header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

K stávce dopravců

Stávka

S rostoucí snahou buržoazních špiček vyždímat ze stroje kapitalistické společnosti maximální zisk, roste i nespokojenost občanů. Ta je zcela přirozená, protože motorem toho kapitalistického stroje jsou právě občané. Nespokojenost však ještě sama o sobě nepřináší dostatečný základ k řešení problému.

Kapitalisté vědí, že když budou sahat do kapes občanů a zvyšovat na ně nátlak v práci i v soukromém životě, povede to k nespokojenosti, která může vyústit až v otevřený odpor. Kapitalisté však také vědí, že stádovité uspořádání naší společnosti umožňuje obrátit emoce společnosti jiným směrem, než je skutečná příčina zla. Zejména média a školy jsou využívány k odvracení pozornosti občanů od reality a přesměrovávají hněv lidí na zástupné, nevýznamné či dokonce neexistující problémy. Záměrně je osekávána pravomoc policie, aby nemohla řešit pouliční kriminalitu, je zvyšována rasová nenávist a náboženská nesnášenlivost. Mediální útoky na islám, nepřiměřená medializace terorismu, kriminality, přírodních katastrof, vybájené zločiny komunismu a mnohá další témata mají svým zveličováním zakrývat skutečné zlo této společnosti, kterým je vykořisťovatelský princip kapitalismu.

Komunistický svaz mládeže již z podstaty svého myšlenkového základu odmítá zástupné problémy a ukazuje na skutečné viníky, kterými jsou špičky kapitalistické společnosti. Ti vládnou ukradnutými prostředky zisku, přestože tyto hodnoty vytvořili pracující lidé za ponižujících podmínek. V poslední době se začíná zvedat vlna odporu a vznikají protestní akce namířené proti vládě. Tento stav ještě není zcela cílený a rozdrobenost protestů na jednotlivá společenská či výrobní odvětví (doprava, zdravotnictví, školství) nedovoluje zatím řešit problém vykořisťování v kapitalistické společnosti. Každopádně je to již pokrok ve srovnání s dřívější pasivitou, či hospodským nadáváním na islamisty a cikány. Lidé si začínají uvědomovat, že za problémy hospodářské krize nejsou zodpovědné přírodní živly, konjunkce Saturnu s Jupiterem ani islám nebo cikáni. Ještě však nějakou dobu potrvá, než si všichni ti učitelé, dopraváci, zdravotníci, horníci, zemědělci a stovky další profesí uvědomí, že jsou všichni na jedné lodi.  A hlavně, že sedí jako otroci v jejím podpalubí, zatímco na palubě se sluní buržoazie. Potopení takové lodi je pro buržoazii s luxusním přístupem k záchrannému člunu jen epizodkou, což můžeme vidět na krachujících státech po celé Evropě. Občané vše zaplatí a kapitalistické špičky si odcestují na luxusní chatu ve středomoří.

Stávka dopraváků plánovaná na čtvrtek 16. června 2011 je jedním z prvních krůčků k řešení problému této společnosti. Je však třeba aby i další lidé pochopili, že ten, proti komu dopraváci protestují je nepřítel nás všech, kteří pracujeme, nebo jsme dokonce byli práva na práci zbaveni. Dopraváci vyhlásili válku současným mocným, které nyní rádi nazývají slovem "papaláši". Je jedno jaký výraz použili. Je to však postoj pracujícího proti svému vykořisťovateli. Je to postoj lidí z jedné třídy proti vykořisťovatelům v jiné třídě. To co se má odehrát ve čtvrtek 16.června 2011 není nic jiného, než bitva v rámci třídního boje. Současní odboroví předáci odmítají být spojování s komunisty a myšlenkou komunismu vůbec. Ale tím jen dokazují, že třídní boj je samozřejmou součástí kapitalismu a že to nejsou komunisté, kdo je jeho původcem. Odboráři jdou ve čtvrtek 16. června 2011 do bitvy třídního boje. Odboráři i bez komunistů tedy pochopili, že jinak než třídním bojem ničeho nedosáhnou. To, že se svou akci bojí nebo stydí nazvat součástí třídního boje, je jen slovíčkaření.

Komunistický svaz mládeže podporuje akce, které vedou k uvědomění občanů a jejich pochopení, že o jejich práva nemůže bojovat nikdo jiný, než jen oni sami. Současní kapitalističtí bossové svou moc a nakradené zisky nepustí dobrovolně. Komunistický svaz mládeže plně podporuje stávku dopraváků (viz prohlášení podpory KSM), stejně jako další takto cílené stávky. Komunistický svaz mládeže vyzývá jednotlivé obory a skupiny občanů, aby se spojily ve svém odporu současné moci, která se ohání mandátem z nefunkčních voleb. Komunistický svaz už vlastně ani nemusí vyzývat k třídnímu boji, protože jej stejně všichni vedete. K čemu však Komunistický svaz mládeže vyzývá, je jednota. Je třeba zabránit útokům do svých řad, jak se často děje. Je naprosto špatné, když se stávkující dopraváci stávají terčem posměchu či zloby ostatních. Je špatné, když se dopraváci vysmívají zdravotníkům, zdravotníci učitelům, učitelé dopravákům. Toto musí skončit a k tomu vyzýváme! Spojme se!

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .