header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Společné prohlášení KS o Palestině a její věci

Evropsko-středozemské setkání levicových stran a osvobozeneckých organizací, uvedených níže, které se sešly v Nikósii na pozvání strany AKEL, vyjadřuje svou hlubokou solidaritu s palestinským lidem a s jeho rozhodným odsouzením izraelské agrese proti Gaze, která začala koncem prosince 2008. Tento brutální útok na Gazu trval 22 dní a vedl k usmrcení více než 1350 občanů, zranění tisíců nevinných civilistů, včetně žen, dětí a starých osob, a zanechal za sebou masivní stopu v podobě zničených domů, majetku a infrastruktury a připravil obyvatele Gazy o nejzákladnější služby.

Strany rovněž vyjadřují své hluboké znepokojení nad následující humanitární tragédií a jsou názoru, že izraelský útok na Gazu je ve skutečnosti agresí proti všemu palestinskému lidu.

Signatáři spatřují izraelskou politiku na okupovaných palestinských územích jako agresivní, protimírovou politiku, a považují širokou izraelskou kampaň demolice domů ve Východním Jeruzalému za politiku etnických čistek, která uzavírá dveře a příležitosti pro spravedlivé komplexní urovnání situace na Blízkém východě.

Vycházejíce z těchto skutečností, signatáři prohlašují:

1) Opětně potvrzujeme svou podporu palestinskému lidu a solidaritu s ním v jeho boji za obnovení jeho legitimních a nezadatelných národních práv, včetně práva na sebeurčení a ustavení nezávislého a svrchovaného státu s Východním Jeruzalémem jako jeho hlavním městem, jakož i právo na návrat všech palestinských uprchlíků v souladu s Rezolucí OSN č. 194.

2) Zdravíme heroický odpor palestinských lidových mas v Gaze a trváme na elementárním právu palestinského lidu stavět se na odpor proti okupaci, právu uznanému Organizací spojených národů a mezinárodním právem. Žádáme okamžité zrušení obklíčení Gazy, opětné otevření hranic a rychlou rekonstrukci všeho, co bylo touto neospravedlnitelnou agresí poškozeno nebo zničeno a činíme Izrael odpovědným za všechny tyto škody.

3) Rozhodně odsuzujeme zvěčněnou výstavbu rasistické zdi, jakož i koloniálních osad na okupovaném Západním břehu, které jsou ve flagrantním konfliktu se všemi relevantními rozhodnutími OSN. Požadujeme okamžité odstranění zdi a osad, jakož i neprodlené propuštění z vazby v izraelských věznicích všech osvobozeneckých vězňů.

4) Vyzýváme Radu bezpečnosti OSN a další mezinárodní organizace, aby provedly komplexní a důsledné šetření závažných porušení lidských práv a válečných zločinů, kterých se dopustila izraelská armáda v průběhu svého útoku proti Gaze, včetně používání mezinárodně zakázaných zbraní proti civilnímu obyvatelstvu. Strany rovněž vyzývají, aby byla vytvořena zvláštní právní komise pro zaregistrování obvinění z válečných zločinů vznesených proti relevantním izraelským osobnostem, a to u Mezinárodního soudního dvora, Mezinárodního trestního dvora a jiných národních právnických struktur.

5) Vyzýváme všechny oddíly palestinského národního hnutí, aby přistoupily k národnímu dialogu a vážně a v duchu odpovědnosti pracovaly ve prospěch ukončení vnitřního rozštěpení, obnovení palestinské národní jednoty a vytvoření vlády národní jednoty. Strany v tomto ohledu potvrzují, že Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) je legitimním a jediným uznaným představitelem palestinského lidu, a vyzývají k obnovení aktivní úlohy a postavení OOP na demokratických základech, s dveřmi otevřenými pro všechny palestinské síly nebo organizace, které si přejí k ní připojit,.

6) Vyhlašujeme svůj záměr být podstatnou součástí mezinárodní kampaně na podporu Gazy a pro získávání pomoci, pohotovostní asistence a lidové podpory pro její rekonstrukci.

7) Uznáváme významnou úlohu kyperské vlády a jejího příspěvku k prolomení izraelského embarga vůči Gaze.

Seznam stran a organizací - signatářů tohoto prohlášení - 27. března 2009: KS Rakouska, KS Bulharska, Rudo-zelená aliance (Dánsko), KS Řecka, SYNASPISMOS, Irácká KS, KS iráckého Kurdistánu, TUDEH (Írán), KS Španělska, Sjednocená levice Španělska, Rifondazione Comunista (Itálie), Libanonská KS, Strana palestinského lidu, Demokratická fronta pro osvobození Palestiny, Palestinská KS, Portugalská KS, KS Ruské federace, Levicová strana (Švédsko), Syrská KS, Strana BAATH (Sýrie), KSČM, AKEL, Palestinská národní samospráva.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .