header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Zemřel Hans Heinz Holz, velký marxistický filosof a aktivní komunistický politik

Zemřel Hans Heinz Holz, velký marxistický filosof a aktivní komunistický politikS velkým zármutkem jsme přijali zprávu o tom, že v neděli 11. prosince zemřel Hans Heinz Holz, významný marxistický filosof, aktivní komunista a čestný předseda Mezinárodní asociace Hegel-Marx za dialektické myšlení. Jeho životní dráha aktivního komunisty začala už v raném věku. Již v 17 letech byl vězněn a vyslýchán gestapem za příslušnost k hnutí protinacistického odporu. Po válce se věnoval univerzitnímu studiu a promoval u významného filosofa Ernsta Blocha. V roce 1971 dosáhl postu profesora v oboru filosofie. V letech 1971 až 1978 působil jako profesor filosofie na Marburské univerzitě a v letech 1979 až 1993 na Univerzitě v Groningenu. V roce 1997 obdržel čestný doktorát na univerzitě v italském Urbinu.

Publikoval řadu knih a odborných článků z oblasti dějin a systematiky dialektiky, teorie umění, sociologie a politiky. Byl rovněž vydavatelem filosofického časopisu Topos - Mezinárodní příspěvky k dialektické teorii.

Byl známým svými encyklopedickými znalostmi dějin filosofie i otevřeně vyjadřovanými politickými postoji. V roce 1994 vstoupil do Německé komunistické strany a aktivně se podílel na formulování jejího programu. Dlouhodobě působil jako jeden z vydavatelů kvalitního teoretického časopisu Marxistické listy (Marxistische Blätter). Jeho práce byly vydávány i v českém jazykovém prostředí včetně publikační produkce Komunistického svazu mládeže a významně obohatily diskusně teoretický prostor české komunistické levice. V roce 2006 Hans Heinz Holz veřejně vyjádřil svoji podporu státní mocí zakázanému KSM v jeho boji proti antikomunistické ilegalizaci.

V těžkém období následujícím bezprostředně po kontrarevolučním převratu a svržení socialismu ve střední a východní Evropě na přelomu 80. a 90. let 20. století se snažil z marxistických pozic přispět k analýze tohoto dějinného zvratu, například prací Porážka a budoucnost socialismu. Jeho odchod je ztrátou pro komunistické hnutí i pro mezinárodní filosofickou společnost, pro hnutí proti imperialistické válce a za sociální emancipaci.

Společně s českými a moravskými komunisty vyjadřujeme upřímnou soustrast Silvii Markun-Holzové.

 

Předsednictvo Ústřední rady Komunistického svazu mládeže

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .