header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Kuba pomáhá Haiti

Kubánská solidární pomoc nedorazila na Haiti až s nedávným ničivým zemětřesením. Trvá již dvě desítky let.    V době prvních otřesů poskytovalo bezplatně své služby na Haiti na 400 kubánských lékařů a zdravotníků.   Kubánští lékaři se zapojili do pomoci okamžitě po zemětřesení. Byla to nejvýznamnější lékařská pomoc, jíž se haitskému obyvatelstvu dostalo v prvních 72 hodinách,  a v té době také téměř jediná.

-         13.ledna se v Port au Prince připojilo dalších 60 zdravotníků, včetně specialistů ze zdravotnického kontingentu nesoucího jméno Henryho Reevea, který má zkušenosti z obdobných katastrof a je nasazován v naléhavých situacích. Tato lékařská brigáda s sebou přivezla léky, vybavení, potraviny, balení séra a krevní plazmy.

-         Do 20.00  hodin 14.února poskytl kubánský personál v 5 základnách lékařské pomoci (polní nemocnici Anexo, Nemocnici La Renaissence, Nemocnici Ofatma, Komplexním diagnostickém centru v Grand Goave a Komplexním diagnostickém centru v Mirebalais) lékařskou pomoc 1.987 pacientům a provedl 111 chirurgických zákroků.

-         Kubánský zdravotnický a lékařský personál z jiných haitských departmentů začal pracovat na 6. základně lékařské pomoci zřízené v Nemocnici Delmas 33.

-         Do záchrany životů se po boku kubánských zdravontíků zapojily čtyři stovky mladých Haiťanů, kteří vystudovali medicínu na Kubě.

-         Kuba vyhověla bez prodlení žádosti a povolila americkým letadlům používat kubánský letecký prostor ve východní části země.

-         Od prosince 1998 spoluprcuje Kuba s Haiti na Komplexním programu péče o zdraví. Dosud pracovalo v tomto oboru na Haiti 6.094 kubánských lékařů a zdravotníků, kteří uskutečnili 14 milionů vyšetření a ošetření, přes 225.00 chirurgických zákroků, 100.000 porodů a zachráníli přes 230.000 životů.

-         Po tropické bouři Jeanne, kteřá poničila město Gonaives, vyslala Kuba do místa brigádu se 64 lékaři a 12 tunami léků.

-         Ve spolupráci s Venezuelou vybudovala 5 komplexních diagnostických center.

-         Od roku 2004 je také na Haiti realizována tzv. Operace Milagro (neboli zázrak), v jejímž rámci bylo do 31.12.2009 operován zrak celkem 47.273 Haiťanům.

-         V současnosti studuje na Kubě celkem 660 mladých Haiťanů, z nich 541 medicínu.

-         Celkem bylo na Kubě připraveno 917 haitských odborníků, z nich 570 lékařů.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .