header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

NE válce!

Falešné záminky + NATO = bombardování Jugoslávie

Před 11 lety, dne 24. března 1999, se s bombami NATO vybuchujícími v jugoslávském Bělehradě do Evropy vrátila válka. V té době byla roztáčena intenzivní mediální kampaň, která měla legitimovat tento akt a snažila se vnést zmatek do myšlení národů a mládeže celého světa.

Krátce po válce bylo prokázáno, že všechny záminky byly lží imperialistických vlád sloužící k vytváření podmínek pro NATO k bombardování Jugoslávie, které způsobilo smrt stovek lidí a masivní ničení, jež přivedlo zemi do krize a  devastace, kterou je možné vidět dodnes. Terčem amerických bomb byly továrny, obytné domy, školy, velvyslanectví, vlaky a dokonce nemocnice! To vše pod záminkou boje za "lidská práva".

Nechutným protagonistou této agresivní politiky byl i Václav Havel, který se zapsal do historie nikoli svými absurdními hrami, ale svým absurdním prosazováním tzv. "humanitárního bombardování". Dnes, po válce a dosažení imperialistického cíle ustavení tzv. "nezávislého" Kosova, žijí lidé v tomto regionu v bídě, jejich země je obsazena vojenskými silami USA a NATO, jejich cesty jsou dálnicemi obchodu s drogami a zbraněmi.

To všechno pro to, aby USA, Evropská unie a další mocnosti sdružené v NATO mohly umístit v Kosovu své vojenské základny a zařízení a aby byly blíže svému cíli celosvětové dominanci, přitom dokázaly, že NATO není obrannou organizací, ale nástrojem v rukách imperialistů k zabíjení a ničení kohokoli, kdo se proti nim postaví.

Pokud by NATO skutečně záleželo na lidských právech, kde pak tato práva byla, když albánská vláda rozhodla střílet do demonstrantů, kteří před pouhými několika měsíci nepožadovali nic vice než lepší životní podmínky? Či proč by pak bombardovalo domy civilního obyvatelstva v roce 1999 v Jugoslávii stejně jako dennodenně v současné době v Afghánistánu?   

Ropa + pokrytectví + NATO = intervence v Libyi

Tak jako tomu bylo před 11 lety v případě Jugoslávie, používá NATO a jeho členské státy rétoriku obrany "lidských práv" pro legitimizování sankcí a vojenské intervence v Libyi.

Zatímco jsou v Jememnu a Bahrainu lidé zabíjeni kvůli protestům proti vládám svých zemí, zaměřují mezinárodní média pozornost pouze na Libyi.

Je zajímavé, že situace libyjského lidu nikdy předtím nebyla předmětem zájmu členských států NATO, jež s libyjskou vládou udržovaly mimořádně dobré vztahy.

Zájmy imperialismu v Libyi nemají nic společného s libyjským lidem. Lepší budoucnost libyjského lidu závisí pouze na schopnosti lidu dosáhnout svých požadavků a zastavit represi prostřednictvím jeho vlastních organizací a vnitřních procesů, bez jakékoli vnější intervence.

To, oč imperialismu v Libyi jde, je kontrola nad jeho ohromnými ropnými zásobami (největšími v Africe) a dalšími zdroji nerostných surovin a o možnost umístit v oblasti vojenské zajištění, které by umožnilo zasáhnout rychle v jakékoli africké zemi.

Je to stejné jako v případě Afghánistánu, kde mělo údajně jít o znovunastolení demokracie a kde 8 let poté vítězí kandidát podporovaný USA pouze díky zmanipulovaným volbám nebo jako v případě Iráku, kde tzv. zbraně hromadného ničení nikdy nebyly nalezeny.

(foto - Před nedávnem - Obama a Kaddáfí)

Krize + militarizace = imperialistický světový řád

Ti, kteří dnes volají po "lidských právech", jsou titíž, kdo zakazují demonstrace a stávky a snaží se zabraňovat lidu v boji proti jejich nespravedlivé politice.

V době krize, kdy buržoazie používá výmluvy "že nejsou peníze" k ospravedlnění ořezávání mezd, zvyšování cen, privatizace veřejných služeb a omezování práv pracujících a mládeže, rostou zisky velkokapitálových skupin a výdaje na armádu nikdy nebyly vyšší.

Více než kdy jindy je jasné, že tato politika slouží pouze bohatým a mocným a že národy potřebují budovat svět míru a mezinárodní solidarity, kde se hospodářství rozvíjí ve prospěch lidu a nikoli ve prospěch zisků hrstky bohatých.

---

Leták anglicky si můžete stáhnout zde.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .