header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Roman Joch ? Nebezpečí pro demokracii

Nedávno jsem se v rozhlase doslechl, že jistý Roman Joch byl premiérem Petrem Nečasem jmenován do funkce poradce pro lidská práva. Poněvadž považuji tento čin za krajně nebezpečný, pokusím se osobnost výše řečeného Jocha tak trochu rozebrat, zamyslet se nad tím, co je to vlastně za člověka a jaké úmysly sleduje.

Jde o politika, publicistu, překladatele a komentátora, který už na pohled působí poněkud nepřístupně a výbojně, a názorově tomu není jinak.Jde o kontroverzní osobu v mnoha ohledech. Co o něm víme? Roman Joch se narodil roku 1971 v Banské Bystrici. Po převratu v roce 1989 spolupracoval s různými více či méně pravicovými uskupeními a politickými stranami, v současnosti přednáší předmět "politické ideologie" na NF VŠ Ekonomické.Považuji za naprosto nepřijatelné, aby tento předmět vyučoval člověk, který se "proslavil" výroky typu:-         "Kontrolované mučení by mělo být povoleno jen za účelem získávání informací, jež zachrání nevinné životy", 

-         chilský diktátor Augusto Pinochet patří mezi lidi, kteří "nejsou bez poskvrny; ale nejsou ani beze cti."

-         pravice má právo "nastolit pravicový autoritativní režim", pokud by "západní civilizaci hrozil zánik v důsledku politické a intelektuální impotence levice" nebo "v důsledku její vnitřní dezintegrace, totiž opuštěním civilizačních hodnot a ctností ve prospěch volného průchodu choutkám a vášním". Pokusím se na všechny body rozumně reagovat, přestože na mě působí vyloženě dogmaticky, místy až fanaticky. K prvnímu bodu ? mučení je nehumánní zacházení a chceme ? li si říkat civilizovaní lidé, měli bychom se snažit proti terorismu bojovat takovým způsobem a vytvořit takovou společnost, abychom se k podobným nelidským praktikám nemuseli vůbec uchylovat. Měli bychom hledat příčiny problémů a ty řešit. Měli bychom se ptát "co vede teroristu k tomu, aby se vůbec stal teroristou?" a to "něco" se snažit eliminovat nebo minimalizovat.

Pokud jde o Pinocheta, byl to fašistický diktátor, antikomunista, který ukradl lidu a jeho státu majetek, který pro něj vydobyl dřívější prezident Allende, marxista a pokrokový člověk(mimo jiné lékař), a tento majetek zprivatizoval, aby si jej jednotliví kapitalisté mohli rozkrást mezi sebou navzájem.

Pinochet zničil demokratický centralismus a hrubě porušoval lidská práva.Jak se tedy obhájce tohoto vraha může stavět do pozice někoho, kdo je má chránit?Ve třetím bodě už Joch nepokrytě obhajuje fašismus.Prý "demokratickou cestou", jenže to tvrdil Hitler taky, a jak to dopadlo, víme všichni a mnozí z nás, hlavně našich předků, dodnes nesou následky."Západní civilizace", která se ve většině případů vůbec nechová civilizovaně, se jednoho dne zničí sama, pokud se její priorita z "maximalizace zisku" nezmění na "uspokojování lidských potřeb". Ekonomické systémy se totiž mění, zatímco potřeby lidí zůstávají de fakto stejné ? potrava, voda, bydlení, práce, sociální vazby a tak dále.Pokud kapitalismus není nebo v blízké budoucnosti nebude schopen nám je zajistit, případně nás vystaví nebezpečí jaderné války, hladomoru nebo jiné globální katastrofy, máme morální právo jej svrhnout.I s Jochem.Prosil bych o přesnější definici "politické a intelektuální impotence levice", není mi totiž jasné, o co přesně jde.Pokud je mi známo, inteligence souvisí s politickými názory jen velmi málo.Je to zvláštní, ale i fašista může být inteligentní. Jde spíše o to, jakým způsobem svou inteligenci využijeme. Jak ji využívá pan Joch, pokud není schopen ani přesné definice pojmů? Jinak z každodenní zkušenosti s kapitalistickým realismem vidíme, že choutky a vášně jsou v plném proudu, zatímco nějakou ctnost bychom na tomto systému hledali jen těžko.Pane Jochu, dovolte mi pár otázek. 

1)    Proč odsuzujete komunismus kvůli násilí a invazím, když Američany, kteří dělají v současnosti totéž, podporujete?Mohl byste mi předložit jeden pádný argument proti komunismu, kromě strašení minulým režimem a shazování vědeckého socialismu na úroveň utopie?

2)    Odsuzujete homosexualitu. Jste si vědom, že byla tato orientace již v roce 1992 vyškrtnuta Světovou zdravotnickou organizací ze seznamu nemocí, vědecká obec dnes obecně uznává, že nejde o nemoc a že jisté procento homosexuálních jedinců najdeme i ve zvířecí říši?

3)    Uvědomujete si, že  svou podporou fašismu a imperialismu plivete do tváře všem demokraticky a pokrokově smýšlejícím lidem? Myslíte si, že je vhodné vykonávat funkci poradce pro lidská práva, pokud otevřeně obhajujete jejich porušování?

4)    Myslíte si, že vaše podpora elitismu a klientelismu, kdy namísto lidu rozhoduje skupina vyvolených kryptomafiánů, je dobrým prostředkem boje proti korupci, který je jedním z hlavních bodů Nečasovy vlády?Pokud ano, proč?

5)    A konečně, jste si vědom,že diskriminace kohokoliv na základě rasy, přesvědčení, náboženství, sexuality, etnické příslušnosti nebo národní příslušnosti a podobně je v rozporu s Ústavou ČR?

Netvrďte mi, že jste ji jako politik nečetl, pokud ano, divím se, že ji tak špatně chápete a jak a jak dlouho chcete protiústavní názory prosazovat ať už ve vládě Petra Nečase, nebo na akademické půdě, kde učíte? Myslíte si, že tam obstojíte s náboženským fundamentalismem, který byl již dávno vědecky silně zpochybněn, ne li vyvrácen? Jako profesor na VŠ byste měl vědět, že náboženství vzniklo proto, že lidé neuměli vysvětlit přírodní jevy. Nyní je vysvětlit umíme.

Jak byste svůj postoj obhájil před doktorem biologie?

Závěrečné prohlášení:

Vyzývám všechny komunisty, odboráře i nezávislé, pokrokově a demokraticky smýšlející občany této republiky, aby se nad mým článkem zamysleli. Aby se zamysleli nad tím, jak fašismus jako duch plíživě obchází naši společnost. A že skrytý fašismus je mnohem nebezpečnější, než otevřený. Je naší morální povinností odsoudit Romana Jocha za jeho obhajobu, za podporu Orwellovských systémů, jdoucích proti lidem. Chceme žít ve společnosti, kde nebudeme mít strach na každém rohu, kde si budeme moci v klidu posedět s přáteli, rodinou nebo známými.Ve společnosti, kde úcta k práci a k lidským hodnotám bude něco naprosto samozřejmého.

Nechceme prožít nový Mnichov. Nezapomeňme na Jana Opletala a nezneuctěme jeho památku. Nezapomeňme na oběti holocaustu, na Židy, kteří museli nosit potupnou žlutou hvězdu, na umučené odboráře, komunisty a pokrokové lidi, na rozbité rodiny, na zničené životy. Nedopusťme, aby se toto peklo opakovalo.

                            LIDÉ,BDĚTE!                                                                     Hubert Horský 

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .