header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Prohlášení Národního shromáždění lidové moci Kubánské republiky

Po kampani pořádané mocnými mediálními společnostmi, zejména evropskými, které Kubu ostře napadají, schválil Evropský parlament po špinavé debatě před krátkou chvílí proti naší zemi odsuzující rezoluci, jež manipuluje s city, překrucuje fakta, ohání se lžemi a zakrývá skutečnost.Jako záminky bylo využito smrti vězně, který byl  nejprve trestán za obecný trestný čin a posléze manipulován v zájmu USA a vnitřní kontrarevoluce a který ze své vlastní vůle odmítl přijímat potravu navzdory varováním a zásahu kubánských lékařů - specialistů.

Tuto politováníhodnou skutečnost není možno používat k odsouzení Kuby a naznačovat přitom, že mohla smrti zabránit. Existuje-li oblast, kde se naše země nemusí hájit slovy, pak je nepopiratelně boj o záchranu životů lidí, ať se narodili na Kubě či v jiné zemi. Jedním z příkladů je hegemonistickým tiskem zamlčovaná, již jedenáctiletá přítomnost kubánských lékařů na Haiti.

V pozadí tohoto odsouzení je hluboký cynismus. Kolik dětských životů  bylo  v chudých národech zmařeno v důsledku rozhodnutí bohatých zemí zastoupených v Evropském parlamentu, že nebudou plnit své závazky k poskytování rozvojové pomoci. Všichni věděli, že je to rozsudek masové smrti, avšak přiklonili se k zachování úrovně plýtvání a k pyšnění se konzumním způsobem života, z dlouhodobého hlediska sebevražedným.

Kubánce rovněž uráží tento pokus udělovat nám lekce ve chvílích, kdy jsou v Evropě potlačováni přistěhovalci a nezaměstnaní, zatímco u nás svobodný lid na shromážděních  svobodně a bez prostředníků navrhuje své kandidáty do obecních voleb.

Ti, kdo se podíleli na tajných leteckých presunech zatčených, zřizování nelegálních věznic a mučení, nebo je možňovali, nemají morální právo hodnotit napadaný a brutální blokádou sužovaný lid.

Takovéto diskriminační a selektivní odsouzení lze vysvětlit jen fiaskem politiky, jež nebyla s to srazit hrdinný lid na kolena. Ani Helms-Burtzonův zákon, ani Společný evropský postoj, které vznikly ve stejném roce, za stejných okolností a se stejnými cíly, v obou případech poškozujícími naši svrchovanost a národní hrdost, nemají sebemenší budoucnost, neboť my, Kubánci, odmítáme aby se donucování, netolerantnost a nátlak staly v mezinárodních vztazích normou.

Národní shromáždění lidové moci Kubánské republiky, 11. března 2010

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .