header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Zastavte eskalaci antikomunistických a antidemokratických útoků v Evropě

Rozhodnutí estonské vlády odstranit pomník vyjadřující úctu k 270 000 vojákům Rudé armády, padlých v boji proti fašistům, po kterém následovaly brutální policejní útoky v Tallinu, vandalské činy na hrobu Jánoše Kádára v Budapešti 2. května, zavedení nového „lustračního zákona“ v Polsku, jež zasáhlo 700 000 lidí, rumunský antikomunistický zákon národní bezpečnosti, antikomunistické prohlášení rumunského presidenta Traiana Basescu a dílčí rehabilitace někdejšího fašistického předsedy vlády I. Antonescu jsou jen některé z nových antikomunistických a antidemokratických útoků, k nimž došlo v Evropě v poslední době.

Naše strany ostře protestují proti těmto opatřením, která směřují nejen proti komunistům, hrdinným protifašistickým bojovníkům, proti bojovníkům mezinárodních brigád ve španělské občanské válce a vítězství nad fašismem ve II. světové válce, ale také proti základním demokratickým právům a svobodám.

Zodpovědnou za toto považujeme Evropskou unii, která vydala v tomto směru několik prohlášení a rozhodnutí připravujících základ pro tento vývoj a která i odmítá jakékoli opatření k zastavení tohoto stavu.

Při příležitosti velké kampaně proti antikomunistickému návrhu v Radě Evropy v lednu 2006 naše strany i další pokrokové síly ze všech zemí varovaly před skutečnými záměry a cíli útoků proti komunistům a jejich ideologii.

Cílem těchto opatření je snaha vyvíjená silami vládnoucími v evropských zemích, EU, NATO a dalších imperialistických centrech zastrašit a odvrátit rostoucí odpor vůči proti-pracujícím a antisociální politice, jakou vykonávají vlády a ti, kdo je podporují.

Tváří v tvář rostoucímu vlivu myšlenek VŘSR a jejích úspěchů, navzdory chybám a omylům socializmu 20. století, v ostrém kontrastu s každodenní realitou miliónů lidí porostou snahy přepisovat historii a stupňovat státem sponzorovaný antikomunismus.

Navzdory tomu jsme si jistí, že nikdo bez ohledu na politickou sílu, vládu, NATO nebo EU nebude schopen zastavit vliv komunistických myšlenek mezi dělnickou třídou a mládeží, jednoduše proto, že víc než kdy jindy prokázaly svoji pravdivost a způsob realizace lidových aspirací a požadavků.

Prohlašujeme, že znásobíme naše úsilí za společnou akci, na podporu lidových bojů především pracujících, širokého hnutí na podporu demokratických práv a svobod.

Je čas pro všechny pokrokově uvažující lidi v Evropě vzpomenout na katastrofický dopad této politiky na historii našeho kontinentu.

Je čas důrazně reagovat a všemi prostředky odsoudit jakýkoli antidemokratický výpad, jakékoli antikomunistické opatření.

Požadujeme:
• Zrušení všech antikomunistických zákonů, rozhodnutí a vládních akcí odsuzujících komunistickou ideologii, komunistické symboly i persekuce vůči komunistům, antifašistům a bojovníkům za socializmus.

• Těžké tresty těm, kdo jsou zodpovědní za vandalizmus vůči hrobům a pomníkům, uctívajícím památku protifašistických bojovníků.

• Ukončit masivní kampaň terorizování miliónů lidí za jejich politické názory.

• Zrušení zákonů a dalších rozhodnutí zakazujících činnost komunistických stran.

• Zastavit kampaně zaměřené na hanobení a zkreslování skutečné historie protinacistického a protifašistického boje ve vzdělávání a v masových médiích.

• Zastavit antikomunistické kampaně změn názvů míst veřejných míst vzdávajících poctu hrdinnému boji proti fašismu.

Společné prohlášení komunistických a dělnických stran


Dosud podepsané strany:

Komunistická strana Čech a Moravy, Komunistická strana Ruské federace, Komunistická strana Řecka, AKEL, Portugalská komunistická strana, Strana italských komunistů, Komunistická strana Slovenska, Strana socialistické aliance Rumunska, Komunistická strana Ukrajiny, Svaz komunistů Ukrajiny, Komunistická dělnická strana Maďarska, Komunistická strana Bulharska, Strana bulharských komunistů, Komunistická strana Finska, Komunistická strana Běloruska, Dělnická strana Belgie, Nová KS Británie, Komunistická strana v Dánsku, Komunistická strana Dánska, Komunistická strana Estonska, Socialistická strana Lotyšska, Socialistická strana Litvy, Sjednocená komunistická strana Gruzie, Socialistická dělnická strana Chorvatska, Nová KS Jugoslávie, Komunistická strana Makedonie, Komunistická strana Irska, Dělnická strana Irska, Komunistická strana Lucemburska, Nová komunistická strana Nizozemí, Komunistická strana Norska, Komunistická strana Polska, Komunistická dělnická strana Ruska-Strana komunistů Ruska, Komunistická strana národů Španělska, Komunistická strana Švédska, Komunistická strana Turecka

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .