header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Lidové hnutí k plebiscitu

Jak hodnotí irské Lidové hnutí páteční opakované referendum Irů k Lisabonu? Přinášíme jeho rozbor, podle kterého lidé hlasovali pro ozdravení ekonomiky a znovuzískání pracovních míst, ne pro Lisabonskou smlouvu. Dnešní výsledek byl nevyhnutelný - lidé nehlasovali pro Lisabonskou smlouvu, ale pro ozdravení ekonomiky, zachování pracovních míst a členství v EU. Plakáty a billboardy strany ANO Zkáza nebo obnova čistě jitřily obavy voličů, ale bohužel jediné, co slib strany ANO může uchovat - členství v EU - nebylo nikdy prvotním problémem. Ti, kdo jsou na straně ANO, jsou teď zodpovědní za zachování pracovních míst a ozdravení ekonomiky. Nemohou činit sliby a pak, jakmile hlasování skončí, se obrátit k voličům zády.

Kampaň za ANO, která přebila stranu NE poměrem nejméně 10:1, byla ilegálně financována Komisí EU, politickými skupinami v Evropském parlamentu a dokonce samotnou (irskou) vládou. Tzv. nezávislá Komise pro referendum se stala nástrojem strany ANO. Selhala ve své hlavní funkci - vysvětlit pozměňovací návrh ústavy voličům - a její propagační kampaň v rozhlase a televizi až do dne hlasování, ba i v jeho průběhu, je políčkem na tváři našeho zákazu politické propagace.

Toto referendum, které vidělo prakticky všechny politické strany a politiky, jak se řadí na jednu stranu - proti statisícům irských občanů, demonstruje potřebu politické změny v tomto státě. Útulný konsensus politických stran, které odmítly zastupovat svůj lid, odkryl rozlehlou demokratickou prázdnotu, jíž se tolik irských občanů ocitlo bez náležitého zastoupení v tomto státě. Tato prázdnota musí být zaplněna novými politickými silami, neposkvrněnými korupcí a nenasytnou ideologií moci pro moc .

Předsedkyně Lidového hnutí Patricia McKenna prohlásila: Ráda bych poděkovala všem, kdo upřímně věnovali svůj čas a možnosti boji za lepší Evropu bez jakýchkoli slibů 'něco za něco'. Nevzdáváme se, boj s Lisabonskou smlouvou nekončí.

 

tajemník Lidového hnutí Frank KEOGHAN

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .