header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Komunistické a dělnické strany žádají referenda o euroústavě

Strany, které se hlásí k tomuto společnému stanovisku, odsuzují skutečný a stanovený cíl současné reformy smluv Evropské unie: obnovit základní obsah již dříve odmítnutého návrhu smlouvy o ústavě a zároveň hledat, jak se vyhnout demokratické diskusi a vyjádření vůle národů, a to referendy.

Tato snaha je nepřijatelná a je vážnou neúctou k demokracii a suverénní vůli, vyjádřené národy Francie a Nizozemska v referendech v roce 2005. Pokud by měla být v různých zemích ratifikována, představovala by tato smlouva nový a kvalitativně významný skok k uspořádání Evropské unie jako ekonomického, politického a vojenského bloku v rozporu se zájmy pracujících a národů; nový krok směrem k institucionalizaci neoliberalismu, prohloubení militarismu a silnější nadvlády předních velkých mocností Evropské unie, prosazovaných již při položení základních kamenů výstavby EU smlouvami z Maastrichtu, Amsterdamu, Nice a Lisabonskou strategií. Tato smlouva je prosycena neoliberální politikou, která bude nadále ohrožovat ekonomické i sociální vymoženosti pracujících a národů, ať už liberalizací trhů, upřednostňováním konkurence nebo monetární politikou, která nebere v úvahu ekonomický rozvoj a zaměstnanost; nebo odstraňováním a privatizací veřejných služeb v souladu se zájmy velkých ekonomických a finančních skupin. Tato smlouva prosazuje militarizaci Evropské unie v rámci NATO v koordinaci s USA, navýšení vojenských výdajů, závody ve zbrojení a militarizaci mezinárodních vztahů.

Tato smlouva je v rozporu se zájmy a aspiracemi pracujících a národů Evropy. Říkáme NE nové smlouvě i antidemokratickému procesu, který se snaží vnutit. Právo všech lidí říci své ke smlouvě, která má tak vážné důsledky pro současnost i budoucnost každé jeho země a Evropy, musí být zaručeno širokou a demokratickou diskusí a vyjádřením všelidové vůle. S plnou důvěrou v možnost jiné Evropy spolupráce, ekonomického a společenského pokroku a míru, komunistické, dělnické, pokrokové a levicové strany, které podepsaly toto společné stanovisko, souhlasí s prosazováním sérií akcí ve svých vlastních zemích a na multilaterální úrovni za účelem boje za odmítnutí této smlouvy a požadování širokých a demokratických všeobecných diskusí a za vyjádření vůle národů v různých zemích Evropské unie, a to referendy.

Strany, podepsané pod společným stanoviskem do pátku 19. října 2007: AKEL, Belgická strana práce, KS Belgie (Flandry), KS Belgie (Vlámsko), KS Británie, KS Bulharska, Strana bulharských komunistů, KSČM, KS Dánska, KS v Dánsku, KS Finska, Francouzská KS, Dělnická strana Irska, KS Irska, Strana italských komunistů, Socialistická strana Lotyšska, KS Lucemburska, Maďarská komunistická dělnická strana, Německá KS, Nová komunistická strana Nizozemí, KS Polska, Portugalská KS, Socialistická aliance Rumunska, KS Řecka, KS Španělska, Sjednocená levice Španělska, KS národů Španělska.

společné stanovisko komunistických, dělnických, pokrokových a levicových stran, týkající se smlouvy o Evropské unii

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .