header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Francie: Oklešťování zaměstnaneckých práv

Pravicová vláda Nicolase Sarkozyho zahájila tažení za oklešťování práv pracujících. Jelikož si je dobře vědoma toho, že její chystané drastické kroky budou vyvolávat bouře nevole a protestů, přistoupila k omezování práva na stávku - zejména v resortech dopravy. V minulých týdnech francouzské národní shromáždění odhlasovalo zákon, který má ztížit, ne-li znemožnit, odborům organizovat stávkové hnutí.

Příznačné pro tento krok bylo, že zákon byl v parlamentu přijat téměř prázdným sálem, kdy pro něj zvedlo ruku pouhých 96 poslanců a jen dvaadvacet jich bylo proti. Připomeňme, že do francouzského Národního shromáždění je voleno 577 poslanců. Ve chvíli hlasování tedy bylo téměř 500 poslaneckých křesel prázdných. Hlasovalo se krátce před úsvitem, kdy po ostrých debatách mezi pravicovou UMP a socialisty se ukázalo být zřejmé, že další odpor opozice je marný, a proto to vzdala. Toť vskutku ukázka fungování buržoazního parlamentarismu...
Zákon radikálně mění zásady vyhlašování stávek na železnici, v místní dopravě atp. Předpokládá se v něm, že místní samosprávy organizující místní dopravu budou moci firmám přikázat v době stávky udržovat tzv. minimální služby, což není nic jiného než uzákoněné stávkokazectví. Podobně tomu bude i na železnici a v metru.
Při vyhlašování stávky bude muset její každý účastník 48 hodin před jejím zahájením stvrdit podpisem svou účast a to pod hrozbou disciplinárních restrikcí. Ke všemu v osmém dni stávky bude moci zaměstnavatel uskutečnit ve svém podniku referendum, v němž všichni pracovníci v tajném hlasování rozhodnou, zda chtějí v protestech pokračovat. Tato klauzule v sobě obsahuje drastický nátlak na zaměstnance, neboť v době stávek nepobírají mzdu, a kalkuluje se tu, že existenční hrozba se tak stane nástrojem rozbíjení stávkového hnutí.
Francouzská levice se bouří. Toto znění má jediný cíl: utlumit možnost demokratického rozhodování pracovníků, rozčiloval se komunistický poslanec Roland Muzeau, jeden z mála, kteří v noci zůstali v jednacím sále Národního shromáždění. Váš projekt má oslabit odbory! provolával směrem k vládním stranám jiný levicový poslanec Francois Brottes.
Nový zákon vejde v platnost už 1. ledna 2008. Odbory se pokoušely zablokovat jeho přijetí a organizovaly o posledním červencovém dni protesty v mnoha francouzských městech. Jenže demonstrace v zásadě skončily fiaskem, neboť většina odborových předáků byla na dovolených. Nyní odborová ústředna CGT pohrozila, že protesty obnoví na podzim ve dnech, kdy Francie bude žít mistrovstvím světa v ragby.
Protlačení protistávkového zákona je dalším úspěchem francouzské pravice a osobně prezidenta Sarkozyho. Jen o několik hodin dříve francouzský parlament rovněž odhlasoval nový zákon reformující daňový systém, ale též zostřil zásady přiznávání sociálních dávek pro nezaměstnané.

Karel ŠLAPOTA, Naše Pravda

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .