header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Projev KSM na protestu proti tzv. obranné smlouvě s USA

Projev KSM na protestu proti tzv. obranné smlouvě mezi ČR a USA 23.5. 2023

Chci jménem Komunistického svazu mládeže pozdravit účastníky tohoto protestní shromáždění proti uzavření hanebné tzv. obranné smlouvy s USA. Tu má podepsat ministryně obrany vlády pětikoalice  Černochová ve Washingtonu. Tato smlouva vytváří předpoklady pro volné přesuny a trvalý pobyt vojsk USA v ČR.

My, komsomolci jsme roky varovali před agresivitou kapitalismu, před nebezpečím imperialismu a války v Evropě. Protestovali jsme proti vstupu ČR do agresivního spolku NATO. Protestovali jsme proti válečným zločinům, jako agrese v Jugoslávii, v Afghánistánu, Iráku, proti vražedným intervencím v Sýrii a Libyi. Proti válkám USA a NATO, které zanechaly miliony obětí. Byli jsme také mezi těmi, kdo varoval před rozšiřováním NATO k hranicím Ruské federace, před podporou fašistického převratu na Ukrajině, a dlouhodobým dodávkám těžkých zbraní armádě zahrnující nacistické jednotky, které jimi bombardovaly civilní oblasti Donbasu. Byli jsme ve frontě mezi těmi, kteří úspěšně bojovali proti americké protiraketové základně v ČR. A dnes je zde varianta americké vojenské základny znovu, předložena mocipány bez jakékoliv diskuze a dotazování lidu této země.

Kapitalismus krade naší budoucnost, nás všech. Je neoddělitelně spojen s krizemi a válkami. Kapitál, všude vykořisťující a vše požírající se vždy nakonec dostane do slepé uličky ziskového motivu. Pak  odhodí masku pozvolného vysávání a rozhazování levných pozlátek, a vrstva parazitních finančníků začne ožebračovat celé masy obyvatel, začne rozkrádat stát a vše, co bylo mimo dosah zisku, odebírat zdánlivě pevné sociální výdobytky. Tomu jasně slouží Fialova vláda ODS, TOP09, KDU, STAN a Pirátů s programem asociálních deforem a privatizací.

A kapitál v krizi začne útočit a vyvolávat války, o suroviny, dopravní cesty, trhy, pracovní sílu, o moc. I válka je forma kapitalistické krize a ta se rozbíhá naplno, jako v historii mnohokrát. Kapitál, zejména ten monopolní nadnárodní, začne vydělávat na vojensko-průmyslovém komplexu, militarizovat společnost. Plně se projeví imperialistická podstata této poslední fáze kapitalismu. Nejenže krade práci, ožebračuje, ničí živobytí. Válka ničí domovy, válka bere životy, mnoho životů. Granáty a rakety i z českých skladů a fabrik dopadají na civilní oblasti, jsou vypouštěny z děl pomalovaných symboly německé nacistické armády.

Nastává touha upadajícího amerického kapitalismu přeměnit svou krizi na vraždění kdesi daleko v Evropě v rámci své rivality s konkurenty. A žene nás do války s Ruskou federací a Čínou. Fialova pětikoaliční  vláda i zde plní své poslání. Nejen poslala české zbraně do krvavé války na východě, nejen se zavázala nakoupit předražené zbraně zbrojařů z Německa a USA (jako je problémový F-35, schopný nést jaderné zbraně). Právě nyní ministryně Černochová podepisuje smlouvu s USA, která poskytuje naše území, naší infrastrukturu, naše bezpečí pro nájezdy na východ, poskytuje možnost volného pohybu americké armádě a trvalé základny zde. Vyjímá americké vojáky z dosahu českých zákonů, což bolestně znají obyvatelé Američany okupovaných zemí po celém světě.

Tento podpis je pro americký imperialismus jen obsazením dalšího políčka na šachovnici, vysláním pěšáka k obětování. Tím pěšákem je český lid a česká země.

Pro tento český lid je ovšem tato smlouva koloniální smlouvou a další překážkou pro mírové urovnání v Evropě. Dává zemi všanc cizím zájmům.

Jestliže dovolíme toto koloniální podřízení, zásadně se zkomplikují podmínky pro pokrokový vývoj ve všech oblastech. Militarizaci se postoupí další lidová práva a výdobytky. Naše země se stane cílem a náš lid potravou pro děla. Jaderná konfrontace je žel reálnou možností závěru této kapitalistické hazardní hry.

Víme, že jedině poražením moci kapitalistických monopolů, jedině socialistická společnost a boj za moc pracujících může prosadit trvale rovnoprávné a spravedlivé vztahy národů, položit základy pro mírový rozvoj.

Dělnická třída, lidé musí převzít zodpovědnost za život a budoucnost dříve, než bude pozdě. Fialova vláda pětikoalice jako vláda podřízení kapitálu a imperialistickým zájmům musí padnout organizovaným lidovým  zápasem s novým nezávislým  programem antimonopolního boje. Pryč od hazardérství NATO, USA a EU.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .