header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Přilepení k obrazovce

key.jpgJe smutná pravda, že jsou dnešní děti, dospělí i důchodci v podstatě odkázáni k zábavě, která nemá nic společného s tím, čím člověk žil ještě před technickým rozvojem. Je zcela logické, že se naše zvyky vyvinuly způsobem, jaký je nejjednodušší a tímpádem zdánlivě nejsmysluplnější. Přitom jsou zdroje jako televize nebo internet přeplněné prvky, které člověku jeho přirozené touhy vynahrazují. Proč se tedy člověk fixuje ke stroji, který mu skutečnost kompenzuje, namísto aby ji vyhledával v reálném životě?

Odpověď je celkem jednoduchá. Jedná se efekt padajících žab. Jakmile začnou pršet, prší v celém sousedství. A za předpokladu, že si každý soused jednu domů vezme, může se v jakémkoliv momentě některý z nich rozhodnout se jí zbavit, ale co by potom dělal, když každý doma jednu má, byl by na to asi sám?

Lidé se dnes většinou ještě drží tradic jako lokální fotbal, hasičský nebo šicí klub. Nicméně jde o tradice, které jsou zapřažené za zvyklosti, které jsme zdědili po svých předcích a vzhledem k tomu, že s novým věkem nové téměř nevznikají, nastává otázka zda je nutné, aby v daleké budoucnosti i ty původní přežily. Lidé mají stále tendenci se sdružovat ať už pod jakoukoli záminkou. Tato tendence je nicméně naplňována zcela dobrovolně a může být jen otázkou času kdy bude naplňována jen kvůli nejnutnějším záležitostem, jako je sehnat partnera nebo jednou za čas něco s někým oslavit aby si dotyčný připadal sociálně aktivní.

Celý problém mezilidských vztahů, které chátrají pod ozařujícími obrazovkami, má zcela zřetelné příčiny a důsledky. Ty podle mého názoru není potřeba zcela rozebírat, protože odpověď nenabízejí. Je patrné, že jde o přenosný formát, který umožňuje vydělávat peníze. Je jasné, že se s pomocí těchto zařízení snadno tráví večery, zlepšuje vzdělání, rozhled a uniká hádkám. Nicméně bude podle mého názoru v budoucnu důležité zamyslet se spíš nad tím jak lidi motivovat k tomu aby vylezli ze svých nor, k čemu by měli vylézat, a to nejdůležitější ? aby nebyli nuceni kvůli nedostatku financí nebo možností, do nich zase zalézat.

 

Tomáš Fojtík

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .