header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

OSN: světová ekonomika zažije největší pokles od Velké deprese

Světová ekonomika čelí nejhoršímu poklesu od dob Velké deprese. Uvedla to Organizace spojených národů s tím, že očekává, že se příští rok globální ekonomika zmenší o 0, 4 procenta. Důvodem budou obtíže rozvinutých zemí, především Spojených států a Evropy.  Jednalo by se o první kontrakci světové ekonomiky od třicátých let.

Zpráva je v rozporu s dokumentem Mezinárodního měnového fondu, který i pro příští rok pořád očekává celkový růst globální ekonomiky. Nicméně i Mezinárodní měnový fond svou předpověď růstu snížil ze tří procent na 2, 2 procenta.

Experti Spojených národů očekávají, že se rozvinuté ekonomiky zmenší o 1, 5 procenta, zatímco rozvíjejí ekonomiky porostou o přinejmenším 2, 7 procenta.

Spojené národy ve skutečnosti uvedly tři prognózy ohledně růstu: pesimistická očekává růst ve výši 0, 4 procenta, optimistická 1, 6 procenta,základní očekává jednoprocentní růst. Loni byl přitom růst ve výši 3, 8 procenta, letos 2, 5 procenta.

Rob Vos, šéf ekonomických odborníků OSN, přitom uvedl, že pokud se neuklidní finanční trhy a pokud se půjčování peněz nedostane rychle do normální polohy, dojde na skeptickou předpověď. 

?Den za dne se dostáváme blíže pesimistickému scénáři,? dodal. Naposledy se celá světová ekonomika smrštila během Velké deprese. Pokles vedou rozvinuté zemně, ale do potíží se rychle dostávají i rozvíjející se.

bbc

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .