluautorství se přihlásilo devatenáct států, z toho 7 členů RB: USA, Francie, Anglie, Togo, Portugalsko, Německo a Kolumbie. Část delegací se dokonce pokusila prezentovat projekt rezoluce za postoj všech Arabů.

Při hlasování podpořilo návrh rezoluce 13 delegací RB (z celkových 15ti). Pouze dva stálí členové RB Rusko a ČLR hlasovali proti. Politický nátlak hlavních imperialistických velmocí na členy RB se potvrdil i v tom, že se žádná delegace nezdržela hlasování. I dvě delegace "spojenců" Ruska a ČLR, členské státy BRICS, Indie a JAR hlasovaly pro rezoluci proti Sýrii.

Co je obsahem projektu rezoluce? Především vítá s nadšením plán mírového uspořádání syrské krize, navržený Ligou arabských států - LAS. Syrské vládě se navrhuje, aby na základě plánu přijala celou řadu opatření, včetně stažení svých vojsk a policie z obydlených míst a jejich návratu do stálých posádek.

Nicméně důležitější jsou možné následky, které by tento krok měl, což ovšem v rezoluci uvedeno není.

Nehledě na požadavky Ruska, projekt neobsahoval požadavek, aby se syrská opozice distancovala od ozbrojených extremistických uskupení, které trvale provokují násilí a výzvu ke státům a vůbec všem subjektům, které mají odpovídající možnosti, aby využily svůj vliv k ukončení násilí.

Kromě toho se v návrhu rezoluce nebere v úvahu požadavek Ruska, aby odchod vojsk z obydlených míst byl doprovázen ukončením útoků ozbrojených uskupení na státní instituce a obydlené čtvrti měst.

Proč tomu tak je? Vždyť přece tyto požadavky vůbec neprosazují pouze ruské zájmy a jsou v souladu s obecnými zásadami jakéhokoliv mírového uspořádání situace: ukončení palby musí být oboustranné, strany, které se snaží představovat opozici, se nesmí dopouštět násilí vůči občanům své země.

Odmítnutí zahrnout tyto požadavky do projektu rezoluce znamenalo pouze jedno: donutit Rusko a ČLR použit veto. Mluvčí delegací vystupující na zasedání RB útočili spíše proti Rusku, než proti Sýrii. Marocký delegát uvedl, že Rusko opovrhuje "společnou arabskou" rezolucí. Francie označila Rusko a ČLR za podílníky hrozných zločinů syrského režimu. K antiruské kampani se připojil i generální tajemník OSN Ban Ki-moon, který uvedl, že odmítnutí návrhu rezoluce je zklamáním pro syrský lid.

Stálý představitel Ruska v RB OSN Vitalij Čurkin odpověděl na hysterická provokační vystoupení klidně, ale tvrdě. Zdůraznil, že někteří vlivní členové mezinárodního společenství, včetně těch, kteří sedí za jednacím stolem, se od samého počátku snažili podkopávat možnost politického uspořádání krize, vyzývali ke změně režimu, podporovali opozici, provokovali a přiživovali ozbrojené formy boje.

Rychlost, s kterou byl předložen nový návrh rezoluce k hlasování, připomíná situaci před útokem na Libyi, kdy bezprostředně po přijetí rezoluce číslo 1970 byl předložen k hlasování RB OSN návrh rezoluce 1973.

Tehdy byla důvodem pro tento spěch iniciativa Afrického svazu, která mohla narušit plány Západu. Nyní se stala důvodem spěchu cesta ruského ministra zahraničí Lavrova a šéfa ruské rozvědky Fradkova do Sýrie (7.2.). Pak se má v Sýrii konat referendum a nové ústavě a po něm budou následovat volby do parlamentu.

Smyslem nové provokace proti Rusku je pokus poštvat proti němu celý svět. To se stalo jasným již 31. ledna, kdy se konalo předběžné zasedání RB OSN, na kterém byl poprvé prezentován "marocký" návrh.

Zasedání se zúčastnili: Generální tajemník LAS, ministr zahraničí Kataru, který je předsedou komise LAS, ministři zahraničí Německa, Portugalska, Guatemaly, Maroka, Velké Británie, Francie a USA, což není obvyklé. GT OSN Ban Ki-moon ve svém vystoupení uvedl, že je nadšen plánem LAS. Tak vlastně byla uměle vnucena světovému veřejnému mínění představa, že plán LAS je názorem všech Arabů a vede k vyřešení syrské krize. Již tehdy bylo zřejmé, že se připravuje úder proti těm, kdo budou hlasovat proti návrhu rezoluce.

Po hlasování o návrhu rezoluce na zasedání RB OSN 4. 2. 2012, vystoupili delegáti USA, Německa a Velké Británie s tvrzením, že jsou otřesení a šokování ruským vetem.

K posílení slovních napadání zaútočily 4. 2. ráno ozbrojené bandy v Sýrii na civilní obyvatelstvo i ozbrojené síly. Odveta syrských bezpečnostních sil v den hlasování umožnila představitelům řady zemí, včetně Portugalska a Francie klást provokativní otázky typu: "Kolik obětí ještě potřebuje Rusko? Rusku nestačí více než šest tisíc zabitých, včetně čtyř set dětí?"

Vitalij Čurkin objasnil použití práva veta tím, že projekt rezoluce zkresloval skutečnou situaci, což je velmi vážná skutečnost.

Pokud si připomeneme vývoj situace kolem Libye: tehdy se stalo zkreslování faktů základem dalších přestupků a to vedlo nakonec ke zločinu realizovanému pod záštitou OSN. Totéž probíhá i nyní.

Z dokumentů Ligy arabských států rozdaných 31. 1. k posouzení v RB OSN, byla vyloučena zpráva vedoucího Mise LAS, súdánského generála Mustafy Al-Dabiho, ve které se kladně hodnotí činnost syrské vlády se závěrem, že syrská vláda plní všechny požadavky, které jsou na ní kladené. (Viz dopis GT OSN předsedovi RB OSN číslo S/2012/71.)

Když na zasedání RB OSN syrský představitel požadoval, aby zprávě Al-Dabiho byla věnována pozornost, převzal iniciativu generální tajemník LAS Nabil El-Arabi tvrzením, že samotná jeho přítomnost postačuje a že všechno, spolu s premiérem Kataru, objasní sami a úkolem generála Al-Dabiho je pouze sledovat situaci na místě.

Jak jinak? Zpráva generála Al-Dabiho potvrzuje, že ozbrojená uskupení útočí na civilní obyvatelstvo Sýrie, státní instituce, armádu a policii a že je zapotřebí požadovat zastavení násilí oběma stranami konfliktu. Zpráva dále potvrzuje, že proti syrské vládě je vedena systematická kampaň s cílem zkreslit reálnou situaci v Sýrii a zmanipulovat fakta tak, aby vznikl negativní obraz syrského vedení.

Stejně jako loni v říjnu je hlavní informační úder veden proti Rusku a ČLR. Řady jejich příznivců opustila Indie a JAR. Přesto Rusko a ČLR pokračují v realizaci zásadní mezinárodní politiky, založené na dodržování mezinárodního práva a zejména Charty OSN a to nejen ve vztahu k Sýrii, ale i k samotné OSN. Brání tak kompromitaci OSN pro případ, že by RB OSN souhlasila s další agresí. Nyní probíhá boj nejen o Sýrii, ale i o samotnou OSN a udržení její akceschopnosti.


Autor: docent Alexandr Mězjajev, člen Ruského společenského výboru solidarity s národy Libye a Sýrie. Vedoucí katedry mezinárodního práva Univerzity řízení v Kazani.

5. února 2012, Fondsk.ru

Přeložil: Karel Kluz

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .