header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Veřejný zájem? Jak kdy a pro koho

Poslanec-přeběhlík, Miloš Melčák, který poněkud zkomplikoval svou stížností Ústavnímu soudu vůči zkrácení volebního období současné Poslanecké Sněmovny konání předčasných voleb, má přesto jednu nezpochybnitelnou zásluhu. Také  díky jeho činu se opět začal ve veřejné debatě vyskytovat velmi často pojem veřejný zájem. Tento pojem je v našem právním řádu poměrně frekventovaný, ovšem každý si pod ním může představit něco jiného. Přirozeně existuje mnoho tzv. veřejných zájmů, které na sebe často narážejí, vzájemně se překrývají, často stojí dokonce přímo proti sobě. Každý to jistě zná ze svého nejbližšího okolí. Veřejným zájmem je pro většinu občanů například kvalitní dopravní obslužnost i menších obcí, aby se lidé dostali do práce, do školy, k lékaři či na úřad, veřejným zájmem je jistě dostupné vzdělání pro mladé lidi bez ohledu na příjmy jejich rodičů nebo dostupná zdravotní péče. Veřejným zájmem je jistě i dostatek pracovních příležitostí, jelikož v opačném případě roste nezaměstnanost, snižuje se životní úroveň nezaměstnaných, chudoba ve společnosti a narušuje se sociální smír. Ve veřejném zájmu je nepochybně také rozvoj menších obcí a vůbec rozvoj venkovských regionů, které zejména trpí nedostatkem pracovních příležitostí, špatným stavem komunikací, ale i často špatnou dopravní obslužností. 

 Naši politici napříč stranami se nyní ohánějí veřejným zájmem, kterým prý je co nejbližší termín předčasných voleb. Prý už vynaložili na volební kampaň mnoho prostředků a stranické kasy nejsou bezedné, vždyť bilboardy a reklama ve sdělovacích prostředcích není zadarmo. Naši politici náhle když jsou ohroženy jejich jistoty v podobě poslaneckých seslí hovoří o veřejném zájmu, dokonce veřejném zájmu mimořádného významu. Je zřejmé, že pokud by nenastala současná situace, tento pojem by ze svého slovníku vynechali.

Domnívám se, že mnohem důležitějším veřejným zájmem pro naprostou většinu našich občanů není vůbec termín konání voleb, ale zcela jiné záležitosti. Páni politici zkuste se zeptat na nejbližším úřadu práce uchazečů o zaměstnání co je pro ně veřejným zájmem, zkuste se zeptat i  starého člověka v obchodě, člověka v čekárně u lékaře, mladé ženy na mateřské dovolené nebo třeba svých rodičů nebo sousedů. Vsadím se, že pro téměř nikoho z nich není co nejbližší konání voleb žádným mimořádným veřejným zájmem. Co by výše uvedení uvedli, pravděpodobně jako veřejný zájem, nikoliv jen jejich osobní? Uchazeč o práci by jistě uvítal pracovní příležitosti, aby nemusel pobírat malou podporu, ale mohl se důstojně živit. Starý člověk v obchodě by si jistě a právem postěžoval na stále dražší životní potřeby a nízké penze. Člověk v čekárně u lékaře by jistě uvítal dostupnou zdravotní péči bez nedůstojných poplatků. Mladá žena na mateřské dovolené potom třeba možnost dostupné mateřské školy pro své děti, což je mnohde u nás skutečně velký problém nebo přivýdělek na částečný úvazek, tedy problém podobný. A rodiče či sousedé našich politiků by jistě uvedli dost a dost příkladů toho co pro ně znamená veřejný zájem. Myslím, že jen nepatrná menšina z nich by za veřejný zájem považovala termín předčasných voleb. Jak je vidět problémy běžných občanů a našich politiků jsou skutečně často dost rozdílné. Což není pro naše volené představitele dobrá vizitka. Vsadil bych se, že po volbách  slova o veřejném zájmu z úst našich politiků už příliš často neuslyšíme. Není divu, oni už budou mít opět na pár let své jisté, na rozdíl třeba od lidí co denně ztrácejí práci, své životní a sociální jistoty a tedy i svoji důstojnost. Pánové a dámy zastávající veřejné politické funkce, zkuste si na ně vzpomenout i po volbách. I oni mají právo na řešení svých problémů, které jsou opravdu ve veřejném zájmu maximální důležitosti. Máte šanci, že si i oni vzpomenou na vás až zase po čase půjdou k volbám, jak jinak opět ve veřejném zájmu mimořádného významu.  

Miroslav Pořízek

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .