header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Do Athén na Akropol? Ne, na demonstraci.

KS Řecka zorganizovala v sobotu 15. května demonstraci proti vládním protilidovým opatřením, která se na nás nelítostně valí, proti vládní politice, proti politice EU, Mezinárodnímu měnovému fondu, proti kapitalismu. Demonstrace překonala očekávání samotných organizátorů. Centrum Athén zavalilo na 300.000 demonstrantů nejenom z hlavního města a okolí, ale z celé země. Kam oko dohlédlo, bylo rudo. Přiznávám, že jsem se nezúčastnila z důvodů pracovního vytížení. Rozhodla jsem se vzít to z pozitivní stránky. Alespoň jednou uvidím demonstrace zvenku, budu moci posoudit, jak působí na někoho, kdo je mimo centrum dění, uslyším, jak o nás budou mluvit sdělovací prostředky. V hlavních sobotních zprávách dostal celých 45 minut turecký premiér  Erdogan, který navštívil minulý týden Řecko. Dozvěděla jsem se, že mu Papandreou tyká, co jim předložili vládní kuchaři, kolik novinářů poletovalo kolem a pečlivě si zapisovalo všechny ty lži a jiné důležitosti.

(V souvislosti s Erdoganovou návštěvou jsme se už ale nedozvěděli, že Řecko a Turecko podepsalo smlouvu na základě rozhodnutí NATO, že Řecko bude kontrolovat Egejské moře pouze k 25 poledníku, od něj na východ bude pod kontrolou Turecka. Je zřejmé, že většina egejských ostrovů se ocitne ve vodách pod tureckou kontrolou. Došlo tak v podstatě ke změně hranic a dokonce k porušení mezinárodního práva týkajícího se výsostných a mezinárodních vod.) O demonstraci se hlasatelka s kamenným obličejem zmínila jen okrajově. Pouze velmi obecně shrnula, co bylo řečeno v centrálním projevu. Kamera přejela moře demonstrantů ? množství bylo naprosto neuvěřitelné, ale tři minuty v hlavních zprávách, které trvají hodinu, považovali skvěle placení novináři za dostatečné, aby si zasloužili honorář. V neděli už k popisu události stačila jedna věta.

Ráda bych se s čtenáři Haló novin podělila o energii, kterou nás naplnila demonstrace v Athénách. Abych přiblížila atmosféru, ale také význam této demonstrace, reprodukuji rozhovor s přímým účastníkem, se s. Manolisem Klontzasem, který se nejenom demonstrace zúčastnil, ale je pravidelným účastníkem demonstrací strany, odborů a mírového hnutí od 80. let minulého století. ¨

Manoli, byla sobotní demonstrace jenom ukázkou síly a schopnosti KS Řecka mobilizovat členy a sympatizanty a nebo přinesla něco nového pro politickou náplň taktiky strany?

V současné situaci by bylo málo, kdybychom pouze chtěli ukázat, že umíme dostat lidi na ulici. Konec konců tato schopnost strany je patrná v organizaci stávek, kterým strana společně s PAME (odborové hnutí  podporované KS) stála v čele. Tato celořecká demonstrace jasně vyjádřila, že reálně existuje jiné řešení krize, radikální řešení, které nemá nic společného se záplatováním kapitalismu, ale které směřuje ke změně systému v systém takový, který bude vybudovaný na základě potřeb lidu, ne na základě potřeb kapitálu.  

...že si lidé budou vládnout sami.

Já bych to nevyjádřil. Nikdo nikomu nebude vládnout. Lidé budou sami demokraticky rozhodovat o tom, jak naloží s bohatstvím, které vytváří. Do čeho budou investovat svou sílu, vědomosti, invenci a fantazii.

Takhle přímo to bylo  řečeno např. v centrálním projevu? Že tedy řečtí komunisté vyzývají ke změně systéme? Že se hlásí k aktivní podpoře vytváření revoluční situace?

Revoluční proces nevytváří komunisté, ale ekonomicko- politicko- sociální situace, kterou si komunisté uvědomují. Řecká KS se odjakživa hlásila a hlásí k socialismu. Historickou úlohou strany je budovat uvědomnění dělnické třídy. Jejím úkolem není vládnout, přejímat moc, zezhora nastolovat opatření. To jsou oportunistické konstrukce.

Fí ha, tím dost lidí naštveš.

Kdybych se chtěl líbit, tak bych byl v PASOKU. Nedávno si mi poslala na facebook písničku ?musíš za svou pravdou stát?... Tak málo lidí se řídí touhle větou, i když s ní každý souhlasí. Když dojde na věc, pak každý kouká, co ti kolem na to. Já jsem přesvědčený o nutnosti a aktuálnosti socialismu. Nemůžu jinak. Jsem za změnu systému, za lidovou moc. Kdybych se nějak smířil s kapitalismem, musel bych nad sebou zvracet. Cítil bych se jako balzamovač mrtvol. Socialismus je to jediné řešení dnešní ?neřešitelné? situace na celém světě. Dá se s tím nesouhlasit, ale to je to jediné, co se s tím dá dělat, cha, cha, cha...

V České republice je podpora revoluce mimo zákon...

Takže Husité, stavovské povstání, národní obrození, vytvoření Československa, protifašistický odboj, revoluční proces, který vedl k únorovým událostem 1948, ale také změny let 1968 a 1989 jsou podle této logiky mimo zákon? Zákon zakazuje revoluci... Co takhle neolitická revoluce? Ta je v souladu s ústavou? Cha, cha, cha...To je fakt směšné! Historie se zákazy zastavit nedá.    

Nebojí se řečtí komunisté, že by strana mohla být zakázána nebo její členové perzekuováni?

Jedním z hesel, která převládala na demonstraci bylo: ?Ani koncentráky na ostrovech, ani železa vězení, nevyvolávají v komunistech strach?.  Kdyby komunisté ustupovali a snažili se nějak domluvit, najít nějaký kompromis se stranami kapitálu a s oportunisty, naše děti by nám museli plyvat na hroby! Naši předkové postavili svá těla před střely, celé generace komunistů trávili svá nejlepší léta v koncentrácích, vězeních, mučírnách a popravištích, proto si dnes užíváme celkem demokratického klimatu. Myslíš, že někdo postaví snadno mimo zákon stranu, která svolá třista tisícovou demonstraci? A i kdyby, tak jak zaství myšlení lidí? Jak zastaví historický proces? Samozřejmě se nás snaží kompromitovat. Říkají například:  ?když odboráři stávkují a demonstrují, nejezdí k nám turisté. To by se jim nemělo nechat líbit.? Tyto konstrukce jsou ručení omezeného.

Dodám, že i přes to, že volební procento KSŘ není až tak vysoké, praktická podpora a úcta, kterou k ní lidé chovají, a právě k jejich nekompromisním postojům v kritických pro národ chvílích, je mnohem větší. Lidé by stranu podpořili...

Proti takové mase se opravdu špatně zasahuje.

Tady je debata o zákazu strany námět na sci-fi.

Bylo vidět i na policistech, kteří měli zabránit výtržnostem, že si s námi neporadí. Stáli jako sloupy před budovou parlamentu a na jejich obličejích byl patrný strach. Ale ne strach, že bychom mohli páchat nějaké výtržnosti. Takový hlubší strach...  Za prvé demonstranti si jich vůbec nevšímali, přehlíželi je jako by tam nikdo nestál. Bylo na nich patrné, že cítí sílu jednotného velmi početného davu. Kdyby každý z demonstrantů udělal krůček na stranu, nic by z nich na asfaltu nezbylo. Byla na nich vidět bezmoc.

V českých a nejenom českých médiích je v souvislosti s demonstracemi v Řecku popisováno hlavně chuligánství některých demonstrantů. Došlo v sobotu k nějakému výtržnicví?

Celé Řecko, dokonce naši největší odpůrci, vždycky uznávají a čas od času zdůrazňují, že pro demonstrace, které organizuje KSŘ je charakteristická disciplína a obrana demonstrace, která je organizována samotnými členy. Provokace, ke kterým došlo ze strany tzv. známých neznámých, jak v Řecku říkáme, předminulý týden, kdy se v hořící bance udusili tři lidé, ještě podtrhává nutnost demonstrace zajistit. Občas si z nás dělaly jiné politické subjekty legraci, že jsme jako vojáci. Ale není náhodou, že našich demonstrací se účastní celé rodiny i s malými dětmi, staří lidé. Cítí se bezpeční.  

Když mluvíš o malých dětech a starých lidech, jaké bylo věkové složení demonstrace. Ptám se proto, že v ČR se obvykle zdůrazňuje, že komunistické hnutí je záležitostí nejstarší generace?

Já jsem pozoroval úplně něco opačného. Páteří komunistické strany je mládež, která je také nejvíce postižená novými protilidovými opatřeními, mládež, která se nekompromisně brání tomu, aby dostala vlastní život na splátky.

Ano, i sám ministr práce uvádí, že nezaměstnanost mladých do 30 let dosahuje přes 30 procent...

Myslíš, že tato demonstrace, nebo lépe odpor řeckých komunistů a řeckého lidu má význam pro ostatní evropský lid?

Všechny nás dojalo, když na demonstraci mluvili soudruzi z Portugalska, z Turecka, z Belgie i další písemně vyjádřená solidarita desítek komunistických a dělnických stran z celého světa, které vyslyšely výzvy řeckých komunistů vyvěšené na gigantickém transparentu 4. května na Akropoli, na místě, kde se zrodila demokracie: ?Lidé Evropy, povstaňte!?. Naším názorem dnes plně potvrzeným je, že Řecko představuje první článek, nárazník, prubní kámen v řádění kapitálu. Co projde v Řecku, jinde proběhne jako po másle. Dnes se začínají připravovat podobná opatření v Portugalsku, Španělsku, v Itálii, ve Francii. Komunisté v těchto zemích také vedou odboj. Máme reálnou šanci zvrátit vývoj ve svůj prospěch. A alespoň jedno je jisté: Řekové se už ve své drtivé většině nenechají tahat na vařené nudli. Výzkumy veřejného mínění, kterými se Pasok donedávna chvástal, se už ani nezveřejňují. Pravice a vládnoucí Pasok z bídou naštrachají 30%, komunistům stoupají preference (11%). Kdyby volby byly dnes, tak by nám vládl ?nikdo?. Dostává v průzkumech kolem třetiny hlasů. To je velká výzva pro nás.

KS Řecka nikdy nehandlovala a nikdy nezpochybnila marxisticko leninskou teorii a nikdy se nesnažila vymýšlet modely socialismu, kde by se vedlo dobře jak dělníkům tak kapitalistům...

Hlavním mementem demonstrace bylo, že lid může. Že kapitál bez zaměstnanců nemůže nic, ale zaměstnanci, dělníci bez svých šéfů mohou všechno. Lidé to začínají chápat a začínají si přát změnu systému, i když si třeba přesně nedokáží představit, jak by měl nebo jak bude vypadat.

My ničím nejsme, buďme vším, se zpívá v internacionále...

Ano, demonstrace jasně vyjádřila, že právě v tom je rozdíl KS Řecka od ostatních stran. Navrhuje jinou cestu, jinou budoucnost, která vede přes znárodnění, veškerých výrobních prostředků a jejich lidové vlastnictví, přes odvolatelnost poslanců, přes lidovou demokracii a samosprávu.

Chci dodat, že KS Řecka se nesnaží ujmout se moci ať parlamentní nebo revoluční cestou, ale vyzývá k tomu, aby komunistické organizaci budovaly spojenectví s pokrokovými silami ve spoleřčnosti zezdola, v každé i té nejmenší lokalitě. Jsme zásadně proti budování spojenectví zezhrora, proti účelovým spojenectvím oportunistické levice, která ať už na půdě evroparlamentu nebo na půdě národních parlamentů svůj lid levně prodá. Konec konců dnes všichni bez rozdílů platíme za jejich dvojjakou politiku.

Novou společnost, lidovou moc je třeba budovat zezdola. Všechny snahy vedené byrokraticky se rychle dočkají svého konce. KS Řecka nikdy netvrdila, že má v kapse řešení, že ví jak na to, že když bude vládnout, tak vše vyřeší. Říká ale, že lidé mohou sami rozhodovat o hodnotách, které tvoří.

A co pozdravy a centrální projev. Na tak velkých shromážděních je obvykle špatně slyšet, nikdo nedává pozor... Fráze a obecnosti...

To se pleteš. Když vystoupil soudruh ze Španělska a řekl: ?Hasta la victoria siempre! Venceremos!? moře potlesku a skandování se nedalo zastavit. Když mluvila generální tajemnice Aleka Papariga, slyšela bys spadnout špendlík. Měla bys to přeložit...

Proč ne? Ale hlavně příště nezůstanu doma, i kdybych měla do Athén doplavat...

Otázky kladla Věra Klontza-Jaklová.

(najděte si následující adresu http://www.youtube.com/watch?v=1QyTQnc_JoI&feature=channel a odklikněte si další videa z demonstrace. )       

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .