header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Obhajoba míru prostřednictvím pokračování v agresích

Po osmi měsících ve funkci prezidenta Obama znovu přesvědčil pokrokovou, neřku-li levicovou světovou veřejnost, že není tím, kdo by mohl pootočit kormidlem politiky supervelmoci od války k míru a již vůbec ne novým Johnem Kennedym anebo dokonce Martinem Lutherem Kingem. Podstata jeho projevu spočívala v obraně významu válek v Afghánistánu a Iráku a amerického práva prosazovat své záměry vojenskými intervencemi, jednu z nichž, za podpory Izraele, Velké Británie, Francie a Německa připravuje proti Íránu. Obama nepřímo vyzval celosvětový kapitál, aby se podřídil americkým geostrategickým zájmům, hrozil Íránu a deklaroval Izrael židovským státem . Sama řeč, stejně jako Obamovo prezidentství měla, dle mínění Washingtonu, zdůraznit jiný pohled na vývoj amerických vztahů s ostatním světem. Pokud však hlavy států očekávaly zásadní odmítnutí politiky jeho předchůdců, musely být rychle zklamány.

Obama obvinil, podobně jako Bush, zbytek světa z antiamerikanismu a naznačil, že představitelé států do značné míry využívají tento sentiment vyhnutí se souhlasu s americkými návrhy. Uvedl: Převzal jsem úřad v době, kdy značná část světové populace hleděla na Ameriku se skepticismem a nedůvěrou. Část proto, že ji špatně chápala a byla dezinformována. Druhá část odmítala určité politické postupy, které považovala za jednostranné, bezohledné k jejich zájmům. To vyvolávalo reflexivní antiamerikanismus, který často sloužil jako omluva pro pasivitu.

Pak rychle dodal, že bude, stejně jako Bush, pokračovat v prosazování zájmů svého národa a lidu Spojených států a nebude se za to nikdy a nikomu omlouvat. Neupřímnost z těchto frází čiší naprosto zřetelně, poněvadž za ní vidíme kořistnické cíle finanční oligarchie, která umožnila jeho zvolení prezidentem, aby mohla pokračovat v imperialistických válkách o ovládnutí surovinových zdrojů. Obama deklaroval, že nedovolí al-Kajdě, aby útočila z Afghánistánu, nebo jiné země, zdůraznil tak americké právo na narušování suverenity kteréhokoli státu, který on a jeho administrativa označí za teroristický. Formulací: Ti kdo si zvykli kárat USA za to, že řeší světové problémy jednostranně a samostatně, nemohou nyní čekat, až je vyřeší za ně sama , vyzval velmoci k akceptování a hlavně podpoře prosazování amerických záměrů.

Pak svatouškovsky dodal: Usilujeme slovy i činy o nastolení nové etapy našeho spojení se světem. Pro nás, pro všechny nastal čas, převzít na sebe svůj díl odpovědnosti za globální odpověď globálním výzvám. Části jeho vystoupení, ve kterých se snaží odlišit od Bushe jsou nejlživější a nejpokrytečtější: Od prvního dne ve funkci jsem bezpodmínečně a bez výjimek zakázal požívat v USA mučení. Nařídil jsem uzavření věznice Guantanamo Bay a nyní plníme složitý úkol vytváření legálních zásad pro boj s extremismem. Tato tvrzení jsou, vzhledem k celé řadě nařízení a příkazů, které zatím Obama podepsal, natolik absurdní a evidentně falešná, že se nesetkala ani s přízní auditoria Valného shromáždění OSN, poněvadž je obecně známo, že Obama neodmítl mučení při výsleších, ale pouze ustanovil komisi, která má navrhnout nové metody výslechů zadržených a zajatců, nehledě na to, že ani Guantánamo zřejmě nebude příští leden uzavřeno a pokud bude, vznikne koncentrák na jiném, ne tak nápadném místě. Podobně, jako za jeho předchůdce.

Navíc Obama odmítl veřejné nebo nezávislé vyšetření mezinárodního systému věznění, který vznikl ve válce s terorismem . Údajní teroristé jsou i nadále věznění bez obvinění a udání zákonných důvodů pro jejich zadržení. Obama tvrdil, že v souladu se smlouvou s iráckou vládou vyvede všechny americké síly z Iráku. Je zřejmé, že by to mohl splnit pouze tehdy, pokud by se mu podařilo prosadit změnu režimu v Íránu a to ať vojenskou intervencí nebo realizací puče, jak se o to pokusil již v průběhu nedávných prezidentských voleb. Nezapomeňme, že si kolaborantská irácká vláda platí své okupanty sama levnou ropou.

Svůj přístup k nešíření jaderných zbraní zaměřil na odsouzení posledních dvou zemí osy zla - Íránu a KLDR. Zmínil se sice o preferování diplomatických postupů, ale zdůraznil, že pokud se nepodčiní americkým požadavkům, budou brány k odpovědnosti.

Obamovo pokrytectví nezná hranic. V projevu se označil za obhájce světového míru. Realizace mírové politiky musí začít rozhodnutím, že vraždění nevinných mužů, žen a dětí nebudou nikdy tolerovány, uvedl. Je směšné, slyšet od hlavy státu, který v Afghánistánu, Iráku, Pákistánu vraždí denně stovky nevinných lidí, označuje to za průvodní škody a podporuje Izrael, aby podobně postupoval v Gaze i vůči svým arabským sousedům. Jako varování celému světu podtrhl význam nových mírotvorných amerických vojenských misí, podporovaných evropskými a australskými komplici. Ve stejném tónu se zmínil o ukončení krveprolití v Dárfúru a mírové uspořádání, které si obyvatelstvo Súdánu zaslouží, přestože jde, stejně jako v jiných oblastech, o okupaci zdrojů ropy a zemního plynu.

Izraelskou genocidu v Gaze označil za problém dvou stejně vinných partnerů. Uvedl k tomu: Vyzýváme Palestince, aby ukončili podněcování rozporů s Izraelem a prohlašujeme, že nebudeme akceptovat legitimitu pokračujících izraelských obsazování. Zdůraznil osudovou nezbytnost vzniku dvou samostatných států, zejména židovského státu Izrael . Podpořil tak hlavní požadavek Tel Avivu v jednáních s palestinskou vládou. 20% obyvatel Izraele tvoří Arabi. Otázka jejich vysídlení z Izraele získává stále se zvyšující podporu.

Současnou globální krizi Obama prezentoval, jako by již byla vyřešena rozsáhlou stimulací bank, nezmiňuje se o tom, že značnou část záchranných prostředků spotřebovalo vedení bank a finančních institucí na své odměny. Nezapomněl se pochlubit svou iniciativou založení fondu ve výši 20 miliard dolarů pro zajištění světové potravinové bezpečnosti pro chudé země. Zapomněl podotknout, že finanční prostředky do fondu zatím nebyly dodány. Hovořil, jakoby podporoval nová, přísná pravidla pro regulaci finančních trhů, aby se skončilo s chamtivostí, excesy a zneužíváním, které přivedly ke globální krizi. Při tom americká administrativa vystupuje nejostřeji proti novým regulačním prvkům. Vyzval rozvojové země k vykořenění korupce, jako největší překážky bránící jejich progresu. Zmanipulované volby v Afghánistánu, označil za progres demokracie. Dospěli jsme ke klíčovému okamžiku. Spojené státy jsou připraveny začít novou kapitolu mezinárodní spolupráce, uznávající práva a odpovědnost všech národů. S důvěrou v naší věc a zavázání naším hodnotám vyzýváme všechny národy, aby se přidaly k výstavbě takové budoucnosti, kterou si náš lid zaslouží, dodal na závěr.

 

 

1. října 2009, Karel KLUZ

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .