header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

K společnému prohlášení 21 komunistických a dělnických stran zemí EU o volbách do EP

V pondělí 11. května 2009 konala tiskovou konferenci Aleka Papariga, generální tajemnice ÚV KSŘ, k společnému prohlášení 21 KDS ze zemí EU o volbách do EP(k přečtení zde). Tiskové konference se zúčastnil rovněž Gyula Thürmer, předseda Maďarské komunistické dělnické strany, a Carmelo Suárez, generální tajemník KS národů Španělska.

Aleka Papariga ve svém zahajovacím projevu zdůraznila:

"Jak již víte, KSŘ udržuje mnohostrannou mezinárodní spolupráci na všech úrovních s KSS bez ohledu na ideologické,. Politické rozdíly, které mohou existovat, což vytvořilo dobrý startovní bod pro širší sdružení protiimperialistických sil. Mezinárodní setkání, která byla zavedena již před několika roky, posunula vpřed diskusi  a výměnu názorů; jsou charakterizována úsilím, vedle diskuse o otázkách, kterým čelíme každý den, o ujednocení sdílených nebo odlišných postojů k otázkám strategické důležitosti, jakož i o teoretických otázkách.

Současně se rozvíjí spolupráce na regionální úrovni na každém jednotlivém kontinentu nebo mezi stranami sousedících zemí.

Avšak, jak jsme již zdůraznili v našich dokumentech, na našich sjezdech, včetně posledního 18. sjezdu, jsme názoru, že je před námi ještě dlouhá cesta k tomu, abychom zformovali cestou zásadních postupů, beze spěchu, ale s odpovědností vůči akutním problémům, kterým dnes čelíme, a větším, kterým budeme čelit v budoucnu, sjednocenou strategii, která odpovídá charakteru naší doby, doby přechodu od kapitalismu k socialismu. A stejně je rovněž nutné zabývat se otázkami, které mají co do činění s krizí kapitalistického systému, mezi-imperialistickými rozpory, otázkami týkajícími se studia průběhu socialistické výstavby, rozvoje a obohacování naší teorie, berouce v úvahu výboje, pozitivní přispění, jakož i vážné chyby uskutečněné v době výstavby nového systému, chyby a problémy, do nichž se teorie nemohla pustit a poskytnout řešení dříve než vzniknou.

     Za velice důležitou považujeme skutečnost, že máme poprvé společné prohlášení 21 KDS se společnými postoji, které odpovídají charakteru EU a charakteru boje, jímž by měly národy Evropy projít.

     Každá strana pochopitelně přizpůsobuje svůj zápas zvláštnostem své země. Navíc bych chtěla podtrhnout, že společné prohlášení je podepsáno pouze stranami z členských zemí EU. Strany, které souhlasí s prohlášením a přály by si je podepsat, bez ohledu na to, že jejich země nepatří do EU, nebyly nicméně zahrnuty.

     Na druhé straně existují komunistické strany, s nimiž máme úzkou spolupráci v mnoha otázkách, které prohlášení nepodepisují. To však nám nebrání spolupracovat s nimi v otázkách, o nichž existuje shoda. Společné akce a dohody, které mají stabilní základ a nepřehlížení rozdíly nebo odlišné odhady, pracujícím a všeobecně lidovým hnutím pomáhají. Jinak není dohoda pevná a zahrnuje riziko, že dělníci tyto postoje pochopí selektivním způsobem, každý, řečeno jinými slovy, to může chápat, jak myslí. Mnohoznačnost skutečnou sílu nevytváří.

     KSŘ se svým nikoliv tvrdošíjným postojem, se svou trpělivostí, která v politice představuje výhodu a nikoliv nevýhodu, věří, že v příštích letech dojde k pozitivnějšímu vývoji týkajícímu se formování našeho soudržnějšího komunistického proudu; tento proud přispěje k širšímu sdružení sil, ale bude rovněž pevně a nekolísavě stát proti asimilaci a manipulaci, bude odolný vůči ideologicko-politickým tlakům a tak přispěje k resistenci hnutí vůči přílivům a odlivům a manévrům třídního nepřítele.

ZÁSADNÍ ROZDÍLY S PLATFORMOU STRANY EVROPSKÉ LEVICE  ZÁKLADNÍ KRITÉRIA PRO POLITICKOU AKCI A SPOLUPRÁCI, KTERÁ NAPLNÍ PROHLÁŠENÍ 21 KOMUNISTICKÝCH A DĚLNICKÝCH STRAN

     1. To nejmenší, co můžeme říci, je, že platforma SEL vyjadřuje naprosté zmatení o zákonech kapitalistické produkce a reprodukce. Kreditní systém je presentován jak autonomní na kapitalistické výrobě. Míří k obnovení vyšumělé Maastrichtské smlouvy i tak zvané evropské vize ve vědomí lidu. Dokladem je to, že ti, kdož Smlouvu podpořili, mají nyní ruce svázány.

     Nezabýváme se typem náhodného kapitalismu, to co zažíváme, je v povaze kapitalismu a nikoliv v deviaci, jak je to uvedeno v prvním odstavci Platformy SEL pro volby do EP. Je to krize kapitalistického systému, nikoliv US hegemonie.

     Krize není způsobena skutečností, že akciový trh nebyl kontrolován. Je to povaha systému  a peněžní trh je jeho neoddělitelnou součástí. Existuje parazitická spekulace vyvolaná koncentrací kapitálů, která není realizován triky, ale na podkladě třídního vykořisťování.

     Pro pracující, zaměstnance a samo-zaměstnané pracující nemůže existovat východisko z krize souběžně s východiskem pro kapitalisty a sektorem střední vrstvy, které jsou jimi reprodukovány. Boj proti monopolům se tak transformuje v boj za ?dobré monopoly", za Shumanův kapitalismus.

     "Neoliberalismus" je obětován v důsledku předpokládaného nedostatku státních a vnitrostátních regulací, které vyústily v jeho krizi, nebo, jak to nazývají někteří lidé, v kamionový kapitalismus.

     Kapitalistická ekonomika znamená akumulaci pohádkových zisků. Impulsem pro trvalý růst zisků a intenzifikaci vykořisťování pracujících, obzvláště v podmínkách recese dělnického hnutí, je impulsem kapitalistické výroby a ekonomiky. Jinými slovy, bohatí se stanou bohatšími a chudí chudšími.

PLATFORMA SEL PODRÁŽÍ RADIKALIZACI, VEDE K TOMU, ŽE HNUTÍ SELHÁVÁ A NAVÍC JE JEHO INTENZITA NIŽŠÍ. NEROZVINE-LI ADEKVÁTNÍ VĚDOMÍ, UPADNE.                 

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTICKÉ BODY PROHLÁŠENÍ 21 STRAN

1.      Hlavní otázkou je osvětlit charakter EU. Její charakter není definován stranami, které tvoří většinu, ať jsou to liberální nebo sociálně-demokratické, středolevé nebo pravolevé strany. Především ji definuje, kdo drží výrobní prostředky, kdo definuje cestu vývoje. EU je volba kapitálu od prvních diskusí konaných v meziválečném období ve 20. století. Volby a management ve prospěch kapitálu může vynutit znárodnění nebo privatizace. Když to říkáme, neznamená to, že boj pracujících nemůže zabránit, aby přišla horší volba; že mohou dosáhnout úspěchů, ale že nemůže dojít k opakování úspěchů poválečného období. Dosahování úspěchů vyžaduje ideologickou emancipaci, spojenectví s lidovými vrstvami, vyžaduje boj až do Konečného svržení nadvlády monopolů.

2.      Klíčovým prvkem stejné důležitosti je mezinárodní úloha EU. Prohlášení vyzvedá otázku, že EU je pilířem imperialistického řádu, nikoliv jeho protipólem.       

3.      Postoj vůči Maastrichtské smlouvě.

Pouze odpovídající a politicky správný postoj vůči charakter EU může dláždit půdu pro alternativní řešení. Bez něj budou jako alternativní řešení předkládány kosmetické úpravy.

EU není křižovatka, jak je uvedeno ve volební platformě SEL. Rozhodla, jaký kurz následovat, ona neosciluje. Musíme jí v tom zabránit a postavit jí na této cestě překážky. Nemůže se změnit, ale může být oslabena a svržena. Může ztratit členy, kteří se připojí k odlišné spolupráci.

4.      Otázka zespolečenštění výrobních prostředků.

5.      Právo každého národa rozhodnout o cestě vývoje ve své zemi, jakož i právo vystoupit.

Soudíme, že vystoupení Maďarské komunistické dělnické strany ze SEL má důležitý význam.

   

Prohlášení KS Řecka

Tisková konference k Společnému prohlášení 21 komunistických a dělnických stran zemí EU o volbách do EP

13. května 2009

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .