header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Fakta o Kubě - pravda o úmrtí vězně

GRANMAKuba, 23. ledna 2012 - V poslední dnech tisková média a představitelé některých vlád, tradičně se angažující v podvratné činnosti proti Kubě, rozpoutala novou pomlouvačnou kampaň, využívající bezohledně politováníhodné události: úmrtí běžného vězně, které se snad pouze v případě Kuby stává zprávou s mezinárodním dosahem.

Je používána stále stejná metoda, která se bezvýsledně snaží silou opakování satanizovat Kubu, v tomto případě svévolnou manipulací s událostí v naší zemi - na rozdíl od jiných - zcela neobvyklou.

Tento takzvaný "politický vězeň" si odpykával trest odnětí svobody na 4 roky, vynesený po řízení, během něhož pobýval na svobodě, a po soudním procesu, jenž se konal v souladu se zákonem poté, co brutálně a na veřejnosti bil svou manželku, napadl policisty a násilně se bránil zadržení.

Tento člověk zemřel na selhání orgánů následkem prudkého respiračního septického procesu, přes veškerou poskytnutou nezbytnou lékařskou péči, včetně léků a specializované léčby na jednotce intenzívní péče hlavního nemocničního ústavu v Santiagu de Cuba. Proč si některé úřady ve Španělsku a Evropské unii pospíšily, aby Kubu odsoudily, aniž se alespoň o věci informovaly?

Proč se vždy a dopředu uchylují ke lži, když se jedná o Kubu? Proč kromě toho, že lžou, cenzurují pravdu? Proč je hlasu pravdy z Kuby zcela bez okolků odepírán sebemenší prostor v mezinárodních sdělovacích prostředcích?

K věcem se přistupuje s velkým cynismem a dvojím měřítkem. Jakým přízviskem by označili policejní brutalitu, nasazenou zcela nedávno ve Španělsku a velké části "kulturní a civilizované Evropy" proti hnutí "rozhořčených"?

Kdo se stará o dramatickou situaci přeplněných španělských věznic, kde se nachází velká populace trestaných inmigrantů, kteří tvoří více než 35 % celkového počtu vězňů v zemi, podle poslední zprávy vězeňských odborů ACAIP ze 3. dubna 2010? Kdo se stará o vyšetření úmrtí Tohuami Hamdaouiho v nápravném zařízení v Teruelu, Španělsku v červenci 2011, kdy tento běžný vězeń marockého původu zemřel po několikaměsíční dobrovolné hladovce? Kdo se zabýval jeho tvrzením o nevině?

Ztratil snad paměť a pojem o realitě chilský mluvčí, jenž nás pomlouvá, když tvrdí, že zemřelý muž byl politickým disidentem, jenž držel 50 dní hladovku? Měl by si vzpomenout na dny svého působení studentského předáka napojeného na vojáky provádějící Pinochetův převrat, kteří masakrovali jeho lid a způsobili mizení a mučení lidí po celém jižním cípu Ameriky za pomoci "Plánu Kondor". Nejsou známy žádné jeho výroky k brutálním represím proti studentům pokojně manifestujícím na obranu lidského práva na všeobecné a bezplatné vzdělání. Je snad jedním z těch, kdo chtěli překřtít ve školních učebnicích diktaturu na vojenský režim? Řekl něco o represivním a svévolném Protiteroristickém zákonu, který je uplatňován na araukánské hladovkáře?

V této kampani nemohla chybět vláda Spojených států, hlavní podněcovatel jakékoli snahy o diskreditaci Kuby sledující jediný cíl, ospravedlnit svou politiku nepřátelství, diverze a ekonomické, politické a mediální blokády proti kubánskému lidu.

Pokrytectví mluvčích USA, země, která se může chlubit smutným rekordem v oblati lidských práv jak na svém vlastním území, tak ve světě, je šokující. Rada Spojených národů pro lidská práva přiznala, že v oné zemi denně dochází k vážným porušením práv žen, k rasové diskriminaci a diskriminaci etnických menšin, existují tam nelidské podmínky ve věznicích, rozdílný rasový přístup a časté soudní omyly při vynášení trestu smrti, popravy nezletilých a mentálně chorých, zneužívání systému zadržování migrantů, dochází k úmrtím v militarizované jižní pohraniční oblasti, otřesným činům proti lidské důstojnosti a vraždám nevinných obětí z řad civilního obyvatelstva příslušníky amerických vojsk v Iráku, Afganistánu, Pakistánu a dalších zemích, svévolnému zatýkání a opakovanému mučení v nelegálním zadržovacím středisku na námořní základně v Guantanamu, území, jež nám usurpovali.

Ve světě se téměř neví, že v listopadu 2011 zemřeli ve Spojených státech tři lidé při hromadné hladovce vězňů v Kalifornii. Podle svědectví vězňů ubytovaných v sousedních celách, jim strážní neposkytli žádnou pomoc a dokonce svévolně ignorovali volaní o pomoc, v protikladu k praxi nucené výživy hladovkářů.

Řadu týdnů předtím byl popraven Afroameričan Troy Davis, navzdory množství důkazů o tom, že šlo o soudní omyl, a aniž Bílý dům či Státní department cokoli podnikly.

Ve Spojených státech bylo od ledna 2010 do současnosti popraveno 90 vězňů a dalších 3222 čeká na popravu v chodbě smrti. Jejich vláda nasazuje brutální represe proti těm, kdo se opováží upozornit na nespravedlnost systému.

Tento nový útok proti naší zemi sleduje jasný politický cíl, nemající nic společného s legitimní obavou o životy Kubánců a Kubánek. Dochází k pranýřování za podpory mediálně finančních korporací jako je Prisa Group nebo korporace řídící CNN ve španělštině, v nejlepším stylu miamských mafií. Vláda Kuby je iracionálně obviňována, aniž se sebeméně pátralo po faktech. Nejprve se odsuzuje a teprve potom se případně posuzuje.

Na tomto případu je zřejmé, že ani instituce, které se k této události vyjadřovaly ihned a ve zlém úmyslu, ani aparát sloužící mediálním útokům proti Kubě, si nedali práci s ověřením informací. Na pravdě málo záleží, jde-li o to, uměle vyrobit a prodat falešný obraz údajného hrubého a systematického porušování svobod na Kubě, který by jednoho dne mohl ospravedlnit intervenci "na ochranu bezbranných kubánských civilistů".

Evidentní je záměr vytvořit ďábelský model veřejného mínění ukazující citelné zhoršování situace v lidských právech na Kubě, vyrobit "opozici, která je obětí umírající v žalářích", kde je jí upírán dokonce i přístup k lékařskému ošetření.

Celý svět zná humanistické smýšlení našich lékařů a zdravotnického personálu, který nešetří silami ani skromnými prostředky, jež má země k dispozici - jejichž nedostatek je ve velké míře způsoben zločinnou blokádou proti našemu lidu trvající déle než 50 let - k zachraňování životů a zlepšování zdravotního stavu kubánského lidu a mnoha dalších národů ve všech koutech Země.

Kuba se těší úctě v obdivu národů a mnoha vlád, které oceňují její velké sociální dílo na ostrově i ve světě.

Činy vypovídají lépe než slova. Protikubánské kampaně se u kubánské revoluce a jejího lidu, který bude dále zdokonalovat svůj socialismus, míjejí účinkem,

Pravda o Kubě je, že je zemí, kde je člověk tím nejcennějším, kde má při narození naději dožít se v průměru 77,9 let, kde všechen lid má zajišťěno bezplatné zdravotnictví, dětská úmrtnost dosahuje 4.9 promile živě narozených dětí, je tedy nižší než stejný ukazatel v USA, vůbec nejnižší na kontinentu a o něco nižší než v Kanadě. Kde je veškerá populace alfabetizovaná a má plný bezplatný přístup ke všem stupňům vzdělávání, kde se 96 % voličů zúčastnilo všeobecných voleb v roce 2008, demokratického procesu diskuse o směrech ekonomického a sociálního vývoje před VI. sjezdem strany.

Pravda o Kubě je, že je zemí, která přinesla univerzity a školy až do nápravných zařízení, jejichž vezeňští obyvatelé byli souzeni správně a nestranně, pobírají za práci stejnou mzdu a mají k dispozici vysokou úroveň lékařské péče bez ohledu na rasu, pohlaví, vyznání či sociální původ.

Znova se ukáže, že lež, ať byla opakována sebevíckrát, se nemusí nutně stát pravdou, protože "spravedlivý princip, i kdyby spočíval na dně jeskyně, zmůže víc než armáda."

 

(Cubaminrex-Granma)

 

Zdroj: kubadnes.cz

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .