header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Současné požadavky Hnutí nezúčastněných zemí

Už 15. konference ministrů zahraničí Hnutí nezúčastněných zemí (MNOAL) v Teheránu se uskutečnila ve dnech 28.-30. července, pokračujíc tak v tradici generální zkoušky na podzimní Valné shromáždění OSN. Problémy Hnutí nezúčastněných nejlépe vystihl ve svém vystoupení ministr zahraničí Běloruska Sergej Martynov, zvolený místopředsedou konference. Zdůraznil, že Hnutí představující nadpoloviční většinu zemí (120) sdružených v OSN, by mohlo sehrát mnohem větší úlohu při prosazování svých zájmů, pokud by dokázalo zaujímat při hlasování jednotnou pozici. Nejednota dovoluje Spojeným státům a jejich spojencům, usilujícím o světovou hegemonii, přistupovat k jednotlivým státům diferencovaně a využívat k nátlaku vyhrožování politickými a ekonomickými sankcemi.

Zdůraznil rovněž nutnost přehodnocení světového finančního systému, založeném na americkém dolaru, který Spojené státy zneužívají buď přímo prostřednictvím vlastních bank nebo Světové banky a Mezinárodního měnového fondu k poškozování zájmů zemí, které chtějí realizovat vlastní ekonomickou politiku.

Přijatá závěrečná deklarace zdůrazňuje nezbytnost reforem OSN, jejíž současný stav poskytuje neodůvodněné kompetence imperialistickým velmocím prosazovat vlastní zájmy, a to i násilnou cestou, potvrzuje právo všech členských států Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) realizovat pod její kontrolou vlastní programy využívání jádra pro mírové účely.

Požaduje, aby problémy rozvoje jaderného programu v Íránu byly řešeny pouze prostřednictvím MAAE a nikoli Rady bezpečnosti OSN.

Navrhuje vytvořit z regionu Středního východu bezjaderné pásmo. Prvním krokem k jeho realizaci by se mělo stát postoupení izraelských jaderných zbraní kontrole MAAE.

Vyzývá vládu Spojených států ukončit ekonomické, finanční a obchodní embargo vůči Kubě a navrátit nelegálně drženou základnu Guantánamo Bay. Žádá ukončení agresivního rozhlasového a televizního vysílání proti Kubě, které považuje za narušování kubánské národní a státní suverenity.

V samostatných rezolucích se Hnutí nezúčastněných zavazuje zvýšit svou aktivitu v Radě pro lidská práva OSN a bránit dalšímu zneužívání uměle vyvolávaných vojenských konfrontací a narušování lidských práv ke krytí prosazování politických cílů. Rezoluce požaduje, aby se základními principy činnosti Rady pro lidská práva staly nezaujatost a objektivita a nikoli dvojaký přístup jako dosud.

Ministři trvali na tom, aby Rada postupovala přesně v souladu s Vídeňskou deklarací a Akčním programem a posuzovala všechny otázky z hledisek národních a religiózních odlišností i kulturních a historických tradic jednotlivých zemí.

Konference požaduje, aby OSN urychlila řešení problému Palestiny. Účastníci vyjádřili pevnou solidaritu s utrpením Palestinců a vyzvali ke splnění rezolucí OSN požadujících zastavení izraelské zvůle na okupovaných palestinských územích a vytvoření samostatného palestinského státu s hlavním městem ve východním Jeruzalému. Odmítli genocidu palestinského lidu, které se beztrestně dopouští izraelská armáda. Palestinský ministr zahraničí Riad Malki ocenil podporu konference návrhům prezidenta Mahmúda Abbáse zahájit jednání mezi politickými silami Palestiny, zejména mezi Islámským hnutím odporu (Hamás) a al-Fatahem.

Konference zdůraznila význam politického řešení vnitropolitické situace v Zimbabwe, podpořila současná jednání prezidenta Mugabeho s předsedou opoziční strany Hnutí za demokratické změny Morganem Tsvangiraiem za prostřednictví Jihoafrického prezidenta Mbekiho. Současně vyzvala k odvolání jednostranných a svévolných sankcí Velké Británie, Spojených států a jejich spojenců vůči Harare. Podpořila i rezoluci o Zimbabwe přijatou na summitu Africké jednoty v Egyptě.

Karel KLUZ

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .