header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

1. máj 2010

Čas jara je tady, slunce svítí, nám mladým se zapalují lýtka a láska kvete jako šeřík. Více chutnají osvěžující nápoje a taková pusa pod rozkvetlou třešní... 1. máj však není jen svátkem jara a lásky, ale i svátkem práce. Abychom mohli důstojně žít, musíme mít práci za dostatečnou mzdu, musíme mít kde bydlet, mít zajištěný solidární systém sociální pomoci, kvalitní zdravotnictví. Pro mladé rodiny musí být dostupné školky, jesle, volnočasové aktivity... 

Ano, 1. máj je pro mnoho mladých jen jakousi historií... 

Bylo to dávno, v 19. století, které bylo ve znamení velkých bojů pracujících za svá základní práva. Boj za ně, za  osmihodinovou pracovní dobu v USA přerostl do stávek a protestů, které roku 1886 začaly v McCormickově továrně na žací stroje a rozšířily se do celého průmyslu. "1. května 1886 byla v USA vyhlášena generální stávka, jíž se zúčastnilo na 350 000 dělníků. Při srážce s policií byli 3.5.1886 v Chicagu zastřeleni tři dělníci. O den později na Haymarketském náměstí byla tato etapa hnutí zakončena velkým masakrem, když neznámý pachatel hodil na policisty bombu, přičemž bylo zabito 7 osob a 70 zraněno. Předáci anarchosyndikátu, kteří demonstrace organizovali, byli obviněni z odpovědnosti za atentát a nespravedlivě odsouzeni ? čtyři z nich byli popraveni (Engel, Fischer, Parsons, Spies), jeden spáchal ve vězení sebevraždu a další tři byli odsouzeni k dlouhodobému vězení... Mezinárodní dělnický kongres v Paříži roku 1889 stanovil 1. máj na paměť této generální stávky Mezinárodním dnem boje za osmihodinovou pracovní dobu a Svátkem práce."

To, o co celá staletí naši předci bojovali, však historií není, bohužel.  Ani pro nás, mladé. Opět bojujeme napříč generacemi (na rozdíl od zlaté mládeže) o již jednou ztracené právo na práci a odpovídající odměnu za ni, o právo na odpočinek po práci, o svůj volný čas, o právo na bezplatné školství a zdravotnictví, o důstojné stáří a lepší budoucnost mladé generace, prostě o základní sociální jistoty, o to, abychom neztratili svou národní identitu, měli zajištěn mír.

Aby staří i mladí, černí i bílí mohli žít, důstojně žít, spolu žít, měli by se jasně postavit proti těm, kteří nám naše práva a jistoty berou. Měli by podpořit jedinou stranu, která má reálnou šanci naše požadavky prosadit a která na naší straně straně stojí - Komunistickou stranu Čech a Moravy. Volte číslo 6!

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .