header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Projev KSM na demonstraci proti zdražování 18.6.2022

Projev zástupce Komunistického svazu mládeže na protestu proti zdražování v sobotu 18. června 2022 na Václavském náměstí v Praze

Chci pozdravit účastníky protestu jménem Komunistického svazu mládeže.

Nacházíme se uprostřed hluboké a všestranné krize tohoto systému. Krize byly od počátku neoddělitelně spjaté se systémem, který je založen na honbě za bezpracnými zisky. 30 let kapitalismu v této zemi je provázeno tímto honem. Začalo to již rozkradením bohatství vytvořeného socialismem, vyrvaného z lidového vlastnictví - všechny ty továrny, elektrárny, doly, domy, půda, přivlastněné zahraničními i novými domácími kapitalisty. Bylo to spojeno s redukcí a likvidací rozsáhlé výrobní a energetické základny. Tehdy znova začalo i přivlastňování plodů naší práce těmito parazity. Každoročně odtéká obrovská část vyrobeného produktu do zahraničí. Od počátku bylo fungování obnoveného kapitalismu spjaté s krizemi, počínaje tou první, tzv. transformační. Tyto krize jsou vždy spojené s nezaměstnaností, poklesem mezd, přepracováním, nenaplňováním životních potřeb. Krize a zdražování, které prožíváme, je ale bezprecedentní, srovnatelné pouze s tou úvodní krizí počátku 90. let. Ovšem nyní tu již není to národního bohatství, na kterém by mohli kapitalisté své zisky hojit.

Tito novodobí vládci, kapitalistická třída, naší zemi, nás všechny, dovedli do slepé uličky.

Fialova vláda je v takové situaci pro kapitalisty nejlepší nástroj – s její servilitou imperiálním zájmům Evropské unie, USA a NATO, s jejich programem rušení sociálních výdobytků, s jejich záměrem privatizovat i ten poslední zbytek majetku, které stát vlastní. Přesně při těchto záměrech srdce poskočí všem burzovním spekulantům a dalším podvodníkům, kterým to umožní udržet jejich riskantní podniky o trochu déle, zachovat zisk a úroky a odvést je ze země. I darování zbraní cizí armádě obsahující neonacistická uskupení, rozfoukávání válečného ohně, jim hraje do karet. Válka je totiž kšeft. A tak při všech škrtech a úsporách máme jedinou jistotu – na předražené zahraniční zbraně se vydávat bude ještě víc. Kapitalističtí mocipáni nedovedou spravovat ani ten zbytek veřejného vlastnictví, který zbyl, i na něm dovedou parazitovat.

Ale většina mladých lidí, běžní pracující pociťují zdražování bolestivě. Rostou ceny všeho, především nutné náklady, bydlení, potraviny, energie. Hlavně mladí lidé zažívají perspektivu, kterou jim připravili – mají se mít hůře, než předchozí generace. Těžko budou zajišťovat svou obživu, bydlení, získávat vzdělání. Obětují naši budoucnost! A to jen proto, aby stroj na parazitní zisk běžel dál.

Právě teď ostře vystupuje potřeba organizovat pracující jako třídu. Proto, aby se mohli bránit a podnikat protiútok vůči těmto plánům, těmto parazitům. Proto, aby získali zpět kontrolu nad svými životy, nad bohatstvím společnosti, ovládaným zájmy kapitalismu.

Jedině lidová kontrola, plánovitý rozvoj společenského bohatství, moc pracujících zajistí konec jejich hazardní hry, kterou s námi hrají!

Pryč s kapitalistickou drahotou!

Pryč s vykořisťováním!

Za socialismus!

 

Záznam z protestu https://youtu.be/A5EM3WdfQNg

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .