header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

KSM o krizi a úkolech komunistů v ní - beseda a jednání vedení

V sobotu 19. listopadu proběhla beseda Komunistického svazu mládeže v Praze se sympatizanty o úkolech komunistického hnutí v krizi. V první přednášce „Dialektický materialismus a krize“ byly shrnuty základní teze dialektického a historického materialismu i z hlediska některých novějších vědeckých pojmů, jako je teorie dynamických systémů a katastrof. V další přednášce „Aktuálnost leninismu“ se navázalo teorií Vladimíra I. Lenina o revolucích a principech revoluční strany. Odkazováno bylo i na novější formulace leninismu i vývoj a prověření principů po Leninově smrti a charakter současné všeobecné krize kapitalismu. Probírány byly jevy jako pronikání oportunismu – proudu v hnutí, který opouští zásadní stanoviska ve prospěch krátkodobých a reformních, parlamentních postupů, často pod vlivem financí státu, EU nebo různých zahraničních fondů. Oportunismus vede k úpadku hnutí jako celku.

V následující diskuzi, která probíhala zčásti po internetu, účastníci probírali, jak přistupovat efektivně k odporu proti vládě a válečnému štvaní, třídní charakter současného hnutí i problémy, a jak ho přibližovat k jedinému efektivnímu, socialistickému východisku.

Po besedě někteří účastníci položili květiny u pražské Hlávkovy koleje k památníku Jana Opletala a připomněli si tak nedávný Mezinárodní den studentstva.

Ten samý den se uskutečnilo jednání vedení Komunistického svazu mládeže – Ústřední rady. Kromě personálních otázek – přijetí nových členů KSM a změn ve vedení - byly diskutovány úkoly organizace, její slabiny v práci a plány pro aktivizaci, potřeby studia členů a vedení, k čemuž měla přispět i tato beseda.

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .