header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Další obce řekly v referendu Ne radaru!

V sobotu 9. června jasná většina obyvatel devíti obcí na Příbramsku a Rokycansku v místních referendech nepodpořila to, aby v jejich blízkosti vznikla americká radarová základna. Už v předchozích týdnech se proti radaru postavili občané dalších okolních obcí. Stavbu radarové základny v nedalekém újezdu Brdy v sobotu odmítla většina obyvatel sedmi obcí v Rožmitále pod Třemšínem, Bezděkově pod Třemšínem, Věšíně, Sedlici, Volenicích, Vranovicích a Vševilech.

Nadpoloviční většina obyvatel přišla hlasovat v šesti obcích a referenda tam jsou platná. Jen v Rožmitále pod Třemšínem se hlasování zúčastnilo 47,17 procenta z 3636 oprávněných voličů, takže referendum není pro vedení obce závazné - pravice vyzvala občnay k bojkotu referenda... I tak z hlasujících tam radar odmítlo 1620 lidí, pro bylo 83 osob. Obce, jež se na Příbramsku hlasování zúčastnily, jsou členy Mikroregionu Rožmitálsko. Referendum vyhlásilo sedm z 11 jeho členů. Ve Hvožďanech hlasovali lidé už před týdnem. Z celkového počtu 5712 oprávněných voličů v mikroregionu přišlo hlasovat 3138 lidí, z toho bylo proti základně 95,62 procenta. Například v Bezděkově byl z 90 voličů jediný člověk pro vybudování základny.

Jasný nesouhlas s vybudováním radaru ve vojenském újezdu Brdy v sobotu vyjádřili také obyvatelé tří obcí na Rokycansku. Jednoznačně proti se vyjádřili lidé v obecních referendech v Hůrkách a Štítově, v Mešně odmítli radar v anketě. Základna by se měla dotknout celkem 16 obcí v kraji. První všelidové hlasování o radaru se konalo 17. března v Trokavci, kde bylo proti 71 ze 72 voličů. Druhé bylo 5. května ve Vískách, proti radaru bylo všech 30 zúčastněných. Radar odmítla v referendu minulý týden také většina občanů Hvožďan, Zaječova a Tění. Obyvatelé dalších obcí, a to Skořic, Strašic, Příkošic a Míšova a Mirošova, odmítli základnu v anketě.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .