header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Topolánek ocenil spoření s Liškou

Premiér Topolánek cestuje po ministerstvech.  Jeho hospitace podle jeho vlastního vyjádření dopadají dobře. S jednotlivými ministry si vzájemně plácají po ramenou a chválí se, jak dobře to v našem stát vedou. Jen volič to jaksi nechápe. Podle průzkumů veřejného mínění od nich získávají jednotlivé rezorty nedostatečnou. Jedním z ministerstev, nad kterým nešetřil náš slavný premiér chválou, bylo i ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Jeho mladý šéf Ondřej Liška za Stranu zelených byl premiérem nadmíru oceněn. A konkrétně za co?

*Navýšení financí na platy ve školství ve výši půl miliardy korun se rozhodl rozdělit nikoli plošně, ale podle výkonu. A ne všem zaměstnancům, ale jen učitelům. Všeználek Topolánek to ohodnotil jako odvážný a rozumný postoj.

*Zpoplatnění posledního ročníku mateřských škol.

*Příprava změn vysokého školství, která má obsahovat také diskusi o zavedení školného.

Pochvala těchto kroků současným premiérem jednoznačně svědčí o jeho nekompetentnosti, asociálnosti a krátkozrakosti. Konkrétně:

1) Rozdělení peněz na platy

Půl miliardy korun, které vyčlenila vláda letos na motivační odměny učitelům, znamená navýšení 130 korun na hlavu. Pouze však pro ty, které vybere ředitel školy. Přitom v důsledku inflace přišel každý zaměstnanec škol a školských zařízení za první čtyři měsíce v průměru o šest tisíc korun.

Dále: Nepedagogických pracovníků, školníků a kuchařek se toto navýšení netýká. Právě oni ale mají velmi nízké platy. Tarifní plat provozních a správních zaměstnanců začíná částkou 5460 Kč hrubého, kuchařů a školníků začíná na částce 7530 korun, což není ani minimální mzda.

Oblast školství je dlouhodobě podfinancovaná. Netýká se to pouze mezd, ale i vybavení škol, pomůcek, učebnic a učebních textů, kurzů, dalšího vzdělávání učitelů, apod. Půl miliardy korun na zabezpečení kvalitní výuky je proto výsměchem národu J.A.Komenského.

2) Zpoplatnění posledního ročníku mateřských škol

Realizace tohoto návrhu zhorší dostupnost předškolního vzdělávání, zvlášť pro sociálně slabší rodiny. Školné je dnes ve veřejných mateřských školách až 800 korun měsíčně, k tomu stravné, vysoké platby za zájmové kroužky a další poplatky. Pro rodinu, která má víc dětí v předškolním věku, které se zvyšují náklady na bydlení, zdravotnictví a základní životní potřeby a které jsou zároveň škrtány sociální dávky, se zabezpečení předškolního vzdělání stává naprosto nereálné. Přitom jeho význam pro vstup do základní školy je nesporný. Proto v žádném případě se zavedením školkovného v posledním ročníku mateřské školy nemohu souhlasit. Tento ročník by měl zůstat bezplatný a tato bezplatnost by měla být v zájmu dítěte i rodiny rozšířena na celou dobu předškolního vzdělávání.

3) Diskuse o zavedení školného na vysokých školách

Téma, které prostě odmítám. Odmítám školné, ať už přímé nebo odložené. Vzdělání každého občana se mnohonásobně vrací nejen jednotlivci, ale nám všem. A proto musí být dostupné. Už dnes podle průzkumu jedna pětina rodin stěží utáhne studium. Přitom právo na vzdělání zaručuje Ústava ČR. Vysokoškolský student zatíží rodinnou kasu měsíčně až 9000 korun. K tomu se navyšují výdaje za stravu, knihy, dopravu, ubytování, za lékaře a další nezbytné služby. Podle průzkumu Sociologického ústavu mezi studenty veřejných vysokých škol by budoucí problémy s financemi mohly ohrozit u 18,5 % studentů další pokračování ve studiu, na soukromé škole dokonce 37 %. Finanční problémy se týkají hlavně dělnických rodin (28 % studentů), tedy těch, kde cesta ze sociálního prostředí nízkých příjmů spočívá právě ve vzdělání.

Takže je pochvala Ondřeje Lišky z úst premiéra Topolánka oprávněná? Záleží na úhlu pohledu. Z pohledu pravicových stran, tedy těch, kterým jde na straně jedné o vzdělání pro bohaté a na straně druhé o výchovu levné pracovní síly, je asi oprávněná. Ovšem z pohledu nás komunistů, z pohledu budoucnosti jde o trestuhodné hodnocení, které dává zelenou neodbornému vedení rezortu, ale i celé ČR a které dopadá na život obyčejného člověka.

Marta SEMELOVÁ

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .