header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Upevnění a spojenectví s KKE - jediná nadějná perspektiva

Video z manifestace před řeckým parlamentem Komunistická strana Řecka (KKE) v pátek večer na náměstí Syntagma před řeckým parlamentem pořádala velkou masovou demonstraci. Shromáždění se konalo několik hodin před hlasováním o důvěře vládě, kterého bylo touto vládou dosaženo (153 hlasy z 300 poslanců v parlamentu) se slibem, že od nynějška bude usilovat o širší shodu s dalšími buržoazními stranami, které přejí dohodnout se.

Hlavním řečníkem na velkém shromáždění KKE byla Aleka Papariga, generální tajemnice ÚV KKE, která mimo jiné zdůraznila:

"Pryč s vládou a stranami, které slouží plutokracii, jakož i těmi stranami, které úmyslně podporují iluze mezi lidmi, že další vláda s účastí těchto stran bude řešit problém. Nechceme skrývat před nikým, že třídní boj musí být zaměřen na jeden cíl: získání moci dělnické třídy - moci, která slouží pracujícím a ostatním lidovým vrstvám. Lžou, že jsou nuceni dohodnout se o půjčce před volbami. Požadujeme úřednickou vládu a za 20 dní volby, takže lidé budou mít možnost vyjádřit svou vůli svým hlasováním. Kontrolovaný bankrot již byl dohodnut, zatímco existuje možnost vážného nekontrolovaného bankrotu, tomu nebylo zabráněno balíčky dohodnutými s EU, ani středolevou či středopravou spoluprací."

S odkazem na příští volby Aleka Papariga poznamenala, že se budou konat v atmosféře bezprecedentního zastrašování pod hrozbou nekontrolovaného bankrotu v případě neschválení balíčků EU, v atmosféře intenzivního antikomunismu a provokací, fyzických útoků na komunisty a bojovníky - což jsou prostředky uvést lid do pozice prosebníka. Bude probíhat vydírání, aby komunisté změnili orientaci a stali se stranou tohoto systému. Podpora a financování antikomunistické propagandy a provokatérů, kteří budou provádět špinavou práci tak, aby buržoazní strany nebyly oficiálně odkryty. Komunisté však nemohou být zlomeni.

Upevnění a spojenectví s KKE ? jediná nadějná perspektivaPřipomněla, že dluhy vznikly na úkor lidu, že peníze, které jsou nabízeny, jsou zase vytvořeny úsilím lidí. Díky krizi dochází k ohrožujícím konfliktům mezi členskými státy a obchodními skupinami v této dravé alianci. Jsou ohroženi rozkolem uvnitř buržoazní třídy. Dokonce se bojí možného hospodářského zotavení, protože to bude slabé a bude obsahovat možnost nového propuknutí krize.

Existují rozpory mezi vedoucími imperialistickými silami v EU o tom, jak řešit zadlužení Španělska a Itálie, aby nedošlo k ohrožení Francie. Tyto rozpory mezi buržoazními mocnostmi uvnitř EU i mimo ni vedou k odstředivému pohybu. Upozornila i na zastrašování pracujících, že vyloučení z EU bude pro ně smrtelné nebezpečí.

Žádná buržoazní politická moc (liberální, sociálnědemokratická, nebo "levice") není pro lid řešením, pokud se nerozejde s průmyslovými, bankovními, loďařskými a obchodními monopoly, kapitalistickým vlastnictvím a jeho státními institucemi a mezinárodními aliancemi. Odmítla oportunistický návrh na jednotnou "levicovou vládu" jako podřízení se dělníků buržoazní třídě, maloburžoazních lidových vrstev monopolům.

Místo národní suverenity vyzývá Komunistická strana Řecka k lidové suverenitě. Všechno bohatství bylo v této zemi vytvořeno rukama a mozky pracujících a musí zůstat v jejich rukách. Jinak nelze plánovat a zajišťovat práci pro všechny. Všechny politické síly, které ukazují EU jako jedinou možnou cestu, se musí omluvit za to, že vyzývaly lid k obětem a slibovali pozdější prosperitu.

Dále vyzvala lid k lidovému vlastnictví koncentrovaných výrobních prostředků v průmyslu, zespolečenštění pozemkového vlastnictví, velkých podniků v zemědělství a v obchodním odvětví. Jedině lidové hospodářství může zajistit suverenitu lidu a skutečné vystoupení z imperialistických aliancí EU a NATO. Posílit a spojit se s KKE s perspektivou, která jedině může přinést naději: "Vystoupení z EU a odmítnutí dluhu lidovou mocí"

 

Zpracováno KSM dle:

http://inter.kke.gr/News/news2011/2011-11-05-rally-kke/ (anglicky)
http://ru.kke.gr/news/news2011/2011-11-05-rally-kke (rusky)

Fotogalerie z demonstrace:

https://picasaweb.google.com/101959523373579315851/04112011RallyOfTheKKE?feat=flashalbum#

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .