header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Komentář k portugalským volbám

Znak PCPVýsledky portugalských voleb jsou záznamem znepokojujícího vítězství pravice, ale také dalšího postupu komunistů.

Předčasné volby v Portugalsku ukázaly, že se opakuje stejný průběh, který charakterizuje orientaci voličů na našem kontinentu. Kdo vládne, ať jsou to konzervativci nebo "socialisté", je regulérně potrestán voliči za ekonomickou sociální politiku, které přenáší na lidové vrstvy důsledky probíhající krize, když vládnoucí síly absolutně poslouchají příkazy evropských a světových silových ekonomických struktur.

V portugalském případě to byla vládnoucí Socialistická strana nesoucí odpovědnost za drakonická protilidová opatření, která utrpěla skutečný a opravdový pád, když ztratila téměř 11% hlasů ve srovnání s volbami v roce 2009 a se ziskem 28,05% hlasů přišla o 23 poslanců. Z prohry socialistů profituje zejména formace PPD/PSD konzervativní sociálně demokratická strana, která se s 38,63 % hlasů stává první politickou silou v zemi. Centristická strana CDS/PP také zvýšila svůj volební výsledek, i když ne tak významně a s 11,74% potvrdila třetí pozici mezi stranami. Je to výsledek demagogické kampaně, která umně dokázala přenést veškerou odpovědnost na jedinou vládní stranu, se kterou ale opozice sdílela přijatá protilidová opatření a která trvala na tak zvané "bipolarizaci" politického střetu. Výsledek, který v každém případě neponechává ani kousek naděje, že dojde k rozbití programu "slzí a krve", který byl zahájen po prvních projevech krize, ale spíše naopak, je předehrou jeho dalšího přiostření.

CDUNalevo od Socialistické strany vystupoval Levicový blok (BE, organizace, jejíž člen je místopředsedou Strany evropské levice), formace, která se v roce 2009 s téměř 10% hlasů stala čtvrtou politickou stranou v Portugalsku, zmenšila svůj výsledek na polovinu a s porážkou katastrofických rozměrů (jak to uznali sami představitelé BE) nepřekročila 5,19%. Levicový blok byl předstižen svazkem "Jednotná demokratická koalice" vedeným KS Portugalska (PCP). BE zaplatila za dvojakost své politiky, která trvale oscilovala mezi podřízeností Socialistické straně, což se projevilo i v podpoře kandidáta PS Alegreho v posledních prezidentských volbách, a impulsy maximalistických komponentů a představitelů různých hnutí, mezi které patří i trockisticky orientovaní.

V tomto rámci představuje výsledek CDU významný signál nástupu nové tendence. S téměř 8% hlasů (7,94) se CDU stala čtvrtou politickou silou, polepšilo si už tak dobrý výsledek z roku 2009 (7,86%) a získala navíc jedno  parlamentní křeslo, celkově 16, čímž potvrdila své mimořádné zakotvení v některých rudých zónách země. Výsledek komunistů potvrzuje tendenci na kontinentální úrovni, protože nevybočuje z nedávných volebních úspěchů dosažených komunistickými stranami, které jsou zakotvené ve společnosti a jsou organizované (Řecko, Kypr) a které nemají v plánu zřící se své identity a otupit se v nevyhraněných a obecných "levicích".

 

Zdroj: l'Ernesto Online z 06/06/2011

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .