header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Prohlášení Komunistické dělnické strany Maďarska k pomlouvačné kampani proti Bélovi Biszku

BizskuKomunistická dělnická strana Maďarska vyjadřuje své rozhořčení a obavy nad soudním procesem s Bélou Biszku [v letech 1957 - 1961 ministr vnitra, 1961 - 1962 místopředseda vlády, v roce 2011 obviněn z tzv. popírání zločinů komunismu za to, že dne 4. 8. 2010 v rozhovoru pro státní TV Duna označil maďarskou kontrarevoluci z roku 1956 za kontrarevoluci, za což mu hrozí až 3 roky vězení]. Tento případ v mnoha ohledech ohrožuje demokratické principy a základní lidská práva. Současná vládnoucí moc chce ovládat nejen každodenní život, ale i myšlení lidí, a snaží se je nejen umlčet, ale i soudně trestat názory, které pravice nemá ráda. Tato snaha vede k vážnému omezování demokracie a ořezávání lidských práv. To vše je součástí narůstající antikomunistické hysterie a právního pogromu proti komunistům. V Maďarsku pozorujeme tyto tendence také. Dvěma příklady jsou změna trestního zákona z loňského května a situace kolem osoby Bély Biszku.

Ve skutečnosti nejde v případu Bély Biszku o posuzování událostí z roku 1956, ale o to, zda v sebetitulovaném demokratickém systému může být 90-letý člověk souzen za to, že nesouhlasí se stanoviskem legislativní moci. Může a měla by být státní moc založena na politickém revanši a krvežíznivosti některých činitelů?

Podle názoru Komunistické dělnické strany Maďarska není demokracie možná bez svobody projevu. V současnosti platná ústava praví: "V Maďarské republice má každý právo na vyjádření stanoviska a na svobodu projevu." Komunistická dělnická strana Maďarska požaduje, aby se slova uvedená v ústavě reálně uplatňovala a to nejen slovy!

V květnu 2010 vláda Fidesz-KDNP upravila trestní zákoník. Trestným činem podle jeho znění je, když osoba "na veřejnosti popírá otázky nebo bagatelizuje akty genocidy a zločiny proti lidskosti komunistických a národně socialistických systémů." Protesty různých občanských sdružení a komunistické dělnické strany proti této úpravě neměly vliv na rozhodnutí vládnoucí moci.

V této situaci se ukázalo, že v novém systému může György Szilágyi z politické strany Jobbik (ultrapravicová nacionalistická strana) prohlásit následující: Béla Biszku, "kontrolor trestů po roce 1956", nesmí být potrestán za to, co řekl [když správně označuje rok 1956 za kontrarevoluci], ale za to, co udělal, protože zničil tisíce rodin "nařizováním mučení a poprav stovek lidí." Z tohoto prohlášení je patrný čistě antikomunistický fanatismus, nenávist a krvežíznivost založená na politické mstě Jobbiku, stejně jako je zákon o "veřejném popírání národně socialistických a komunistických systémů" jen nástrojem proti Bélovi Biszku. Musíme se konečně rozhodnout, zda se v Evropě vydáme na cestu fašismu nebo demokracie!

Komunistická dělnická strana je toho názoru, že objektivní hodnocení roku 1956 je úkolem pro historiky a celá událost je pro historickou a ne politickou diskusi, takže by neměla být rozhodována u soudu, ale odbornou prací neutrálních analytiků.

Není to tak dávno, co ministři zahraničních věcí Bulharska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Rumunska a České republiky požadovali, aby Evropská unie nařídila soudní stíhání všech těch, kdo neuznávají srovnávání komunismu a fašismu a přepisování historie kriminalizující komunisty a samotnou myšlenku komunismu. V EU však k tomu není zákonná úprava a evropské pokrokové síly usilují o to, aby takové návrhy neprošly.

1. Komunistická dělnická strana Maďarska požaduje, aby parlament zpětně upravil trestní zákon a zastavil směšování fašismu a komunismu, které nemá žádný právní nebo historický základ.

2. Odmítnutí obvinění proti Bélovi Biszku příslušným soudem.

3. Vláda by měla pracovat na plnění svých volebních slibů, začít řešit sociální problémy a ukončit svoji politickou show a revanšistické kampaně místo démonizace komunistů a ztrpčování života Bély Biszku. Maďarská budoucnost se nestane lepší zničením starého muže, ale záchranou stovek lidí odsouzených k smrti mrazem, hledáním řešení pro desítky tisíc lidí, kteří čelí vystěhování, a vytvářením pracovních míst pro lepší budoucnost milionů lidí čelících stále těžším životním podmínkám.

 

Budapešť, 31. ledna 2011

Komunistická dělnická strana Maďarska

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .