header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Svobodu pro Kader Sahin!

Od 18. ledna 2007 je protiprávně vězněna Kader Sahin, členka Komunistické strany Turecka (TKP). Jakou záminku pro je její uvěznění stát používá? Dne 19. prosince 2006 byla v istanbulském obvodu Sarigazi organizována tisková konference na protest proti krvavým zásahům státní moci přinucujícím politické vězně k přechodu na nový systém věznění v malých celách. Šlo o změnu od kolektivnějšího způsobu věznění, jenž umožňoval společný život politických vězňů, k věznění v celách, v nichž jsou vězni v malých skupinkách izolovaní a jsou snadným cílem represe a kontroly vězeňského aparátu.

Zápas proti tomuto novému systému věznění v tureckých žalářích nabyl formy aktivního odporu a masových hladovek. V tomto boji obětovalo své životy mnoho levicových aktivistů. Výše uvedenou tiskovou konferenci navštívili jako pozorovatelé i členové obvodní organizace TKP v Sarigazi, mezi nimiž byla i 26-letá pracující, soudružka Kader Sahin.
Policie bez upozornění za použití násilí vtrhla na tiskovou konferenci a občany, kteří chtěli využít svých demokratických práv a učinit tiskové prohlášení, pozatýkala.
Mezi zatčenými bylo i několik členů TKP. Rozhodnutím soudu byla Kader Sahin a zatčení členové TKP 21. prosince 2007 propuštěni. Ale hned následujícího dne se prokurátor postavil proti rozhodnutí soudu a vydal zatykač na Kader Sahin, jež byla obviněna z podpory “teroristické” organizace kladením odporu vůči zástupcům státu, porušením majetku a dokonce používáním výbušnin, navzdory neexistenci jakýchkoli důkazů.
Kader Sahin je členkou Komunistickou stranou Turecka a vykonává politickou činnost otevřeně. Ve vyšetřovacích spisech je uvedeno, že byla zatčena při distribuování letáků TKP, přičemž měla u sebe členskou legitimaci TKP.
Příznačné je také, že soud rozhodl o umístění Kader Sahin do vazby po celou dobu procesu až do vynesení rozsudku.
Uvěznění Kader Sahin a politický proces proti ní a dalším levicovým aktivistům v Turecku je jasnou výhružkou adresovanou komunistům. Je třeba upozornit na skutečnost, že Evropské unii, o níž jsou úmyslně šířeny iluze, že může a chce napomoci obraně a rozšiřování demokratických a lidských práv v Turecku, v jehož žalářích jsou drženy tisíce politických vězňů, třídní represe turecké státní moci proti komunistům a radikální levici nevadí a vadit nemůže. EU a její kapitál má ve vztahu k Turecku zcela jiné, opačným směrem jdoucí zájmy. Jde o získání ekonomického potenciálu Turecka a o levnou pracovní sílu jeho pracujících, jejichž sociální postavení se i díky plnění požadavkům EU v rámci procesu přibližování se Turecka k členství v EU zhoršuje.
Komunistická strana Turecka se jasně postavila za Komunistický svaz mládeže zakázaný Ministerstvem vnitra ČR.
My vyjadřujeme plnou solidaritu politické vězenkyni Komunistické strany Turecka. Požadujeme okamžité propuštění a zrušení politického procesu proti Kader Sahin.

Radim Gonda

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .