header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Ve jménu papeže krále

Ve jménu papeže králeNěkterá sdružení obětí pedofilních kněží SNAP (Survivors network of those abused by priests) a Center for Costitutional Right podaly 13. 9. 2011 Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu oznámení, ve kterém obviňují papeže a tři vysoké funkcionáře Vatikánu - státního sekretáře, kardinála Tarsicia Bertoneho, jeho předchůdce kardinála Angela Sodana a prefekta Kongregace pro nauku víry ze zločinů proti lidskosti, kterých se dopustili krytím zločinů kněží proti nezletilým. Dvě asociace vysvětlují, proč se rozhodly k tomuto historickému kroku. Motivem je ochránit "všechny nevinné děti a zranitelné dospělé". V oznámení se požaduje, aby Mezinárodní trestní soud v Haagu "obžaloval papeže" za jeho "přímou a nejvyšší odpovědnost za zločiny proti lidskosti, za znásilnění a další sexuální násilí, k nimž došlo". V příštích dnech představitelé SNAP zahájí cestu po Evropě, aby doložili svá obvinění a podpořili trestní oznámení podané Mezinárodnímu trestnímu tribunálu.

Trestní oznámení na papeže vyvolalo předpokládané pozdvižení. Nepříjemnost schopná zbořit již tak nízkou důvěryhodnost Mezinárodního trestního soudu v Haagu, silně poškozenou zřejmým "dvojím standardem".

L'Avvenire deník CEI (Italská biskupská konference), definuje v úvodníku jako "malichernost" trestní oznámení na papeže a kardinály Sodana, Bertoneho a Levadu podané Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu, kdy jsou obviňováni ze znásilnění, sexuálního násilí a mučení, že "tolerovali a umožnili" sexuální zneužívání nezletilých. "Bláznovství, zdůrazňuje deník CEI, o to větší, že se vší jasností nikdy terč, na který se míří, nemohl být chybnější". Protože Benedikt XVI. obviněný SNAPem a Center for Costitutional Right je podle l'Avvenire "tentýž, který ještě jako kardinál, se svým předchůdcem Janem Pavlem II. zahájil éru nulové tolerance týkající se tohoto hrozivého zločinu".

Podané trestní oznámení Mezinárodnímu trestnímu soudu vyvolala též zásadní odpor v úvodníku ultraliberálního deníku Corriere della Sera, ve kterém Aldo Cazzullo otevřeně podporuje dvojí standard, podle kterého před mezinárodním soudem "si nejsou všichni rovni". Například Obama nebo papež by nemohli a neměli nikdy usednout na lavici obžalovaných, která je opravdu rezervovaná obviněným, které případ od případu USA, NATO atd. umístí na černou listinu. Ale je zde další detail, který vyvolává nebezpečí, že dostane pod tlak celou strukturu, na které byl vybudován, podle našeho názoru svévolně, Mezinárodní trestní soud a následná doktrína o "humanitárním vojenském vměšování". Trestní oznámení na papeže neobsahuje jeho obvinění z pedofilie (tedy z konkrétního trestného činu), ale to, že nezasáhl proti pedofilním knězům, aby jim zabránil ve využívání jejich veřejných a duchovních funkcí při jejich perverzním chování. Obvinění, podle standardů na kterých byl Mezinárodní trestní soud ustaven, je patřičné. Vždyť různým vůdcům zemí z černé listiny, kteří skončili na lavici obžalovaných (Jugoslávie, Súdán), nebylo předloženo obvinění z konkrétních zločinů (že zabili nebo mučili konkrétní osoby), ale že nezasáhli, aby jejich podřízení nemohli páchat zločiny proti lidskosti. Pokud je takový koncept platný, je perfektně použitelný na odpovědnost papeže.

Přijímáme sázky na to, že prokurátor Mezinárodního trestního soudu, Luis Moreno Ocampo, nebude jednat proti papeži, ale ať nám neříkají, že to není možné, protože neexistují právní důvody. Mezinárodní trestní tribunál nebude jednat proto, že je to stvořená západních velmocí a má jediný, jednoznačně politický účel, který je na světelné roky vzdálen aplikovatelnému mezinárodnímu právu "erga homnes".


Autor: Sergio Cararo

Contropiano 14. 9. 2011

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .