header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Komunistické a dělnické strany k výročí NATO

Komunistické a dělnické strany vydaly k 60. výročí založení paktu NATO následující společné prohlášení: Čtvrtý duben 2009 je 60. výročím založení NATO pod vedením USA. Bylo vytvořeno údajně proto, aby čelilo SSSR, prvnímu dělnickému státu na světě, který se úspěšně postavil a odolal útoku nacistického moru a dal nový impuls boji za národní a sociální osvobození v celém světě. Ve stejnou dobu potřebovaly kapitalistické vlády USA, Kanady a západní Evropy vojensko-politický mechanismus k utiskování a terorizování národů. Tato potřeba byla naplněna založením NATO.

Jeho cílem bylo za použití zbraní čelit a činit překážky jakémukoliv typu pokrokových změn. Z tohoto důvodu, ale také k zajištění zájmů imperialismu, podporovalo reakční režimy a diktatury v Řecku, Turecku, Španělsku a Portugalsku a sehrálo hlavní roli při rozdělení Kypru.

Jeho činnost byla a stále je založena na antikomunismu a všech typech lží, vymýšlení a provokací proti revolučnímu komunistickému hnutí a národnímu boji za mír, sociální spravedlnost a socialismus.

Historie NATO v jeho roli světového šerifa je spojena s porušováním mezinárodního práva. Je poznamenána krví obětí jeho přímých či nepřímých intervencí po celém světě.

Zvláště dnes se plně odhaluje role a charakter NATO jako mezinárodního vojenského mechanismu, jako základního nástroje imperialistické činnosti k nastolení nového řádu imperialismu v členských státech i za jejich hranicemi.

Argument, že NATO bylo údajně obranným paktem, je lež a čirá propaganda s cílem zakrýt skutečné cíle a úlohu této agresivní vojenské organizace. Už v roce 1992 na summitu v Římě a v roce 1999 ve Washingtonu NATO přijalo novou doktrínu, která poskytuje možnost zásahu kdekoli na světě, ve jménu nových hrozeb, pod záminkou boje proti terorismu, k ochraně toku přírodních zdrojů atd. V tomto období NATO přišlo s novou strukturou, založenou převážně na agresivních, zločinných silách rychlého nasazení .

USA spolu s EU organizovaly rozpad Jugoslávie a takto NATO spustilo válku v Bosně, naplánovalo a uskutečnilo v roce 1999 špinavou válku proti Srbsku se 78 dny bombardování, která zemi položila na samé dno a vedla k okupaci Kosova NATO a Evropskou unií a k jeho nezávislosti na Srbsku.

Války NATO na Balkáně a v Afghánistánu, účast na válce v Iráku, na intervencích v Pákistánu, v jižní Asii ukázaly tuto imperialistickou brutalitu. NATO bylo vždycky hlavním obráncem Izraele a jeho agresivní politiky vůči palestinskému lidu a dalším arabským národům. NATO také hrálo a stále hraje roli v obléhání Gazy. Proti vůli národů se NATO snaží vtáhnout do své sítě Ukrajinu a Gruzii. Všemi možnými způsoby podněcuje jejich zbrojení za podpory nejreakčnějších kruhů těchto zemí. Uvalení tzv. nového řádu má za nepřítele státy a národy, které odporují imperialistické agresivitě. Proto sílí zbrojení a vývoj nových hrozivých zbraňových systémů, jako je tzv. protiraketový ochranný štít v Polsku a v České republice.

Program NATO Partnerství pro mír prosazuje jeho rozšiřování o nové členské státy. Byl zaveden ve všech bývalých socialistických zemích střední a jihovýchodní Evropy, které se později staly členy NATO. V těchto dnech je vyvíjen tlak na vládu Kyperské republiky, aby se přidala k tomuto programu a zapojila se do euroatlantických plánů. Vláda i kyperský lid ostře odporují, protože souhlas by připustil invazi turecké armády na Kypr se souhlasem NATO, a zároveň by připustil jako fakt okupaci části ostrova tureckými jednotkami, která dodnes trvá.

Imperialismus, USA, NATO a EU jsou těsně spjaté systémy. Navzdory jejich rozporům a antagonismům se EU a USA obrací proti národům, neboť EU v Evropské smlouvě považuje NATO za svůj hlavní pilíř a plně přijímá jeho úlohu, armáda EU je spojena s NATO a Francie se navrací k jeho vojenskému křídlu.

Při 60. výročí svého založení se NATO snaží prezentovat nevinné jako holubice , s neslýchanou propagandou překrucující dějiny, s médii zmanipulovanými systémem, s univerzitami zakládajícími výzkumné programy NATO atd.

NATO se jeví jako všemocné, ale není. Světová ekonomická krize kapitalismu posiluje imperialistickou agresivitu a zároveň ukazuje její limity. Imperialismus nemůže existovat bez ovládání nových trhů, bez rozšiřování svého vlivu, bez zmocnění a utiskování jiných národů společně s lidem svých vlastních států, k rozpínání činnosti monopolů.

K NATO existuje protiváha; jsou jí antiimperialistické síly celého světa, globální antiimperialistická, protiválečná, mírová hnutí, jež v koordinaci s dělnickým hnutím a dalšími společenskými hnutími žen, mládeže, na obranu přírodních zdrojů a hnutími solidarity vzdorují a požadují na spolupracovnících dravé aliance okamžité rozpuštění NATO.

Toto je slepá ulička národů. Musíme zastavit imperialistickou agresivitu, přispět k porážce imperialismu, což tvoří nezbytný předpoklad pro mírový svět.

Dnes nestačí zločiny a hrozby NATO odsoudit slovy. Musí existovat široké protiválečné, antiimperialistické mírové hnutí, které bude shromažďovat důsledné a radikální pokrokové společenské síly, pracující, mládež i široké společenské a všelidové síly.

Národy mohou svým bojem vystavět skutečné překážky zločinným plánům NATO a dalších imperialistických sil a zvítězit.

Komunistické a dělnické strany vyzývají národy, aby zesílily svůj boj:

- proti vojenským výdajům,

- za zákaz programů NATO na univerzitách,

- za okamžité stažení jednotek a dalších misí, které se účastní imperialistických operací mimo naše země,

- za osvobození našich zemí od imperialistických válek, okupace zemí a imperialistických intervencí,

- za odstranění všech vojenských základen z našich zemí,

- za vyvázání našich zemí z NATO,

- za zrušení NATO.

Ať žije přátelství mezi národy. Pryč s novým řádem imperialistů!

Prohlášení podepsaly: Alžírská strana za demokracii a socialismus, KS Bangladéše, KS Běloruska, Dělnická strana Belgie, Dělnická komunistická strana Bosny a Hercegoviny, Brazilská KS, KS Brazílie, KS Británie, Nová KS Británie, Strana bulharských komunistů, KS Kanady, Socialistická dělnická strana Chorvatska, KS Kuby, KSČM, KS Estonska, KS Finska, Německá KS (DKP), KS Řecka, Maďarská komunistická dělnická strana, KS Indie, KS Indie (marxistická), KS Irska, Strana italských komunistů, Jordánská KS, Socialistická strana Lotyšska, Libanonská KS, Socialistická strana Litvy, KS Lucemburska, KS Malty, Strana komunistů Mexika, Nová KS Nizozemí, KS Pákistánu, KS Polska, Portugalská KS, Rumunská KS, KS Ruské federace, Komunistická dělnická strana Ruska-Strana komunistů Ruska, Komunistická strana Sovětského svazu, Nová KS Jugoslávie, Strana srbských komunistů, KS Slovenska, Jihoafrická KS, KS Španělska, KS národů Španělska, KS Srí Lanky, Syrská KS, KS Sýrie, KS Švédska, KS Turecka, KS Ukrajiny, Svaz komunistů Ukrajiny, KS Uruguaye.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .