header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Spojme síly proti školnému, jde o věc nás všech

Spojme síly proti školnému, jde o věc náš všechPo odmlce způsobené medializací jiných témat ("Děkujeme, odcházíme", stávka dopraváků, převraty v arabském světě) se opět dostalo na přetřes téma školného.  Vláda v tichosti připravuje koncept tzv. odloženého školného. V době, kdy zadluženost občanů nabírá neúnosné úrovně (v USA dokonce s dopadem na celostátní ekonomiku), připravuje vláda krok, který povede k další eskalaci tohoto křiklavého problému. Na rozdíl od luxusního zboží nebo drahé dovolené není vzdělání postradatelné. Bez něj klesá možnost uplatnění na trhu práce a omezuje se možnost rozvoje talentů mladých lidí. Zbohatlická vrstva mafiánských špiček se zavedením školného také zbavuje potenciální konkurence.

Pomiňme však nyní nekonečně omílané diskuse o sociální nespravedlnosti, nestejně nastaveném životním startu atd. Ohlédněme se do historie a to i hodně vzdálené. Držitelé moci vždy vytvářeli podmínky pro dostupnost tohoto vzdělání, které daná mocenská klika považovala za důležité. Ve středověku se za studium lékařství či filosofie platilo, nikoliv však za studium teologie. Tehdejší moc potřebovala duchovní pro svou propagandu a jejich vzdělání tedy uhradila. S rozvojem vědy a techniky vyžadovalo staré Rakousko-Uherské mocnářství inženýry, což se projevilo vznikem různých stipendií pro zvláště nadané studenty. Socialistická éra dala lidem všeobecnou dostupnost vzdělání, protože bez ní nebylo možné naplnit požadavky všeobecně dostupného zdravotnictví, školství, rozvoje zemědělské a průmyslové soběstačnosti ve vazbě na kvalitu života občanů. Současná mocenská klika však nepotřebuje nic! Na co lékaře? Na co inženýry? Co s učiteli? Vždyť ve střední Africe vysokoškoláky taky nemají a žije se tam. Kapitalismus nepotřebuje vzdělané obyvatelstvo, protože tlupa analfabetů se lépe ovládá (viz střední Afrika). Typická ukázka je z USA. Tam v 50-tých letech pod tlakem konkurence socialistických zemí museli umožnit širším vrstvám obyvatelstva přístup ke vzdělání. Co to přineslo? Jen větší odpor ke kapitalistické mašinerii. Vznik širokého spektra hnutí od různých ekologických, protirasistických, přes různé sociální proudy a v neposlední řadě i vzestup přívrženců komunistického směru. V USA to vyřešili po svém. Nechali zdegenerovat nejen univerzitní ale i zbývající školství tak, aby sice lidé trávili čas na školách, ale produkce škol byla pokud možno co nejmizernější. Kdejaký občan USA má tak dnes bezpočet diplomů a certifikátů, ale na mapě světa nenajde ani svou rodnou zemi, nedomluví se žádným cizím jazykem a cokoliv, co jen sebenepatrněji vybočuje z rámce jeho vzdělání, si musí formou služeb kupovat u jiných polovzdělanců. Univerzity jsou v USA rovněž odkázány na blahovolné financování ze strany svých buržoazních sponzorů, kteří jejich výsledky hledí využívat prostřednictvím svých soukromých firem a tedy pro zvyšování svého zisku. Univerzity tam jsou plně finančně i politicky v rukou buržoazní třídy. Touto cestou jde nyní i naše školství. Stačí se libovolného učitele na libovolném stupni školství zeptat jaká je tendence ve vývoji  kvality studentů. Paradoxně s klesající úrovní školství roste jeho finanční náročnost. Možná, že až se bude platit školné, tak nebudou diplomanti umět ani číst a psát. Pokud se student stane zákazníkem školy, tak to bude on, kdo si bude diktovat podmínky studia. A tyto podmínky budou velmi jasné: "Tady jsou peníze, dejte mi diplom".  Placení školného je nejrazantnější a nejúčinnější způsob jak srazit kvalitu škol na minimum. O to také mafiánským špičkám nejen naší země jde.

Zapomeňme však na to, že se většina z nás dostane mezi buržoazní špičky. Většina občanů (i vy!) bude vždy závislá na práci ostatních občanů.  Vzdělání druhých občanů je zájem nás všech vzájemně.  Kdo snad nechce mít pro sebe dostupnou zdravotní péči? Nechcete, aby učitel vašich dětí byl na úrovni? Je vám jedno jaké kvality budou výrobky či potraviny? Představme si třeba, jak drahý bude projekt na obyčejný rodinný dům, pokud budeme mít desetkrát méně projektantů? Zkusme se však nyní v úvahách zcela oprostit od sociálního myšlení a přistupme na kapitalistickou logiku trhu ve stylu konkurence na straně poptávky i nabídky. Dobře pochopitelnou ukázkou je zdravotnictví. Představme si, jak neskutečně drahé bude ošetření u lékaře se sebemenší banalitou, když si nebudou cenou konkurovat lékaři, ale pacienti platbou? Vy to zaplatíte! I za toho nejhoršího řezníka pak budete vděční, když vám kuchyňským nožem vyřízne slepé střevo! Jeho cena však bude podstatně vyšší, než cena kvalitního chirurga, kterému jste vzdělání zaplatili průběžně z daní. Pokud máte dojem, že to platíte jemu, tak si uvědomte, že to ošetřené slepé střevo je vaše a o život jde vám, ne tomu chirurgovi! Na rozdíl od školství placeného budoucímu chirurgovi průběžně z daní, budete toho řezníka platit nárazově a v době, kdy vám bude nejhůř. Je to tak! Kdo nevěří, ať se jede podívat do střední Afriky. Tam model školství ve stylu ODS-TOP09-VV existuje od nepaměti a to s veškerým dopadem, tak jak jsme si už popsali. Je zajímavé, pro kolik občanů České republiky je středoafrický model školství velmi lákavý. Z pohledu buržoazní mafie jsou rizika poklesu životní úrovně po zavedení školného malá či žádná. Mafie si vždy zaplatí z vašich daní pro sebe to nejlepší. Vy však budete kupovat nekvalitní zboží, protože své už vyrobit nebudeme umět. Vy budete chodit k šarlatánovi, protože lékař bude nejen cenou, ale i početně nedostupný. A zapomeňte na perspektivy vašich dětí.

Pevně věříme, že mezi občany jsou lidé, kteří chápou, že školství placené z veřejných prostředků (tzv. "bezplatné" školství) není sypání peněz druhým lidem. Je to záležitost nás všech a to i těch, kteří žádné vzdělání nemají, protože i ti potřebují dostupnou produkci práce inženýrů či lékařů. Spojme se proti vládní mafii a jejím koncepcím vedoucím do pekel.

Komunistický svaz mládeže ve spolupráci s občanským sdružením SOS student vybízí pokrokově smýšlející občany k podpoře petice proti zavádění školného. Zároveň bychom uvítali, kdyby každý přidal ruku k dílu a vypomohl při sběru podpisů. Dejte nám vědět na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a pomozte dobré věci. Velmi uvítáme osobní výpomoc u petičních stánků, ve kterých sbíráme podpisy občanů v celé ČR.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .