header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Výzva ke zrušení embarga

Organizace Amnesty International (AI) vyzvala severoamerického prezidenta Baracka Obamu, aby definitivně zrušil obchodní embargo, které Spojené státy od roku 1962 uplatňují vůči Kubě, protože tato politika ohrožuje zdraví milionů lidí, tím, že jim ztěžuje přístup k zdravotnímu materiálu, uvedl list Granma Internacional.

Žádost, se kterou se AI obrátila na vládu ve Washingtonu, vyplývá ze zprávy nazvané Severoamerické embargo vůči Kubě, jeho dopad na ekonomická a sociální práva , ve které AI žádá prezidenta, aby zrušil sankce proti kubánské vládě k nadcházejícímu 14. září, kdy se musí obnovit platnost embarga v souladu se zákonem o obchodu s nepřítelem z roku 1917, který je ve Spojených státech stále platný.

Obchodní, ekonomické a finanční embargo proti Kubě bylo zavedeno 7. února 1962 s cílem naléhat na vládu Fidela Castra, aby se vzdala moci, a bylo změněno na zákon v období let 1992-1995. Tato blokáda znemožňuje uskutečňování ekonomických transakcí mezi Havanou a Washingtonem.

Nicméně v roce 1999 tehdejší prezident Bill Clinton rozšířil opatření o zákazu také na zahraniční filiálky severoamerických společností pro obchodní operace nad 700 milionů dolarů ročně. Sekretářka AI Irene Khanová potvrdila v komuniké, vydaném v sídle organizace Londýně, že zmíněné datum je dobrou příležitostí, aby se prezident Obama distancoval od nezdařených politik minulosti a předal severoamerickému Kongresu důrazné poselství o nutnosti skončit s embargem . Podle názoru organizace obhajující lidská práva je mechanismus blokády nemorální a zahrnuje nebezpečí pro obyvatele ostrova, kteří nemohou využívat léky a lékařská zařízení vysoké technologické úrovně, pocházející se Spojených států, nebo při nejmenším 20 % jejich komponentů nebo náhradních dílů, které jsou vyráběny v této severoamerické zemi.

AI kromě toho kritizovala několik konkrétních aktů, jako například rozhodnutí jednoho dodavatele zrušit objednávku tří milionů jednorázových injekčních stříkaček zadanou v roce 2007 firmou Alianza Global pro očkování a imunizaci, když vyšlo najevo, že mají být distribuovány na Kubě. Khanová uvedla, že i když odpovědnost poskytovat vhodnou lékařskou péči leží principiálně na kubánských úřadech, vlády, které ukládají sankce, musí brát zřetel na to, co mohou taková opatření způsobit mezi obyvatelstvem země.

V roce 2009 je embargo stále v platnosti a je jedním z nejdéle platných v dějinách světa. Bylo patnáctkrát odsouzeno Organizací spojených národů, která uznala, jaké škody způsobuje kubánskému národnímu hospodářství. Při posledním hlasování (2008) tuto blokádu podpořily jen USA, Izrael, Palau a Marshallovy ostrovy. V posledních měsících vláda USA zrušila některé sankce, jako třeba týkající se cest na Kubu Kubánců, žijících ve Spojených státech, a povolila zasílání humanitárních balíčků Kubanoameričanů. Nicméně Bílý dům opakovaně oddaluje konec embarga, protože chce především skoncovat s politikou, kterou provádí Raúl Castro.

Vladimír HORÁK

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .