header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

V pozadí Arabského jara je boj o kontrolu Eurasie

RT: Rozhovor s W. Engdahlem Hlavním cílem USA je dostat pod vojenskou kontrolu zdroje Afriky a Středního východu, blokovat hospodářský růst v Číně a Rusku, tedy převzít pod kontrolu celou Eurasii - konstatuje spisovatel a historik F. William Engdahl.

Krize americké ekonomiky a dolarového systému, provádění americké zahraniční politiky - to všechno je součástí zhroucení celé supervelmocenské struktury, která byla vybudována po skončení druhé světové války, tvrdí Engdahl.

"Nikdo ve Washingtonu nechce připustit, stejně jako nikdo nechtěl připustit v Británii před sto lety, že britská říše byla v konečném ústupu," tvrdí autor s tím, že "to vše je v souvislosti s pokusem zachovat tuto jedinou supervelmoc nejen neporušenou, ale rozšířit její vliv na zbytek planety."

F. William Engdahl se domnívá, že povstání na Středním východě a v severní Africe bylo plánem, který byl poprvé oznámen George W. Bushem na setkání G8 v roce 2003 a nazván "Projekt Velkého Blízkého východu".

Bylo to organizováno, aby mohli kvůli "demokratizaci" dostat pod kontrolu celý islámský svět od Afghánistánu přes Írán, Pákistán až po ropu produkující oblasti Perského zálivu a přes severní Afriku až po Maroko.

"Takzvané Arabské jaro bylo plánováno, předorganizováno a využito podněcovateli 'spontánních' protestů a Twitterových vzpour v Káhiře a Tunisu a tak dále," tvrdí historik.

Engdahl odhaluje, že někteří z vůdců protestů byli vyškoleni v Bělehradu v Srbsku aktivisty Canvasu (Centra aplikovaných nenásilných akcí a strategií) a Otporu (mládežnické hnutí, které hrálo významnou roli při vypuzení bývalého srbského prezidenta Slobodana Miloševiče), organizací financovaných americkým ministerstvem zahraničí.

Engdahl jmenuje dva důvody pro plány amerického ministerstva zahraničí v islámském světě.

Prvním důvodem je obrovské bohatství v rukou vůdců arabského světa, státní investiční fondy a zdroje. Agenda - přesně taková, jaká byla použita při pádu Sovětského svazu v roce 1991 - to jest "privatizace podle MMF, 'volné tržní' hospodářství a podobně tak, že západní banky, finanční instituce a korporace mohou pouze přijít a sebrat kořist."

"Druhou agendou je militarizace zdrojů ropy na takových místech jako je Libye a tzv. Republika Jižní Súdán, které mají přímo strategický význam pro budoucí čínský ekonomický růst," upozorňuje Engdahl.

"To vše se týká kontroly Eurasie, o čemž Zbignew Brzezinski mluvil již v roce 1997 ve své slavné knize Velká šachovnice, a to zejména kontrola Ruska a Číny a případné ekonomické a politické soudržnosti euroasijských zemí," říká.

A výsledky už jsou zde - v Egyptě a Tunisku již přinesla demokracie slabé ekonomiky, přičemž Libye, před bombardováním NATO země s nejvyšší životní úrovně v celé Africe, je dnes v troskách.

Zájmem západních mocností, zejména Pentagonu, je vojenská kontrola neklidného regionu, nikoliv obnovení normality, říká historik. Hlavním zájmem libyjské loutkové vlády NTC (národní přechodná rada) je dát NATO prominentní právo na základny - v průběhu 42 let Kaddáfího vlády něco neslýchaného.

"AFRICOM [africké velení Pentagonu] koordinuje scénu," řekl F. William Engdahl. Poznamenal: "je dost zajímavé, že [AFRICOM] byl vytvořen právě po roce 2006 - jenž je označován za rok čínské diplomacie v Africe, kdy bylo do Pekingu pozváno 40 hlav afrických zemí a byly podepsány obrovské dohody o ropném průzkumu, budování nemocnic a infrastruktury - něco, co MMF v Africe za posledních 30 let neudělal."

Je pravda, že USA jednají proti čínským zájmům a národní bezpečnosti, ale Peking, který dostane ročně asi 300 miliard dolarů obchodních příjmů, prostě musí tyto peníze někde investovat a neexistují trhy dostatečně velké, aby absorbovaly takové peníze - Peking je musí investovat v Americe - tedy sponzorovat americké války, které ironicky jsou namířeny proti čínským zájmům.

"Pro 'finanční bohy' z Wall Street je nyní jediná šance na přežití a udržení dolaru - nalézt nové oblasti kořisti. Arabské jaro je zaměřeno na shrábnutí a privatizaci obrovského bohatství z arabského světa," uzavírá Engdahl.

Ale budoucnost eurozóny nevypadá růžově, také protože finanční krize v Řecku byla založena pod kuratelou EU už v roce 2002 nikým jiným než bankou Goldman Sachs. Peněžní cesta ukazuje, prohlašuje Engdahl, že "řecká krize byla naprogramována, aby explodovala na příkaz Wall Streetu a amerického ministerstva financí, stejně jako Federálního rezervního systému za účelem obrany rezervní měny - amerického dolaru."

Engdahl upozorňuje, že USA buduje stále více a více základen po celém světě, jako například 17 nových převážně leteckých základen v Afghánistánu, aby byly připraveny na novou válku s Čínou a pravděpodobně s Ruskem.

"Vzhledem k historii delší než je éra studené války může mít Rusko velice stabilizační a konstruktivní úlohu protisíly vůči této velmi nebezpečné strategii projektu Velkého Středního Východu realizovaného Severoatlantickým paktem a USA," tvrdí Engdahl. "Doufám, že tak bude Rusko působit."

 


Z rozhovoru RT s F. Williamem Engdahlem

Zdroj: http://rt.com/news/arab-engdahl-us-africa-273/

Překlad doprovodného textu: Komunistický svaz mládeže

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .