header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Obama: Ano, svrhli jsme tehdy demokratickou iránskou vládu

Americký prezident Barack Obama udělal významné gesto k usmíření s Iránem, když ve čtvrtek přiznal spoluzodpovědnost USA při převratu v roce 1953, který svrhl vládu ministerského předsedy Mohammada Mossadegha. "Uprostřed studené války Spojené státy hrály roli při svržení demokraticky zvolené íránské vlády, " řekl Obama v programovém prohlášení k muslimskému světu v Káhiře. To bylo poprvé, co americký prezident přiznal spoluzodpovědnost USA při převratu. CIA spolu s britskou tajnou službou připravila převrat poté, co Mossadegh znárodnil ropný průmysl, patřící do té doby Brity vlastněné Britsko-Iránské ropné společnosti.

Pro mnoho Íránců převrat demonstroval obojakost Spojených států, které představovaly sebe jako obhájce svobody, ale neváhaly užít pokoutné metody, jak se zbavit demokraticky zvolené vlády, což se hodilo vlastním ekonomickým a strategickým zájmům USA.

Washington stále více podporoval Shah Mohammad Reza Pahlaviho, který byl svržen v islámské revoluci v roce 1979. Vztahy mezi oběma zeměmi byly takřka na bodu mrazu už o doby revoluce a bývalý prezidentský George W. Bush udělal teheránskou vládu částí "osy zla" s Irákem Saddama Husseina a stalinistkou Severní Koreou.

Ale od té doby, co se ujal Obama úřadu na začátku tohoto roku, zahájil předběžné rozhovory s Íránem, nabízející dialog o jeho nukleárním programu a jiných význačných otázkách. Ve čtvrtek Obama netajil rozsah rozdílů mezi oběma vládami, ale zdůraznil své odhodlání zkusit je překonat diplomatickou cestou.

?Po mnoho let Írán definoval sám sebe svým odporem k mé zemi, ale ve skutečnosti je mezi námi bouřlivá historie," řekl prezident USA. ?Od dob islámské revoluce hrál Írán roli při zajímání rukojmích a násilí proti US vojenským jednotkám a civilistům. Tato etapa historie je dobře známá. Spíše, než zůstat vězněm minulosti, ujasnil jsem íránským vůdcům a lidem, že má země je připravená k tomu, aby pokročila kupředu. Otázka současnosti nezní, jaký Írán byl, ale spíše jaká je budoucnost, kterou chce budovat."

Krátce potom, co byl Obama uveden do úřadu 20. ledna, íránský president Mahmoud Ahmadinejad požadoval omluvy za "zločiny", které Spojené státy spáchaly proti Íránu, počínaje převratem v roce 1953.

Prezident Arabsko-amerického institutu James Zogby řekl, že ačkoliv Obamovo přiznání spoluodpovědnosti USA v převratu nerozšířilo historické obzory, jelikož již byl tento fakt dobře známý, zůstalo důležitým gestem vůči Íránu.

"To není žádné překvapení," odpověděl Zogby na otázku o spoluúčasti CIA na převratu. Ale doplnil k tomu, že Obamovo přiznání bylo "velmi důležité sdělení, to je začátek uzavření kapitoly."

Zdroj: Michal Moore, 5.6.2009

Překlad: Kateřina Horáková

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .