header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Jak EU přispívá k eskalaci situace v Palestině

Situace na palestinských územích se v posledních dnech vymkla jakékoli kontrole. Pásmo Gazy po urputných a krvavých bojích plně ovládly ozbrojené milice Hamasu a západní břeh Jordánu ovládaný především stoupenci Fatahu nyní pořádá hon na aktivisty a představitele tohoto radikálního palestinského hnutí. Jde však jen o špičku pomyslného ledovce, neboť všechny tyto události mají společné jmenovatele - Evropskou unii, USA a Izrael.

Již před více než třemi měsíci byla po složitých jednáních jmenována vláda národní jednoty, která měla usmířit nepřátelské palestinské frakce a přivést zemi zmítanou násilím k vnitřnímu míru. Tento krok byl však již od svého počátku odsouzen k nezdaru - EU a další země odmítly takovou vládu uznat a podporovat, neboť její součástí byl Hamas, organizace, která odmítá uznat právo Izraele na existenci. Tímto činem zároveň daly zainteresované země najevo, že pohrdají hlasy 60% palestinských voličů, které tomuto hnutí vyjádřili ve volbách podporu.
Došlo k zastavení pomoci, ale také ke zvýhodňování Fatahu na úkor Hamasu. Abbásovi a jeho umírněným příznivcům se začalo dostávat podpory (i finanční) ze všech stran včetně Izraele, jejímž cílem bylo co nejvíce zatlačit do pozadí Hamas a "ukázat" Palestincům, že jejich volba byla nešťastná, jelikož jim nepřináší prosperitu, ale ještě větší neštěstí. Jasně viditelná kolaborace představitelů Fatahu s Izraelem a jeho spojenci, jakož i další skutečnosti vnášely ostré rozepře mezi oba tábory, které následně vyvrcholily ozbrojenými střety a současným totálním rozvratem. Nyní si můžeme daleko aktuálněji než jindy položit otázku, jakým způsobem plánuje EU ulevit napětí uvnitř Gazy. To se zdá být daleko obtížnějším úkolem než jednoduchá ničím nepodmíněná jednání, které mohla vést s ústavní vládou národní jednoty, která musela tak smutně přestat existovat
Její odvolání jistě nebylo náhodné a ukvapené, to jen prezident Abbás dostal konečně záminku k tomuto kroku. Vláda národní jednoty přestala z hodiny na hodinu existovat a místo ní byla dekretem ustavena vláda nová. Stejně rychlá byla i reakce EU a Spojených států, které bez znalosti jejího programu i dalších podrobností vyjádřily svoji podporu této přechodné vládě instalované palestinským prezidentem. Jak prohlásil Kyriacos Triantaphyllides (GUE/NGL), předseda delegace Evropského parlamentu pro vztahy s Palestinskou legislativní radou: "Podpora EU nové prozatímní vládě ustavené prezidentem Abbásem je nemorální stejně jako pokračování selektivního politického přístupu Unie. Evropská unie se vměšuje do vnitřních záležitostí Palestiny. Místo toho měla okamžitě po jejím vytvoření respektovat vládu národní jednoty, výsledek dlouhého a svízelného vyjednávání, které mohlo zastavit proces vnitřních sporů. Skutečnost, že klid přinesl občanskou válku, je Evropskou unií nepochybně viděn jako "vedlejší důsledek".
Tváří v tvář tragédii, která se děje na palestinských územích, všichni neúspěšně volají po zastavení násilí. To je však nemožné, pokud se odmítáme podívat na původ tohoto předvídatelného neštěstí. Tato bezprecedentní exploze násilí je důsledek dalších aktů násilí, které zanechalo na tomto území více než 40 let vojenské okupace. Je to důsledek beztrestného přihlížení mezinárodního společenství chování všech izraelských lídrů, tomu, co dělají a jejich úplnému pohrdání mezinárodním právem.

Ludvík Šulda

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .